Želeli da ostanete u drugom stanju ili u želji da to stanje izbegnete, biće vam potrebno da uvek znate kada su plodni dani i u kojem trenutku nastupa ovulacija. Veliki broj žena ima veliki problem sa određivanjem samog ciklusa, što zbog određenih hormonalnih poremećaja, što zbog nekog drugog zdravstvenog stanja, zbog čega ciklusi nisu redovni, pa je teško odrediti i period ovulacije. Međutim, ni kod onih koje nemaju problem sa tim, ne mogu tačno da utvrde. Pored metoda koje jasno ukazuju na to da su plodni dani tu, postoje i određeni simptomi koji vam pokazuju da se u organizmu dešava ova promena.

Hormonalne promene koje se u ovim danima dešavaju u organizmu često su praćene određenim pojavama i simptomima koji vam sa manje ili više sigurnosti ukazuju na to da nastupaju plodni dani, ali je važno da znate da nije svaki organizam isti, te da se kod određenog broja žena simptomi koje ćemo nabrojati javljaju pojačano, a kod određenog sasvim izostaju, što znači da vam samo oni ne smeju biti dovoljan ukazatelj na to ukoliko vam je iz bilo kog razloga neophodno da znate kada su bili ili jesu plodni dani.

Promene na koži lica

Kako se dešavaju promene u balansu hormona, povećano se luči progesteron, tako i koža često reaguje i pokazuje tu promenu. Ona se uglavnom ispoljava masnijom kožom po kojoj se javljaju kao sitne tačkice, bubuljica, a i pore u danima pred ovulaciju postaju proširenije. Sve ovo zajedno može ukazati da su plodni dani „pred vratima“.

Bazalna temperatura tela

Bazalna temperatura tela, tj. temperature tela koja se meri odmah nakon jutarnjeg buđenja, kod zdravog čoveka je skoro sasvim ujednačena iz dana u dan. U period pred ovulaciju, ona se penje za oko pola stepena celzijusovih, ali je za ovo potrebno imati jako precizan toplomer koji bi tu razliku mogao da izmeri.

Osetljivost grudi

U periodu kada plodni dani treba da nastupe u grudima se oseća napetost, nelagoda, a često i bol koja nastaje kao posledica prevelike osetljivosti kako celih grudi, tako i bradavica koje su najosetljivi deo u tim danima.

Pojačan seksualni apetit

Shodno dešavanjima u organizmu kada su hormoni u pitanju, sasvim je normalno i očekivano da i seksualni apetit u periodu pred ovulaciju raste, što je zapravo i sama priroda uredila upravo zbog plodnih dana i ostvarivanja trudnoće.

Uvećanje pulsa u stanju mirovanja

Tokom menstrualnog ciklusa puls u mirovanju opada u odnosu na njegove vrednosti pre ciklusa, nakon toga, plodni dani bivaju najavljeni uvećanjem pulsa u mirovanju, koji raste i posle ovulacije, a onda opada. Jedino kada posle ovulacije puls ne opada jeste kada žena ostane u drugom stanju, pa njegova vrednost ostaje u tim granicama koje su bile tokom plodnih dana.

Bol u karlici

Jedan od simptoma, koji se može javiti, jeste bol u karličnom delu. Međutim, ovo je simptom koji se ne javlja kod većine žena, ali njegovo javljanje nije ni sigurna informacija da se ovulacija dogodila, jer ona može da izostane, a bol ipak da se javi.