Najlepši, ali ujedno i jedan od najstresnijih procesa u životu, pored njih mnogo, može se slobodno reći da je i kupovina prve nekretnine. Ona sa sobom nosi dosta opreznosti, brige, straha, neizvesnosti, zbog čega je i srećan, ali i jako stresan događaj. Međutim, iako tako pomešanih osećanja i dešavanja, ovaj proces može proći dosta lagodnije kada znate neke stvari koje vam u svemu mogu pomoći. Postoje neki praktični saveti koji vrede mnogo, ali i oni pravni koji čine da napravite neke jako pametne, ali i isplative korake.

Agencije za nekretnine

Sve veći broj gradova se pretvara u gradilišta, pa na mesečnom nivou postaju dostupne nove zgrade za kupovinu poslovnog ili stambenog prostora. Po tom pitanju prodaja stanova Novi Sad prilično dovodi u sam vrh ponude, što je i očekivano s obzirom na to da se radi o jednom od najvećih gradova u zemlji, ali i u sam vrh potražnje. Miran, a opet veliki grad, pun dobrih mogućnosti, čine da prodaja stanova Novi Sad čini popularnim za život i rad u njemu. Ali, sam stan nekada i pored činjenice da je tržište bogato, nije lako naći. U svemu tome bi trebalo potražiti pomoć od profesionalaca, a u ovom slučaju su to agencije koje se bave izdavanjem i prodajom nekretnina.

Prodaja stanova Novi Sad funkcioniše na nekoliko nivoa, preko direktne prodaje, preko agencija, oglasa i slično. Ali, agencije rade mnogo toga za vas. Na osnovu vaših mogućnosti, želja, određenih prohteva i potreba, pravi filter u samoj ponudi, i nudi vam isključivo stanove koji bi mogli da vas interesuju. To znači da ćete sačuvati vreme koje biste gubili samostalno tražeći, posećujući i razmišljajući o dostupnim nekretninama. Osim toga, agencije su odlične u pravnom smislu, jer vam obezbeđuju svu potrebnu dokumentaciju koja govori o legalnim poslovanjima i postojanju zgrade i samih stanova. To znači da ste obezbeđeni od brojnih stresova i problema koji nisu više tako retki u današnjem vremenu. Na ovaj način, prodaja stanova Novi Sad čini još lepšim gradom, jer izbegnete mnoge zavrzlame i probleme.

Prvo vlasništvo i njegove olakšice

Važno je da znate da prilikom kupovine nekretnine, u ovom slučaju stana, kao prve nekretnine koja će se voditi na vaše ime, imate određene olakšice od strane države koje vam mogu mnogo značiti. Na prvom mestu, prva nekretnina je oslobođena plaćanja poreza, bez obzira na to o kakvoj nekretnini se radi. Ali, još bolja olakšica u vezi sa prvim vlasništvom na neku nekretninu je povraćaj PDV-a. Pravo povraćaja PDV-a imate samo u slučajevima kada ste prvi vlasnik te nekretnine, tj. kada je kupujete od strane investitora. To znači da bi prilikom kupovine novog stana trebalo da gledate da to bude novogradnja, budući da na osnovu toga možete dobiti pravo na deo ili potpuni povraćaj PDV-a, shodno tome da li ste sami ili još sa nekim ko nije imao nekretninu na svoje ime. Novac koji vam se vrati možete vrlo dobro iskoristiti za opremanje stama, nameštaj, a svakako je novogradnja najisplativija, jer znate da neće postojati potreba za bilo kakvim popravkama, ili nekim izmenama, koje su skoro pa nezaobilazne kada ulazite u stan koji se nalazi u staroj gradnji.