Imati biserno bele zube, učiniće da izgledate mnogo mlađe i atraktivnije. Svakodnevni život, kao i neadekvatna ishrana i korišćenje obojenih napitaka poput vina, kafe a koje traje duži niz godina može vaše biserno bele zube dovesti do neugodnih površinskih mrlja.

Da biste postigli dobre trenutne rezultate, poželećete da se obratite stomatološkoj ordinaciji ili klinici za ordinacijsko izbeljivanje zuba koje će pristupiti profesionalnom beljenju koje nudi veću koncentraciju aktivnih sastojaka za izbeljivanje. Takođe, dobra je vest da su proizvodi za izbeljivanje zuba koji se kupuju bez recepta daleko napredovali a rezultati se poklapaju sa rezultatima vašeg stomatologa.

Koji je najbolji način za izbeljivanje zuba?

Postoje tri glavne opcije za beljenje zuba: paste za zube, trake i svetlosni uređaji (lasersko izbeljivanje). Paste nude minimalne rezultate beljenja zbog niskog nivoa sastojaka za izbeljivanje, dok trake i uređaji pružaju bolje rezultate jer sastojci za beljenje duži vremenski period ostvaruju puni kontakt sa zubima.

Izbeljivajuće paste obično sadrže blage abrazive poput hidratisanog silicijum dioksida, natrijum bikarbonata i kalcijum karbonata za poliranje i uklanjanje površinskih mrlja ili niske koncentracije aktivnog vodonik peroksida za beljenje zuba. Većina konvencionalnih pasta za izbeljivanje zuba uglavnom funkcioniše tako što koristi abraziv koji se naziva silicijum dioksid za mehaničko struganje mrlja sa zuba, otuda i rezultat “beljenja“, a ne stvarnim izbeljivanjem. Potražite paste koje sadrže peroksid ako želite stvarne rezultate. Možete da očekujete da ćete videti vidljive efekte nakon pet ili više dana upotrebe minimalno dva puta dnevno.

Plastična traka, pločica ili kalup mogu se koristiti se za nanošenje sastojka za izbeljivanje, vodonik peroksida direktno na zube. Svaka sesija traje 30 minuta do dva sata, a za pune rezultate biće vam potrebno do tri nedelje ponovljene upotrebe. Ako želite da vaši zubi brzo pobele, trake su jedno od najefikasnijih belila za zube jer se aktivni sastojak ostaje na zubima tokom dužeg vremenskog perioda. Izbeljivač se može direktno naneti na krunice zuba i tada se nad njima drži plava LED lampica kako bi se povećala aktivnost i ubrzali rezultati. Kao i trake za izbeljivanje zuba, lagani uređaji su vrlo efikasni zbog vremena u kojem aktivni sastojak ostvaruje puni kontakt sa zubima.

Najsigurnija opcija za osetljive zube

Ako imate osetljive zube, želećete da preduzmete neke dodatne mere predostrožnosti pre upotrebe proizvoda za beljenje kod kuće. Preporuka je obavezna poseta stomatologu ako imate osetljive zube, jer su oni možda znak zubnih problema. Ako su vaši zubi u redu, ali jednostavno imate osetljivost, vaš stomatolog može vam pomoći u desenzibilizujućim tretmanima. Bitno je  obratiti pažnju na to kako vaši zubi reaguju. Ako imate preteranu osetljivost ili ako ivice zuba postaju prozirne, trebalo bi zaustaviti režim beljenja.

Ako imate krunice ili bezmetalne krunice, izbeljivači kod kuće ga neće oštetiti i neće imati nikakvog uticaja na njegovu osvetljenost ili boju. Većinom, kada se takav zub postavi, boja ostaje prilično stabilna i teško se može promeniti. Pitate se da li su proizvodi od aktivnog uglja za beljenje dobri za vaše zube? Ukratko, ne. Ovaj sastojak je abrazivan i može oštetiti zube. Zrnaste čestice u njemu poliraju gleđ, dajući zubima glatku površinu i čineći ih beljima. Međutim, previše je grub za svakodnevnu upotrebu i šteti desnima. Takođe, zubnim pastama od uglja nedostaje fluorida, koji je neophodan za gleđ kako bi se na mikroskopskom nivou remineralizovala površina zuba.

Izbeljivanje zuba treba uključiti u svoju rutinu a to svakako ima i zdravstvenu korist. Većina ljudi zna da četkanje tri puta dnevno i čišćenje koncem jednom dnevno mogu održavati zube čistima, ali takođe mogu smanjiti hronično zapaljenje desni i podržati zubne strukture i pomoći u sprečavanju glavnih hroničnih inflamatornih bolesti.