Obožavate putovanja, pustolovine i nove izazove? Voleli biste da posetite mnoga mesta širom sveta, ali niste sigurni da li imate dovoljno novca? Ništa ne brinite, naši korisni saveti će usmeriti vaše ideje ka pravom smeru. Hrabrost, kreativnost, ideja i bar nešto novca – samo to vam treba.

Uglavnom se danas postavlja pitanje koliko novca vam je potrebno za odmor, odnosno zimovanje, letovanje ili odlazak na neki svetski poznat događaj. Odgovor na to u velikoj meri zavisi od vaših želja, ali i vida prevoza za koji se odlučite: voz, avion, autobus ili kombi prevoz putnika.

Ključni koraci za samostalno putovanje

Prvi i osnovni korak kada odlučujete u vezi sa putovanjem u inostranstvo jeste da li agenciju kontaktirati, ili samostalno pronaći destinaciju, smeštaj i prevoz. U ovom pogledu, jeftinija varijanta jeste da sami isplanirate tok svog putovanja. Naravno, to dolazi u obzir ukoliko imate vremena da razmatrate dostupne destinacije, načine prevoza i kalkulišete sve troškove. Razmišljajte o više atraktivnih mesta za odlazak na putovanje, kako biste prema određenim kriterijumima odabrali najadekvatniju destinaciju. Kada suzite izbor na dva ili tri omiljena mesta, raspitajte se o dostupnom prevozu: avion, autobus, auto ili kombi prevoz putnika. Uporedite cene karte i časove koje provodite u putovanju. Avion važi za najskuplji prevoz, ali je najpogodniji za najudaljenije destinacije, jer bi sa drugim prevoznim sredstvima možda morali da presedate i pravite kombinaciju. Prevoz putnika za kratke destinacije kao što je na relacij Beograd Budimpešta prevoz kombijem je idealno rešenje. Pored kombi prevoza tu je još autobus ili voz kao jeftinije varijante koje  zahtevaju određena prilagođavanja. Sopstvenim autom putujte ukoliko je potrošnja goriva manja i važna vam je udobnost i pauze, posebno ukoliko na put vodite i decu.

Budapest-3

Ostali koraci organizacije putovanja

Pored organizacije vida prevoza, izbora destinacije i vremena polaska, važno je da imate vremena da se bavite određenim detaljima. Naime, putovanje ulepšavaju svakodnevne posete znamenitostima, interesantnim mestima i popularnim lokacijama u svetskim prestonicama. Zato, na vreme proverite koliko koštaju fakultativni izleti i posete. U ovom pogledu, turistički aranžmani mogu da budu pristupačniji jer se za grupu ostvaruju niže cene, što ne znači nužno da i vi ne možete dobiti specijalan popust za porodicu. Međutim, samostalnom organizacijom treba da se bavite duže svim pojedinostima: u kom hotelu odsedate, da li uzimate pun pansion, ili samo smeštaj, zatim šta ćete koji dan tačno posetiti i kada, kao i kako ćete provoditi večeri. U ovom pogledu, novčana sredstva koja možete potrošiti sami planirate i raspoređujete kako vam odgovara, bez potrebe plaćanja naknada turističkoj agenciji i slično. Osnovno što treba odrediti kada je u pitanju samostalno putovanje, jeste adekvatan prevoz.

Kombi prevoz putnika

Jedan od najadekvatnijih načina transporta u inostranstvo jeste kombi prevoz putnika. Mnogo je prednosti koje danas karakteriše ovaj način odlaska na putovanje. Rezervacija karata je brza – putem interneta, telefona ili na šalterima prevoznika. Biraju se polasci iz svih većih gradova, a nekada i iz manjih mesta. Biraju se datumi i satnice polaska i povratka sa putovanja, koje se mogu pomerati u skladu sa potrebama putnika. Kombi prevoz putnika omogućava udoban put, pauze prema dogovoru i sva druga maksimalna prilagođavanja potrebama turista. Ono što je novina, jeste mogućnost iznajmljivanja vozača i kombi prevoz putnika imati na raspolaganju nekoliko dana, ili tokom trajanja čitavog putovanja. Na taj način, jedna porodica može da rezerviše i plati novčanu naknadu za prevoz u inostranstvo, ali i tokom boravka na putovanju i povratak u zemlju.

Postoje ključni i dodatni, detaljniji koraci koji je potrebno realizovati da biste otišli na putovanje uz manje troškova, i bez angažovanja turističke agencije. Potrebno vam je više vremena za razmatranje opcija i odlučivanje, ali ćete znatno uštedeti novac.