Briga o dentalnom zdravlju osigurava zdrave zube i desni koji onda mogu da vrše svoju važnu ulogu usitnjavanja hrane za pravilno hranjenje.Ipak, naslage plaka i kamenca su konstantna pretnja stabilnosti i zdravlju kako zuba tako i desni.

Jedan su od najčešćih razloga za propadanje zubne gleđi, ali i pojavu bakterija u desnima koje razaraju strukturu zuba pa on ispada, a desni zahvata paradontopatija.

Da li se kamenac može sprečiti, kako nastaje i kako se kamenac uklanja? Redovna higijena nije uvek dovoljna, često se i ne sprovodi pravilno pa je važno na vreme reagovati adekvatno, da bi se zubi spasili neminovnog taloženja naslaga.

Kako nastaju naslage na zubima i šta se tada dešava?

Zubni plak je nevidljiva naslaga koja se formira na površini zuba nakon unosa hrane i pića. Prvi sloj se formira iz pljuvačke, ali se u njemu počinju gomilati bakterije koje se množe i postepeno nagrizaju zubnu gleđ.

Najbrži proces se razvija nakon unosa ugljenih hidrata, ali i druga hrana, bez redovne higijene, stvara promene koje vremenom mogu dovesti do karijesa, gingivitisa, a kasnije i parodontopatije.

Naslage na zubima se gomilaju, očvršćavaju i stvara se kamenac koji se teže uklanja, a stvara pogodno tle za sakrivanje bakterija i dalje propadanje zuba iako se vodi računa o oralnoj higijeni.

Kako skinuti kamenac sa zuba?

Kada se formira na zubima, kamenac se jako teško uklanja. On se prvo formira na donjim delovima zuba, bliže desnima, na delovima koji su često teže dostupni i ne peru se redovno. Promene na zubima postaju sive ili žućkaste i klasično pranje ih ne može skinuti.

Profesionalno skidanje kamenca sa zuba je najbolja opcija koja će sasvim sigurno sačuvati zdravlje desni i gleđ, a skinuti sve tvrde naslage koje su pune bakterija.

Najsavremeniji način je uz pomoć ultrazvučnog aparata za skidanje kamenca sa zuba od strane stomatologa što će izazvati samo minimalnu nelagodnost, a zubima vratiti blistavosti sjaj.

U cenu skidanja kamenca ulazi i završno poliranje tako da se zubi transformišu, postaju glatki i mnogo zdraviji uz pomoć samo jednog postupka. Ako se redovno ponavlja 2x godišnje zubi će ostati zdravi i bez naslaga.

Ovaj postupak je važan i zato što će izloženi zubi pokazati da li postoji neko oštećenje koje se ranije nije videlo pa će i lečenje biti pravovremeno i efikasnije.

Da li je moguće kamenac sa zuba ukloniti i kod kuće?

Postoje prirodni način za skidanje tvrdih naslaga sa zuba, ali se mora biti jako obazrivo sa korišćenjem, a rezultati ni tada neće biti jednako efikasni kao stomatološki tretman za uklanjanje naslaga.

Pranje zuba sodom bikarbonom, razblaženim sirćetom, jagodama, apotekarskim preparatima…može da ukloni neke od naslaga, ali se mora paziti da se ne iritiraju desni ili ošteti zubna gleđ.

Zbog toga stomatolozi na prvom mestu preporučuju mere prevencije koje se mogu kod kuće raditi, a kada naslage postoje, onda je najbolje potražiti savet od stomatologa kako skinuti kamenac sa zuba.

Saveti za sprečavanje pojave naslaga i plaka na zubima

Kamenac je očvrsnula forma naslaga tokom dužeg remenskog perioda pa je na nju najbolje delovati na stručan način. Ipak, pre nego što se kamenac pojavi, mere prevencije će doneti najbolje uklanjanje promena i zaštitu zuba i desni.

Redovno pranje zuba, korišćenje zubnog konca, interdentalnih četkica i vodice za ispiranje su jedini pravi način za zaštitu, ali samo ako se koriste na pravi način.

Pravilno četkanje svih zuba i svih dostupnih mesta je prvi korak u najboljoj nezi. Nakon toga se obavezno koristi zubni konac, a po potrebi i interdentalna četkica. Higijena se zaokružuje ispiranjem usta čime se uklanja veliki broj bakterija i zubi štite od promena.

Redovne stomatološke kontrole će osigurati da se u ranom periodu uvide svi problemi i da se na vreme reaguje pa tako i naslage koje se postepeno nakupljaju, a nisu lako uočljive bez profesionalnog pregleda.

Uvek je bolje saznati kako sprečiti nego kako skinuti kamenac sa zuba! Redovno pranje na pravi način i temeljno, uz redovne kontrole će doprineti da se na zubima nakupi manje naslaga, a ako one nastanu najbolje je konsultovati stomatologa oko profesionalnog čišćenja zuba.

Tretman je bezbolan, brz i efikasan uz zaštitu zuba i desni. Tako se sprečavaju oštećenja, a sve promene u korenu izlečene.

Redovne kontrole kod stomatologa i pravovremeno lečenje su ključ zdravih zuba i desni. Tako se i sprečava razvoj ozbiljnih oboljenja koja su uvod u neminovan gubitak zuba i nepovratno oštećenje čak i vilice i širenje na okolne zube.

Kamenac se može sprečiti i efikasno lečiti, ne dozvolite da napravi trajna oštećenja i uništi oralno zdravlje.