Možda niste to znali do sada, ali istorija nošenja haljina je zapravo potekla od muškog roda, jer su muškarci bili ti koji su nosili i haljine i cipele na štiklu, posebno pripadnici aristokratije. Sada su uloge malo promenjene, pa su haljine preuzele primat u ženskom garderoberu.

Postale su jedan od omiljenih odevnih komada pripadnica ženskog roda svih uzrasta, a mi ćemo se u ovom tekstu posvetiti onim najmlađim.

U nastavku se bavimo modernim i elegantnim haljinama za devojčice, kako bismo vam pomogli da odaberete idealnu za vašu malu princezu.

 

Haljine za devojčice i bebe za sve prilike

 

Elegantne haljinice su savršen izbor ako imate bitan događaj na kom ćete prisustvovati sa svojom malom devojčicom. Ne morate da brinete o uklapanju različitih boja i materijala, jer će čitav izgled deteta će biti upotpunjen samo jednim odevnim komadom, a uvek su krojene tako da dete može slobodno da se kreće. 

Haljine su kroz istoriju prolazile kroz različite faze evolucije: od skromnih i funkcionalnih, preko raskošnih srednjovekovnih, do elegantnih viktorijanskih haljina. Svaka epoha je donela svoj pečat u svetu mode.

U bogatom asortimanu prodavnica dečije garderobe, mogu se pronaći haljine za svaku priliku i svako godišnje doba. Bez obzira da li je u pitanju svakodnevno nošenje ili posebne svečane prilike, postoje haljine koje će oduševiti male princeze.

Svaki model haljine odlikuje autentičan i moderan dizajn, ali i praktičnost. Materijali poput svile, tila, pamuka i čipke su izuzetno kvalitetni i vaša devojčica može nositi haljinicu sve dok je ne preraste.

Najbitnije je da se dete oseća udobno u odeći koju nosi, tako da morate da obratite posebnu pažnju na kvalitet materijala od kog se ona pravi.

 

Veličine haljina za decu

Veličina haljinica određuje se prema detetovoj dužini, kada su bebe u pitanju, odnosno visini.

Tako, ukoliko imate bebu starosti do 6 meseci, već mu možete kupiti prvu haljinicu, jer one često dolaze u dvobroju: 56-62 i 62-68. 

Sa uzrastom, raste i broj na etiketi, te starije devojčice obično nose haljine u brojevima od 158, 164 i 172. 

 

Moderne, svečane i haljine za svaki dan

 

Moderne haljine za devojčice su većinski pravljene od tankih i laganih materijala poput pamuka. Dolaze u raznim bojama i modelima, i sa puno ugrađenog lastiša kako bi savršeno prilagodile konstituciji. Ovakve haljinice su savršene za rođendane u igraonicama i parkovima, pogotovo ako se spoje uz slatke helanke i baletanke. Praktičan su izbor za različite prilike jer se u njima dete oseća prijatno i nesputano.

Svečane haljine su malo drugačijeg kroja i odlične su za nošenje na venčanjima ili krštenjima. Obično su od malo krućeg materijala koji održava poseban oblik haljinice. dok je suknja dovoljno lepršava za taj specifičan elegantni stil. Njih možete naći u modelima sa puno detalja poput zašivenih perlica, cvetića i drugih motiva.

Haline za svaki dan su ono što vam najviše treba leti: nema nestrpljenja prilikom oblačenja za izlazak u park – jedan komad odeće koji se nekako uvek slaže uz letnje patikice je taman ono što će vam sprečiti muke prilikom spremanja za izlazak.

Svakodnevne haljinice za decu su obično od tanjeg i laganijeg materijala i bez preterano mnogo detalja, lepršave su i dozvoljavaju detetu da slobodno trči po parku bez ustezanja od bilo kakvih pokreta. 

Modeli koji nikad neće izaći iz mode jesu haljinice koje imaju lepršave karnere i kratke rukave. Možete ih kombinovati sa helankama i majicom dugih rukava u istoj boji preko zime i jeseni, a zatim na proleće i leto može da se nosi samo kao takva.

Bilo bi dobro da birate haljine koje imaju dosta elastina tako da vašem detetu mogu ostati udobne za nošenje duže vreme. 

Pored ogromne ponude različitih veličina, modela, boja i printova, lako se možete izgubiti među svim opcijama.  Zato obratite posebnu pažnju na želje vaše male princeze kako bi haljinu nosila dugo i sa uživanjem.