Odmah nakon vode, a zatim i čaja, u mnogim zemljama sveta se upravo pivo smatra jednim od najpopularnijih i najtraženijih pića. Ako ste ljubitelj vina, možda vam to zvuči čudno, ali ovaj alkoholni napitak spravljen od žitarica se konzumira vrlo rado u mnogim zemljama širom sveta. 

Malo gorak ukus ovaj napitak duguje žitarici hmelj, od koje se u osnovi spravlja. Mada, istini za volju, u novije vreme se sve češće na tržištu može naći i pivo koje se pripremaa od pšenice, ali i drugih žitarica i biljaka. 

Pivnica i restoran 

Upravo zato što je jedan od često traženih napitaka, pivo se nalazi u ponudi mnogih i prestižnih i manje prestižnih restorana i kafića. Čini se da se svako od njih trudi da svoju ponudu obogati, pa osim onih konzerviranih, odnosno fabrički spravljenih napitaka, sve je više ugostiteljskih objekata i u našoj zemlji i u svetu koji se okreću ka takozvanim zanatskim pivima. 

Ništa manje u tome ne zaostaje ni pivnica restoran Crni petao Beograd, koja se može pohvaliti izuzetno obimnom ponudom ovog napitka.

Kratak istorijat piva

Smatra se da su Sumeri bili prvi narod koji je otkrio umeće spravljanja napitka, koji je danas popularan širom planete. O tome svedoče otkriveni materijalni dokazi, koji jasno ukazuju na to da se pripremi piva posvećivala posebna pažnja, te da su ljudi koji su se time bavili imali značajan ugled. 

Kasnije se došlo i do novih otkrića. Čak su pronađeni ostaci mešavine, koju su još ljudi u doba neolita koristili za spravljanje piva. 

Mnogi su narodi kasnije pripremali napitke od žitarica, koji se mogu smatrai pretečom današnjeg piva. Čak postoje dokazi i da je u Hamurabijevom zakoniku bilo navedeno da se taj napitak ne sme prodavati po visokoj ceni i da se u njemu ne sme naći prevelika količina vode. 

U današnje vreme pivo se mahom kupuje u prodavnicama. Ali postoje i ugostiteljski objekti, kao što je pivnica restoran Crni petao Beograd, u kojoj se mogu naći i druge vrste piva izuzev industrijskog. Naravno, uz ponudu piva ide i dobra ponuda gastronomskih specijaliteta, prema nepisanom pravilu. 

Kako nastaje pivo?

Kada dođe do alkoholnog vrenja iz proklijalog žita, odnosno slada, može se govoriti o delu procesa nastanka piva. Naravno da su potrebni i mnogi drugi sastojci da ni nastalo pivo, koje u ponudi ima i pivnica restoran Crni petao Beograd. Najpre se misli na hmelj i pivski kvasac, uz nezaobilazni dodatak vode. 

Podrazumeva se da što je voda kvalitetnija, to je i pivo kvalitetnije. Upravo zato ljubitelji ovog napitka naročito vode računa o tome koja se voda koristi u toku pravljenja piva. Primera radi, ako je u pitanju planinska ili izvorska voda, što je ređe slučaj kada su u pitanju industrijski spravljeni napici, nema sumnje da će i takvo pivo biti kvalitetnije i pitike. 

U novije vreme se otišlo korak dalje, pa se u ponudi mogu naći i piva u koja se dodaju voćne arome. Ipak, pravi ljubitelji piva nisu tom idejom oduševljeni, prosto zato što oni vole ukus samog napitka, uprkos gorčini koju ima. Naravno, u korak sa savremenim trendovima ide i industrija piva, pa se u ponudi mogu naći čak i piva sa manjim procentom alkohola ili bezalkoholna.