Umerene jesenje temperature vrlo su pogodne za presadjivanje sobnog cveća, najpogodniji period u godini da se cveće bez stresa prilagodi novim saksijama i okolini, treba ga pametno iskoristiti za presadjivanje, ali i adaptiranje cveća na sve kraće zimske dane koji predstoje.

Ukoliko se presadjuje u ovom periodu, cveće ima dovoljno vremena da se ukoreni dok ne stignu hladni dani. Umerena temperatura i optimalna vlažnost omogućavaju biljkama da razviju snažan korenov sistem, tako će lakše preživeti zimu i biti spremne da na proleće nastave sa rastom i razvojem. 

Pravilna kombinacija za  supstrat i perlit cena je uspešnog jesenjeg presadjivanja

Pravilna kombinacija supstrata i perlita cena je uspešnog jesenjeg presadjivanja cveća,  svaka biljka, u zavisnosti od potrebne količine vode, ima odgovarajuću mešavinu supstrata i perlita. Perlit je poželjan u svakoj mešavini za cveće zato što je prirodan, sterilan je, ima odličnu propusnu moć za vodu i odličan je u zadržavanju vazduha oko korena biljke, važno je samo da se ne pretera, posebno kod biljaka koje izuskuju malu količinu vode, za njih se meša u razmeri 1:3 sa supstratom, dok je za biljke koje traže vodu obrnuta razmera odnosa perlita i supstrata 3:1, a za biljke koje izuskuju prosečnu količinu vode odnos je 1:1.

On se meša sa raznim supstratima, sa zemljom, supstratom za cveće, humusom, peskom i tako pomešan se koristi za jesenje ukorenjavanje cveća, zato što, ukoliko je pomešan u pravilnom odnosu, daje korenu optimalnu količinu vode i vazduha i odličan je saveznik u rastu i razvoju biljaka. U presadjivanju biljaka ima toliku važnost da je za baštovane koji biraju  perlit cena stvarno zanemarljiva, ona je čak vrlo povoljna kada se sagledaju sve prednosti koje se upotrebom perlita dobijaju. 

Nega nakon presadjivanja kao najveći iazazov

Mnogi posle presadjivanja čine krupne greške, a uvereni su da rade najbolje za svoje cveće. Od prevelike i preterane pažnje, cveće može i da uvene, ono takodje traži umerenost, pre svega u zalivanju, posebno u periodu posle presadjivanja. Posledice preteranog zalivanja posebno pogadjaju sobno saksijsko cveće koje u potpunosti zavisi od ljudi koji su cveće u saksijama na neki način odvojili od prirode, pa se zato dešava da ono u kućnim uslovima vene čak i kada je negovano, a da na terasi ili u bašti „prodiše“ i procveta, čak iako je zapostavljeno.

Cveće samo traži optimalne uslove, vazduh i vlagu, za neke biljke je zato vrlo važna drenaža zemljišta u kojoj važnu ulogu ima perlit. Za mnoge cvetnice koje zimi miruju, važno da se često ne zalivaju, one tada ne troše onoliko vodu koliko preko zalivanja dobijaju, zato je uz supstrat dobra kombinacija perlit koji zadrži vodu pa je otpusti kada treba biljci, zato se sve više koristi perlit cena je privlačna, mami da se kupi i  proba kako on uspeva da, u kombinaciji sa supstratom, obezbedi idealne uslove za razvoj biljke i da vlasnicima cveća olakša u izazovima koji slede nakon presadjivanja, a posebno u mesecima kada biljka miruje i kada je dovoljna sama sebi i ne zahteva preteranu negu, već joj je dovoljno to malo vode koja se u perlitu zadržala.