Bol u zubima mnogi karakterišu kao jedan od najgorih bolova koji čoveka mogu da zadese. Iako je prag bola zavisi od čoveka do čoveka, činjenica jeste da kad vas zub boli, kao da boli cela glava, i to je osećaj koji utiče na to kako se čovek u celosti oseća. Koliko puta vam se desilo da ne možete ni da procenite koji zub vas bili jer kao da vas boli cela strana lica, odnosno glave. No, to ne znači da vas uvek boli samo zub, već i ono što taj zub drži, a to su desni. Da, desni mogu i te kako da bole, evo u kojim slučajevima.

Gingivitis najčešći razlog za bol u desnima

Iako smo skloni da bol i nelagodu u desnima opišemo time što smo ih možda povredili, što ne se realno dešava, nemojte zanemarivati bol i osetljivost desni, jer se možda nalazite u početnoj fazi neke bolesti desni. Jedna od bolesti čiji je simptom bol u desnima jeste gingivitis – bolest gingiva (desni) koja nastaje kada se bakterije ne uklanjaju dobro i redovno sa zuba i desni, nakupljaju se u naslage i prouzrokuju iritaciju desni.

Ta iritacija podrazumeva da desni pocrvene, oteknu i krvare prilikom pranja četkicom. Ona spada u početne stadijume bolesti desni koja se završava povlačenjem vilične kosti i gubitkom zuba, a to je parodontoza. Kada to znamo, shvatamo koliko je važno da promene i iritacije desni uočimo i lečimo na vreme. 

Svakodnevna higijena na prvom mestu

Pomenuli smo bakterije kao glavnog krivca za nastajanje plaka na zubima koji je toliko štetan da može da ugrozi zdravlje cele vilice. Dakle, redovno održavanje oralne higijene je jedina prevencija koju možemo sprovesti – u to spada redovno pranje zuba i čišćenje koncem za zube ili interdentalnim četkicama, oralnim irigatorom, korišćenje tečnosti za ispiranje usta, naravno korišćenje odgovarajuće četkice i paste. I naravno, ukoliko stomatolog proceni, redovno skidanje kamenca – u zavisnosti od toga koliko se brzo plak nakuplja.

Ali šta ako je higijena na odgovarajućem nivou a opet se pojavljuje plak? To najčešće znači da vam genetika nije naklonjena a neki zubari bi u priču dodali i to da je kvalitet pljuvačke koja se luči loš. Uz to, na pojavu plaka utiče i hrana koja se konzumira, ali i neke štetne navike – kao što je pušenje, konzumacija kafe i alkoholnih pića.

Kada higijena izostane, parodontoza nastane

Pomenuto je da je gingivitis uvodna faza za parodontitis – kada infekcija bakterijama eskalira i kreće da zahvata tkivo i kost u vilici. Bolovi koje takvo stanje uzrokuje su veliki, praćeni su često otokom, nastankom džepova koji se pune gnojnim sadržajem, što na kraju sve rezultira gubitkom zuba, koji se ne može sprečiti.

Tada dolazi do povlačenja desni, gubitka vilične kosti, zbog čega je često onemogućeno stavljanje implantata bez ugradnje veštačke vilice, što mnogo usložnjava ceo proces. Osim groznog zadaha koji otkriva problem sa oralnim zdravljem, javlja se bol prilikom uobičajenih aktivnosti kao što su žvakanje, ali i promena položaja zuba, koji kreći da se klate i na kraju ispadaju.

Još neki razlozi zbog kojih desni mogu da bole

Osim ovog najčešćeg razloga bola u desnima kao što su gingivitis i kasnije parodontitis, ima još situacija u kojima može da dođe do bola u desnima. Svako ima manje ili više osetljive desni – ako ste ikada obratili pažnju na ambalažu četkice za zube, na njima piše “soft”, “medium”, “extra soft” i slično. To znači da u zavisnosti od osetljivosti birate četkicu za zube – ako izaberete previše grubu i ako previše grubo četkate zube, može doći do bola u desnima i krvarenja. Konac za zube takođe treba pažljivo koristiti – takođe odgovarajuće debljine i onako kako vam stomatolog objasni, jer ljudi veoma često koriste konac za zube na potpuno pogrešan način i nabijaju ostatke hrane u desni umesto da ih odvajaju od njih. 

U kasnijem uzrastu, kada dolazi do rasta umnjaka, pojavljuje se bol kada on krene da izbija, i to često rezultuje upalom desni i infekcijom – pošto je to područje u vilici u tom trenutku posebno osetljivo. Kada nam opadne imunitet u usnoj duplji, a vrlo često na spoljašnjoj strani desni mogu se javiti afte koje mogu biti veoma bolne. One mogu mučiti i do nekoliko dana, ima gelova koji tu bol ublažavaju dok afte ne prođu. Na desnima se neretko mogu pojaviti fistule kao posledica bakterijske infekcije ispod desni, iz koje može izlaziti i gnoj – što je i neprijatno i bolno, i mora se hitno lečiti, nekad i antibiotskom terapijom koju prepiše stomatolog.