Samo se čini da je odluka laka, jer avion automatski nosi najviše bodova za njegov odabir, ali u stvari uopšte nije tako. Koji ćete način putovanja odabrati u najvećoj meri zavisi od vaših potreba, želja, ali često i finansijskog stanja. Međutim, jedan od glavnih motiva da autobus ne bude odabran jeste vreme koje je potrebno da se utroši u samo putovanje, što je još jedna varka, jer isto tako može da se dogodi da više od 10 sati čekate na presedanje kada krenete od Beograda do nekog grada u Nemačkoj. Zato vam predstavljamo koje su prednosti a koje mane putovanja i autobusom i avionom iz Beograda do nekih nemačkih gradova koji su česta destinacija ka kojoj se zaputimo.

Od Beograda do Minhena

Iako deluje nekako jako blizu, relacija Beograd Minhen autobus kada je u pitanju, zahteva oko 15 sati puta u proseku, što naravno varira od toga da li je dnevna ili noćna vožnja, kao i od zadržavanja na graničnim prelazima. Ono što su najveće prednosti samog putovanja autobusom jeste cena autobuske karte, koja je oko 100 evra, nekad i manje, dok je cena povratne karte do 140 evra, a to je već mnogima dovoljan motiv da se zapute na put upravo autobusom. Pored toga, uvek je moguće poneti dovoljno prtljaga, bez razmišljanja o kilaži i samim diplatama. S druge strane, let Beograd Minhen traje od sat i po vremena, pa do 10 i više sati, kada se u stvari radi o presedanjima i čekanjima na aerodromima. Naravno, karte se mogu nekada naći po jako niskim cenama, daleko nižim i od autobuskih, ali je za to onda potrebno znati datum putovanja i mesecima unapred, te uhvatiti sve te popuste. Inače cene variraju od dana do dana, pa iznose od 80 pa sve do 200 i više evra po letu u jednom pravcu.

Relacija Beograd Berlin

S druge strane, na relaciji Beograd Berlin autobus putuje oko 17 sati u proseku, što je nešto više od puta do Minhena. Cena autobuske karte se ne razlikuje mnogo, za nekih 20 do 30 evra, pa čak i manje, u zavisnosti od autoprevoznika i činjenice da li je karta u jednom pravcu ili je povratna. Autobuske karte se mogu nekad kupiti i dan pre puta, kada ostane mesta, što je odlično u odnosu na avion, jer se cena nikad ne menja i uvek je ista, bez obzira na datum rezervisanja i plaćanja same karte. Naravno, letovi su različiti, pa se i za Berlin mogu naći jako pristupačne, čak karte sa veoma niskim cenama, ali kao i kod prethodnog slučaja, to su karte koje se uzimaju i po dva do tri meseca ranije. U svim ostalim slučajevima, što je datum bliži samom letu, karta je sve skuplja, a to još zavisi i od klase, avio kompanije… cena karte avionom na relaciji Beograd Berlin uglavnom ide između 90 i 300 evra, pa je teško naći bilo kakav prosek. Sami letovi traju u proseku između 2 i 5 sati, što je i najveća prednost u odnosu na autobus, jer i kada postoje presedanja, uštedi se ogromna količina vremena.