Pre nego što je Istanbul dobio današnji naziv, poznat je bio kao Carigrad. A pre toga, Vizantija. Međutim, promena je bila konstanta. Prvo izgrađen na sedam brežuljaka, od tada se proširio na mnogo više da bi postao jedan od najvećih gradova na svetu.

Prošao je uobičajeni urbani prelazak sa kaldrme i drveta na beton i staklo, ali je ekonomski rast Turske u poslednjoj deceniji dramatično ubrzao proces, ponekad bezobzirnom gradnjom bez obzira na nasleđe. Monumentalna osmanska arhitektura i dalje definiše horizont, na svakom ćošku ima odlične hrane, a ulice vrve očaravajućim, iako ponekad razbesnelim, osećajem haosa. Turski parlament je u Ankari, ali Istanbul ostaje duhovna, kulturna i istorijska prestonica zemlje.

Zato je sve popularniji odlazak u Istanbul avionom.

Omiljeno godišnje doba i Istanbul avionom

U Istanbulu je tokom letnjih meseci vrelina i vlaga, sa temperaturama koje mogu da se popnu i preko 40 stepeni Celzijusa. Lokalni stanovnici često beže na obalu ili ostrva, a priliv posetilaca sve je veći na ulicama Istanbula. Zimi može biti sivo i vlažno nedeljama, ma može da pada i sneg. Ako možete, posetite u proleće ili jesen kada je vreme blago, kiša retka, a grad pun boja.

Ako ne možete, ipak idite leti ili zimi, ali spakujte kremu za sunčanje ili topli kaput. Istanbul avionom je najbolja opcija za sve koji idu na nekoliko dana, jer jedino tako se ovaj turski grad može na pravi način doživeti.

Pronađite svoje mesto na trgu Taksim, pa nastavite dalje. Taksim je srce modernog Istanbula, dom brojnih hotela, centralne metro stanice i spomenika Republike, sa prikazom Mustafe Kemala Ataturka i drugih osnivača moderne Turske.

Odaberite svoju bazu!

Ako izaberete Istanbul avonom, znajte da je ovaj grad ogroman, jer ima ukupno 39 velikih okruga, sa brojnim hotelima u većini okruga. Ali nisu svi podjednako poželjni za posetioce. Bejoglu, na evropskoj strani, koji se proteže od Galate do Taksima, je dobra baza, ali ako je moguće, izbegavajte hotele mešovitog kvaliteta oko Taksima usmerene na turiste.

Započnite dan gozbom!

Doručak je ozbiljan posao u Turskoj, negovani ritual. Njegove pripreme se kreću od utilitarnih do zaista epskih, ali tipičan namaz uključuje sto prepun malih tanjira džemova, maslina, lokalnih sireva, meda, kajmaka i putera, kao i svežeg hleba na koji se sve to puni.

Složenije verzije uključuju i jela sa jajima – naručite menemen (pomešane sa lukom, paprikom i paradajzom) ili ih probajte pržene sa začinjenom sušenom goveđom kobasicom. Naručite kompletan meni, a zatim uživajte u ležernom tempu uz čašu crnog čaja i pripremite se za dan za lutanje Istanbulom.

Prošetajte istorijskim poluostrvom!

Kada stignete u Istanbul avionom, tek ponešto možete da vidite iz vazduha. A u ovom ogromnom gradu ima mnogo više od njegovih najpoznatijih atrakcija, ali to ne znači da ih treba zanemariti. Na sreću, većina se može videti u jednom danu – ako vam ne smeta da je dug. Počnite rano na mostu Galata da biste izbegli neizbežnu gužvu, lutajte po Bazaru začina, zatim prema Plavoj džamiji, Aja Sofiji, a zatim do palate Topkapi i parka Gulhan. Za suvenire i poklone tu je, naravno, Veliki bazar, gde se svakako treba cenkati.

Idite trajektom, a ne brodom. Teže je videti sjaj Istanbula sa kopna. Najbolje se vidi sa vode, odnosno sa Bosfora ili Zlatnog roga. Postoje turistički brodovi koji odgovaraju svakom budžetu, ali idealna opcija je putovanje jednim od mnogih putničkih trajekata koji svakodnevno prelaze gradske plovne puteve.

Ruta od Karakoja do Kadikoja je posebno slikovita i polazi svakih 30 minuta sa novog dvospratnog terminala na pristaništu Karakoj. Naručite čaj, pronađite mesto na gornjoj palubi i uživajte u nekim od najboljih pogleda na istorijske četvrti.