Imati lep i zdrav osmeh je od neprocenjive vrednosti, ne samo zbog estetskih, već i zdravstvenih razloga. Dokazano je da zdravlje zuba može biti povezano sa pojavom hipertenzije i kardiovaskularnih oboljenja, kao i pojave moždanog udara. 

Zato je izuzetno važno voditi računa o oralnoj higijeni i redovno ići na stomatološke preglede. Na taj način ćete produžiti životni vek vašim zubima, koji će vas dobro služiti i u starosti. 

Međutim, oralno zdravlje ljudi nije zadovoljavajuće, pa su u većini oni koji nemaju nikakvu naviku pranja zuba i upotrebe konca i tečnosti za usta. Iako živimo u vremenu modernih stomatoloških intervencija i inovacija i velikoj dostupnosti stomatoloških ordinacija, oboljenja zuba i desni su sve učestalija. Razlozi su strah, neznanje o vođenju higijene usne duplje, ali i finansijski segment. Uglavnom se ide zubaru kada je bolest zuba uznapredovala i kada je jedino rešenje vađenje zuba.

Zbog toga zubna protetika je pravo rešenje u slučaju rešavanja problema nedostajućih zuba. 

Zašto je važno imati sve zube?  

Osim gubitka samopouzdanja i prikrivanja usta prilikom smejanja, nedostatak zuba vam uskraćuje konzumiranje određenih namirnica i ograničava vas u ishrani. Bezubost dovodi i do nemogućnosti pravilnog izgovora, a može doći i do deformiteta i spuštanja vilice. 

Kako vratiti svoj stari osmeh i nadoknaditi izgubljene zube?

Jedino rešenje u vraćanju funkcionalnosti zuba i pravilnog zagrižljaja je protetika. Ugradnja veštačkih zuba ima brojne prednosti i rešava sve navedene probleme bezubosti. Veštački zubi se ponašaju kao i prirodni, jaki su i omogućuju unošenje svih vrsta namirnica, bez odricanja. Zubna protetika može rešiti bilo koji problem nedostatka zuba – od nadoknade jednog zuba koji nedostaje u nizu do potpunog odsustva zuba. 

Najbolja rešenja protetike

Najbolji načini za nadoknadu zuba danas se veoma jednostavno postižu preko krunica, mosta, implanata ili proteze, u zavisnosti od toga koliko zuba treba nadomestiti.

  • Zubne krunice – ukoliko treba reparirati polomljeni zub ili nadoknaditi zub kod koga je koren ostao očuvan, krunice su idealna rešenja. Prirodnog su izgleda, izdržljive su i dugotrajne, a estetski su zahvalne jer mogu pratiti nijansu vaših zdravih zuba. Postoje porculanske, keramičke ili metalne krunice, koje birate u zavisnosti od mesta zuba koji nedostaje, kao i boje okolnih zuba. 

Zubne krunice se održavaju kao i pravi zubi, četkanjem mekim četkicama i upotrebom medicinskih pasti za zube.

  • Zubni most – zubni most se praktikuje ukoliko vam nedostaje jedan ili više zuba. Ovo je idealno rešenje i u lečenju parodontoze, kao i prilikom fiksiranja zuba koji se klate. Zubni mostovi su finansijski najprihvatljivije rešenje, pa ne čudi što su našli široku primenu u protetici. Pružaju izgled prirodnih zuba i izrazito su otporni, a pravilnom i redovnom oralnom higijenom, mogu trajati i do desetak godina. 
  • Zubni implanti – koriste se kao trajna zamena za bilo koji broj zuba koji nedostaje. Njihovo postavljanje funkcioniše po principu ugradnje metalnog šrafa u viličnu kost, na koju se postavlja odgovarajuća krunica koja izgleda kao vaš prirodni zub. Zubni implanti su najdugotrajnije rešenje, a održavaju se kao i prirodni zubi – redovnim pranjem. 
  • Zubne proteze – za razliku od zubnih implanata, proteze možete skidati. Koriste se prilikom nadoknade potpunog niza zuba ili parcijalne potrebe za određenu vilicu. Izrađuju se od posebne vrste plastike, pa nisu namenjene za trajno nošenje. Održavanje je neophodno, jer se i na veštačkim zubima zadržavaju ostaci hrane i formiraju bakterije i zubne naslage.