Iskusan, savestan i obazriv vozač svima uliva dodatno poverenje u sigurnost vožnje. Dobro rukovanje vozilom u kriznim situacijama, pogotovo kada je potrebno naglo okretanje ili korekcija smera, najpoželjnija je osobina vozača. Međutim, da bi vozač svoje ishitrene pokrete istom brzinom sproveo i na pravac automobila, neophodan je dobar upravljački sistem.

Grupa delova koja se naziva upravljački sistem prenosi kretanje volana niz osovinu upravljača kako bi pomerila točkove ulevo i udesno – iako se točkovi automobila ne okreću pod istim uglom. Bez obzira na to kojeg brenda je vaš automobil ili koje godine je proizveden, upravljački sisten je nešto što mora u svakom momentu da radi besprekorno. Volan predstavlja osnovu sponu između vozača i ostatka automobila. Preko njega, ostatak sistema apsorbuje vozačevo upravljanje i sledi smernice, kojih se drži u nastavku kretanja vozila. Volan je deo upravljačkog sistema koji imaju sva motorna vozila i plovila. Prednji točkovi su u direktnoj mehaničkoj vezi sa upravljačkim sistemom i međusobno su povezani spregom tako da obrazuju trapez. Postoji i tehničko upravljanje na sva četiri točka koje omogućava optimalnu kontrolnu vozača nad vozilom.

Sistem za upravljanje vozilom napravljen je tako da se sa lakoćom prenose vozačeve želje vezane za pravac kretanja, bez njegovog preteranog naprezanja i umaranja. Poslednjih dvadesetak godina, zastupljen je servo volan. Servo volan radi na hidrauličnu ili električnu silu koja potpomaže lakom okretanju točkova. To znači da su vožnja, skretanje i parkiranje znatno olakšani i iziskuju manje napora. Ovaj volan je tako napravljen da ima veći stepen prenosa i manje je potrebno okretati volan kako bi točkovi išli u željenom pravcu. Servo sistem vreme odziva čini kraćim, preciznijim i oštrijim, što omogućava brzo reagovanje pri kriznim situacijama u saobraćaju.

Upravljački sistem je najbitniji sistem u sklopu automobila. Njegova ispravnost je od velike važnosti za nesmetano učestvovanje u saobraćaju. S obzirom da je volan osnovno sredstvo preko kojeg se unose smernice vozača u sistem, njegova namena je jasna i više nego značajna. Međutim, s obzirom da je ovo jedini vidljivi deo upravljačkog sistema i da je vozač konstantno u kontaktu sa njim, sam izgled i stanje volana su jako bitni mnogim vozačima. Iako se možda čini kao da je to sitan deo, koji ne privlači poglede, istina je da lep, očuvan volan dosta utiče na ukupan izgled automobila.

Volan se, nažalost, vremenom haba usled uticaja raznih faktora, poput znoja, visokih temperatura, ultraljubičastih zraka, fizičkih oštećenja i slično. Čak iako je volan u ispravnom stanju, ne bi škodilo osvežiti njegov izgled, a samim tim i izgled čitavog automobila.

Presvlačenje volana

Jedan od načina da promenite svoj volan jeste presvlačenje kože. Nudi vam se opcija ekološke i prirodne kože. Naravno, ekološka koža je jeftinija varijanta. U zavisnosti od toga za koji tip ste se odlučili i kod kog majstora ste otišli da vam je namesti, zavisi njen kvalitet, trajnost i cena. Prava koža je dužeg veka, otpornija je na razne faktore koji oštečuju volan i, naravno, skuplja je varijanta.

Farbanje volana

Ukoliko ste jedan od onih vozača koji vole da svoj automobil što više samostalno održava, prepravlja i ulepšava, možete se odlučiti za opciju da sami ofarbate volan. Ovaj proces se sastoji iz nekoliko koraka i, da bi sve ispalo kako treba, potrebna je preciznost i strpljenje. Prvo je potrebno dobro išmirglati prethodnu boju volana kako se nova farba ne bi ljuštila. Potom, radi odmašćivanja volana, pređite po njegovoj površini etil alkoholom. Izolir trakom obložite delove koje ne želite da uflekate farbom, potom farbom za kožu kratkim potezima, sa umerene razdaljine, pređite čitav volan. Kada se prvi sloj dobro osuši, nanesite drugi, ako želite možete i treći sloj. Ova farba za kožu koristi se za obuću, nameštaj, kožna sedišta, jakne i sl.

Zamena volana

Treća alternativa koja rešava vaš problem jeste kupovina drugog volana. Možete birati između polovnih i potpuno novih. Ukoliko se barem malo potrudite ovoj potrazi, sigurno ćete naći volan koji odgovara modelu vašeg automobila, kao i godini proizvodnje. Opet, možete birati između originala i drugih varijanti. Odluka leži na vama i jedino je bitno da nađete onaj koji ispunjava vaša očekivanja. Cene volana se kotiraju od 50 evra pa naviše.

Volan je jedan od ključnih delova automobila i vozač je u stalnom kontaktu sa istim. S obzirom da je njegova namenska i estetska osobina toliko značajna, dobro razmislite koji način sređivanja volana je pravi odgovor za vas.

 

Pogledajte i: