Kupovina je za nekoga dosadna obaveza od koje ne može da pobegne, nekome pričinjava zadovoljstvo, ali jedno je zajedničko – neophodan je deo naše svakodnevnice. Od naših kupovnih navika i odluka zavisi koliko će nam novca na računu ostati i da li će nas na kraju meseca uvek pratiti osećaj griže savesti. Postoje trikovi koji vam mogu pomoći da šoping pretvorite u prijatno iskustvo i da se rešite loših kupovnih navika koje vas godinama neprimetno ometaju i osiromašuju vam budžet. Svi smo mnogo puta čuli da u kupovinu ne treba ići gladan, ali tu je i mnoštvo drugih saveta, koje ćete vremenom brzo usvojiti i koji će vam pomoći da pronađete savršenu formulu za pametnu kupovinu.

Planiranje nabavki

Prvi i osnovni korak prilikom formiranja zdravih kupovnih navika predstavlja planiranje nabavki. Isplanirajte koliko često ćete odlaziti u nabavku, da li na mesečnom, dvonedeljnom ili nedeljnom nivou, te u skladu sa tim sačinite listu potrebnih namirnica. Iznenadni odlasci u markete i kupovina “iz glave” predstavlja rizik da vašu korpu napunite namirnicama koje vam uopšte nisu potrebne. Zato je važno držati se spiska koji uvek nosite sa vama u šoping. Izazov može predstavljati aktuelna akcija i artikli po neverovatno sniženim cenama. Razmislite da li vam je proizvod zaista neophodan ili ga kupujete samo zato što ne želite da propustite primamljivu cenu. Još jedna bitna stavka jeste odabir proverenih trgovinskih lanaca i većih marketa, jer činjenica je da uvek imaju povoljnije cene od manjih prodavnica iz kraja.

Kvantitet ili kvalitet

Važno je da se prilikom kupovine držite proverenog pravila da kvalitet ima prednost nad kvantitetom. Tokom obilazaka prodavnica često ćete bez razmišljanja posegnuti za proizvodom koji je jeftiniji i imati osećaj kako ste njegovom kupovinom uštedeli novac. Upravo se tu krije glavna zamka, da li jeftinije automatski znači ušteda i kako ovaj princip funkcioniše na duže staze. Ukoliko kupite jaknu po izuzetno niskoj ceni u odnosu na ostale, a nije deo aktuelnog sniženja, postoji verovatnoća da će vas služiti jednu sezonu i da ćete naredne morati da razmišljate o kupovini nove. Ušteda je u ovom slučaju samo trenutna, a vaš budžet će se ovakvom odlukom vremenom stanjiti. Isto se može primeniti i na namirnice neophodne vašem domaćinstvu. Nećete uštedeti kupovinom velikog pakovanja mleka na akciji, ako polovina završi u kanti zbog isteklog roka trajanja.

Woman enjoy online shopping

Onlajn kupovina

Posećivanje internet prodavnica ima nekoliko benefita u odnosu na tradicionalnu kupovinu. Može se slobodno reći da pored uštede vremena, kupovinom od kuće  štedite i novac. Onlajn šoping vam omogućava lakše upoređivanje cena, a kao veliku prednost izdvajamo mogućnost uvida u trenutnu potrošnju. U svakom trenutku znate stanje vaše “korpe” i koliko je novca utrošeno, tako da nećete lako prekoračiti namenjena sredstva. Jedan od najpouzdanijih i proverenih sajtova jeste odlično organizovan Shoppster, koji vam dodatno olakšava pretragu proizvoda i uvek nudi najbolje cene.  Ukoliko ste kao potrošač verni određenim trgovinskim lancima zbog dobre ponude i dodatnih pogodnosti, lako ćete pronaći i adekvatnu internet prodavnicu skrojenu prema vašim potrebama.

Pripremajte obroke kod kuće

Nedostatak vremena nam često ne ostavlja izbor i navede nas da obrok kupimo u najbližoj pekari, restoranu, dok jurimo na posao ili koristimo pauzu za ručak. Ukoliko se nađete u ovakvoj situaciji skoro svakodnevno, možda je vreme da porazmislite o alternativi i opciji koja je pristupačnija za vaš novčanik. Osim što je priprema hrane kod kuće povoljnija, zasigurno je i zdravija od bilo koje pekare i obroka  s nogu. Nakon samo nekoliko nedelja primenjivanja nove metode, sigurni smo da ćete primetiti razliku, a vaš budžet će vam biti neizmerno zahvalan.

Loše navike je teško iskoreniti, ali nije nemoguće. Potrebno je osvestiti greške i pronaći najrealnija rešenja za njihovo uklanjanje. Prateći navedene savete, pogrešne odluke će postati sve ređe, a vi ćete osetiti napredak na materijalnom planu. Imaćete jasnu kontrolu nad vašim finansijama, a odlazak u kupovinu više neće sa sobom nositi nelagodu i glavobolju.