Zavese su vanvremenski detalji, koji se nalaze gotovo u svakom objektu – kući, stanu, kancelariji, buticima, prodavnicama i svuda oko nas. Razlikuju se prema vrstama, načinu postavljanja, dizajnu i bojama, dimenzijama i mnogim drugim karakteristikama. Ponuda je veoma bogata i prilagođena svakom ukusu kupca. 

Pravo je pitanje, kako izabrati savršene zavese za stan ili kuću? Odgovora na ovo pitanje je zaista mnogo i često je teško odlučiti od čega najpre krenuti. U nastavku teksta dajemo ključne sugestije i upoznavanje sa bitnim karakteristikama zavesa koje će učiniti da odabir bude znatno brži i lakši, a da zadovoljstvo ne izostane.

Odlučite koju vrstu zavese želite

Danas postoji veći broj vrsta zavesa, i važno je prvo odlučiti kakav tip želite, sa stanovišta modela i raspoloživog budžeta. Tako, standardne zavese od tkanina koje se nabiraju i kupuju u srednjoj ili dužini do poda su nešto tradicionalnije. Tu je i mogućnost stavljanja drapera, tamnijih zavesa preko tankih i prozirnih, uz regulisanje nivoa svetlosti na dvostrukoj garnišni. Pored njih, zavese nešto novije generacije su i trakaste. Iako se sreću u velikom broju kancelarija, činjenica je da ih dosta ljudi kupuje za stanove zbog uštede prostora i jednostavnog održavanja. Najmodernije, inovativne i vrhunske zavese jesu zebra, ili „dan-noć“. One su dvobojne zavese, koje se sastoje od providnog i dela u boji, koji se pokretima podešavaju i regulišu nivo svetlosti. Naravno, moguće je i napraviti kombinaciju: klasične i trakaste zavese, ili zebra u kombinaciji sa nekim standardnim modelima.

Odaberite materijal i dimenzije zavese

Kada ste odabrali koji tip zavese želite za vaš stan, sledi izbor materijala i potrebnih dimenzija. Savet je kontaktirati stručnjaka, koji će izračunati tačno koliko metara klasične zavese, ili kvadrata zebra modela će vam trebati, kako ne bi napravili grešku u računanju i dobili neodgovarajuću dimenziju. Takođe, odlučite da li želite teže ili lakše zavese, deblje ili tanje. Najbolje je odabrati prema prostoru, stilu uređenja i potrebnom nivou svetlosti. Nije loše čak i pogledati dostupne modele na internetu i uzeti uzorke za zavese od prodavaca kako biste imali potpuni doživljaj materijala.

Napravite izbor boja i dezena zavese

Ukoliko je već napravljen odabir vrste, materijala i dimenzija za zavese, vreme je za donošenje odluke o željenim bojama. Dobro je voditi se željama i potrebama, ali i biti objektivan. Malim prostorijama pogoduju svetle zavese, sa šarama u manjem obimu i eventualno nekim neznantim kontrastom. Velike prostorije daju mogućnost za maštanje, jer su sve varijante boja i dezena izvodljive. Vodite računa o potrebnom nivou svetlosti, jer su zavese glavni njihov „provodnik“ od prozora, ali ujedno i zaštitnik ukoliko je taj nivo mnogo visok. Takođe, poželjno je pratiti pretežne boje u stanu u pogledu nameštaja, zidova, podova i stolarije – vrata i prozora. Bilo bi idealno da zavese daju upečatljiv izgled stanu, ali ne da previše odskaču od svega što je skrojeno sa pažnjom i po meri.

Zavese se biraju uz praćenje velikog broja kriterijuma i faktora. Iako se smatraju većim delom dekoracijom nego funkcionalnim elementom uređenja, mnogo su lepe i značajne za utisak koji stan ostavlja. Mogu da „odmaraju“ pogled ukoliko se adekvatno izaberu, unesu lepa osećanja i oduševljenje u prostor i učine da zaista vaš stan bude jedinstven.