Kada živite u kući, nije dovoljno posvetiti pažnju samo uređenju enterijera, već je jednako važno i ono što se nalazi spolja, a to je, naravno, dvorište.

Bez obzira na njegovu veličinu, nesumnjivo je da postoji makar deo tog prostora koji možete iskoristiti za nešto lepo i kreativno – ukrasno drveće, cveće, figure od kamena ili drveta, fontane i slično. Setite se samo svih onih prelepih eksterijera koje ste gledali na internetu – sada je moguće isto imati i u svom dvorištu, uz malo mašte i bez mnogo muke. 

No, odakle početi? Kako bismo vam olakšali avanturu zvanu uređenje dvorišta, u nastavku vam donosimo nekoliko ideja koje vam mogu biti od pomoći.

Prodaja sadnica

Pod pretpostavkom da otprilike znate, odnosno imate ideju o tome kako želite da vaše dvorište izgleda, prodaja sadnica je prvi korak u ostvarenju vašeg cilja. Pretraživanjem “prodaja sadnica” na internetu, lako ćete pronaći mesta koja nude najveći i najlepši izbor sadnica za vaše dvorište. Naravno, sadnice uvek možete “pozajmiti” od svojih prijatelja ili rođaka kod kojih ste videle onu koja vam se dopada, ali prodaja sadnica je uvek sigurnija iz prostog razloga što je izbor bogatiji, pa tako možete otkriti da vam se zapravo dopada nešto drugo, a osim toga od prodavaca, stručnih lica koja se razumeju u sadnice, možete dobiti preko potrebne savete za njihovo održavanje i negu. Jer, kada već ulažete u uređenje svog životnog prostora, to onda treba da bude dugoročno i – uspešno. 

Ukrasne sadnice

Kada pretražujete “prodaja sadnica” na internetu, ne samo da ćete pronaći više mesta koje možete posetiti, već ćete otkriti i koje sve sadnice su vam na raspolaganju. Tako, neka od rezultata pretrage “prodaja sadnica” biće borovnice, banane, nar, jagode, bagrem, maline i ostali, što svakako jeste rešenje ukoliko želite da vaše sadnice ne služe samo za ukras već i da vam donesu neku korist. Ipak, mi ćemo se danas posvetiti ukrasnim sadnicama čija je svrha isključivo ulepšavanje prostora.

Uopšteno gledajući, na raspolaganju su vam hortenzije, sitni cvetovi koji čine nekoliko krupnih, nežno roze boje, bele ili efektno plave. Žbun hortenzija izgledaće jako lepo u uglovima dvorišta ili delovima koje želite da istaknete, ali vodite računa da cveće nije na direktnom suncu. Osim toga, znajte da su hortenzije jako zahtevne kada je reč o zalivanju.

Klematisi takođe dolaze u nekoliko boja i reč je o divnim krupnim cvetovima koji su ujedno i najtraženija cvetna puzavica u poslednje vreme. Za razliku od hortenzija, klematisi vole umereno zalivanje, kao i dosta sunca.

Prodaja sadnica magnolije je takođe u porastu jer je reč o ukrasnom drveću čiji cvetovi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a zanimljivo je da pored listopadnog drveća, postoje i zimzelene magnolije koje su samim tim odličan izbor za preko cele godine. 

Na kraju, na raspolaganju su vam i različite vrste ukrasnih trava koje mogu biti lisno dekorativne, ali i cvetne, ukoliko baš želite da vaše dvorište krasi cveće, a ne samo zelenilo. Lake su za održavanje, a pampas je svakako jedna od najpoznatijih i najpopularnijih ukrasnih trava koja se svima dopada i daje poseban izgled vašem dvorištu.