Savremeno doba nam je donelo slobodu izbora u mnogim sferama, pa tako i u oblasti ishrane i načina života. Bilo da je zbog bolesti ili ličnim izborom, verovatno je da u svojoj okolini imate ljude koji ne jedu namirnice životinjskog porekla. Važno je i da napravite razliku između vegeterijanaca koji jedu jaja i mlečne proizvode i vegana, kojima stil ishrane čini samo deo filozofije života i koji ne konzumiraju ništa što je životinjskog porekla. Kako bi svi vaši gosti bili zadovoljni a vi prilikom spremanja trpeze uštedeli sebi nešto vremena, pročitajte nekoliko korisnih saveta.

Pažljivo čitajte sastojke

Iako se na prvi pogled čini da su neke namirnice 100% biljnog porekla, to nekada i nije slučaj. Različiti džemovi, namazi i dekoracije sadrže proizvode životinjskog porekla i to ne u malim količinama. Pročitajte deklaraciju pre kupovine i obratite pažnju na oznake. Ukoliko proizvod ima oznaku ,,V“, proizvođač vam garantuje da je u redu za vegane i vegeterijance. Pogledajte da li proizvod sadrži želatin, koji se dobija iz koštane srži životinja, kao i da li ima aditiva koji se dobijaju od insekata ili životinja.

Podržite domaće

U supermarketima imate veći izbor namirnica nego na pijacama i tržnicama, da, ali da li su zdravije? Ukoliko ste već rešili da ugostite prijatelje i porodicu nekom prigodom, prošetajte se do lokalne pijace. Cene su uglavnom povoljnije nego u supermarketima a voće i povrće nisu dopremljeni iz neke druge zemlje i pritom prskani raznim materijama koje treba da im održe svežinu.  Imate i veliki izbor domaćih džemova, ajvara i ostalih poslastica i možete se na licu mesta raspitati kako su pravljeni i da li sadrže nešto što vaši gosti vegani ne mogu da jedu.

Budite kreativni u kuhinji

Dakle, imate brdo povrća i voća na svom kuhinjskom pultu. Iskoristite ih najbolje moguće. Različite veganske salate koje napravite mogu poslužiti kao osnova za druga jela. Dodajte sir i iseckana ili rendana jaja u salatu sa kukuruzom, recimo, i imate idealan obrok za vegeterijance. Postoji veliki broj testenina bez jaja tako da u jedan deo testenine možete staviti sos od paradajza, a u drugi deo taj isti sos u koji ste dodali neki punomasni topivi sir. Takođe, sosevi su zgodni i za vaše goste koji ,,regularno“ jedu, pa tako uvek možete dodati i isprženo mleveno meso po izboru kako bi i oni bili zadovoljni. Mogućnosti su ogromne, samo budite kreativni.

Breakfast buffet at a hotel

Potražite pomoć prijatelja

Ukoliko niste sasvim sigurni šta ide s čim i na šta treba da obratite pažnju ili jednostavno nemate vremena da kuvate, postoji i veliki broj ketering servisa koji vam mogu izaći u susret. Ukoliko se odlučite za profesionalnu pomoć i vegetarijanski ketering, Beograd je grad koji je prepoznao rastuću potrebu za nešto drugačijim i zdravijim opcijama kada je ishrana u pitanju. Nekada je teško kuvati i samo za svoju porodicu zbog nedostatka vremena a to naročito može biti problem kada kuvate za izbirljivu grupu ljudi. Ukoliko iz bilo kog razloga to ne možete ili ne želite, pustite profesionalce da vam pomognu.

Organizujte se

Za koju god opciju pripreme hrane da ste se odlučili, dobar tajming i organizacija su ključni. Nemojte ostavljati sve za poslednji čas i ako mislite da nećete sve stići sami, uključite i partnera ili nekog od gostiju koji vam mogu pomoći da sve bude pripremljeno na vreme a mogu i da vas posavetuju. Vodite računa da ne pomešate različite grupe namirnica kako ne bi došlo do zabune i eventualno neprijatnih situacija koje možete da izbegnete. Zdravstveni problemi i različite alergije na hranu zahtevaju vašu posebnu pažnju.

U svakom slučaju poenta porodičnih i prijateljskih okupljanja je u uživanju. Dakle, ponešto uradite sami, nešto drugo ostavite profesionalcima i posvetite se sebi i svojim gostima.