Poznato i kao Voždovo predgrađe, naselje u samom srcu srpske prestonice predstavlja jednu od najpogodnijih lokacija za stanovanje u čitavoj državi. Bujna vegetacija i veliki broj zelenih površina čine ga naseljem sa najzdravijim vazduhom u Beogradu, a brojni sportski i ugostiteljski objekti mestom koje nikada ne dosadi. U redovima koji slede navešćemo nekoliko objektivnih razloga zbog kojih je Voždovac dobra opcija za život.

Opština broji preko 170 hiljada stanovnika i jedna je od najtraženijih lokacija za stanovanje u Beogradu. U slučaju da i vas zanima prodaja stanova Voždovac će vam definitivno pružiti raznovrsne nepokretnosti, stoga se potrudite da odaberete najpogodniju.

Kulturno i istorijsko nasleđe

Naselje Voždovac iznedrilo je mnoge znamenite ličnosti i junake koji su menjali tok istorije srpskog naroda i borili se za njegovo oslobođenje. Samo neki od njih su srpska Jovanka Orleanka, Milunka Savić (heroina iz ratova sa početka XX veka) i Vasa Čarapić – istaknuti junak u borbi protiv dahija. Sa istorijom ove opštine usko je povezan i Karađorđe, koji je upravo sa mesta gde se danas nalazi Voždovac poveo svoje pobunjenike u rat protiv turske vojske. U spomen na događaje iz vremena borbe za oslobođenje, ovaj kraj je prvo poneo ime Voždovo predgrađe, da bi se kasnije ime promenilo u Voždovac. Evo još nekoliko interesantnih kulturno-istorijskih činjenica:

  • Opština po ugledu na današnju zvanično je nastala spajanjem Lekinog Brda i Voždovca 1956. godine.
  • Za vreme Drugog svetskog rata, naselje je nosilo ime VI rejon. 
  • Scene iz bioskopa u filmu Kad porastem biću Kengur snimane su upravo u prostorijama voždovačkog teatra. 

Zelene površine

Najveći deo površine voždovačke opštine je pod zelenilom, igralištima i parkovima. Najpoznatniji prirodni lokalitet je Banjička šuma, koja je inače zbog bujne vegetacije i bogatog ptičjeg carstva proglašena za spomenik prirode. Vredi spomenuti i Bajfordovu šumu, koja je zbog visokih i čestih sadnica drveća posebno pogodna za odmor nakon napornog dana na poslu ili u školi. Za mališane su dostupni parkovi sa različitim preprekama i igralištima, ali i brojni sportski tereni.

Opština je idealna za ljubitelje sporta

Sportska aktivnost je neizostavan član vođenja zdravog stila življenja. Ako odaberete opštinu Voždovac, definitivno ćete imati priliku da ispoljite svoju energiju na različitim sportskim terenima. Naselje je bogato sportskim halama, postoji veliki broj otvorenih igrališta za košarku, a u opštini se takođe nalaze dva velika  sportska centra – Šumice i Banjica. Prostorije centara opremljene su savremenom opremom i prilagođene različitim sportskim aktivnostima, a same institucije imaju višedecenijsku tradiciju.

U neposrednoj blizini Šumica, u ulici Ljutice Bogdana nalazi se još jedna kultna beogradska lokacija, stadion Rajko Mitić. Utakmice Crvene Zvezde se u periodu sezone odvijaju svakog vikenda (neretko i sredinom nedelje ako se izbore evropska takmičenja), tako da ćete imati odličnu priliku da upotpunite svoje slobodne dane. Na stadionu se pored utakmica često odvijaju i drugi zabavni sadržaji, a vredi napomenuti da u okviru sportskog društva postoji muzej sa istaknutim trofejima, koji je naročito interesantan mališanima. 

Veliki broj ugostiteljskih objekata

Beograd je kulturni, finansijski i edukativni centar naše države, a u ovom slučaju se nameće i kao svojevrsni „gastronomski” centar. Svaka od opština sadrži nekoliko kultnih restorana i kafana, a neke od najpoznatijih se upravo nalaze u Voždovačkom kraju. S tim u vezi, ovo naselje je i te kako pogodno za ljubitelje hrane i boemskog života. U nastavku ćemo navesti nekoliko najposećenijih lokacija:

  • Stepin Vajat – omiljeno mesto lokalnih stanovnika. 
  • Šabački Slatinac – kafana sa specijalitetima od iznutrica koja uspešno posluje već više od 30 godina.
  • Restoran Kovač – spoj modernog i etno stila ovaj restoran čini jednim od najbolje ocenjenih ugostiteljskih objekata Beograda.
  • Stara kafana – lep prilaz, dobro uređeni enterijer i raznovrsne đakonije za pravo iskustvo boemskog života.

Pogodna lokacija

Srpska prestonica je postala karakteristična po saobraćajnim kolapsima i velikim gužvama u centru grada. To je, nažalost, zajednička osobina svih svetskih metropola i nešto što je praktično neizbežno sa višemilionskom brojem stanovnika. Međutim, voždovačko naselje je pozicionirano tako da je omogućeno brzo i lako putovanje do susednih delova grada i to sve u nekoliko minuta vožnje. Opština je udaljena na oko pola sata hoda do centra Beograda, što je relativno blizu – ali ujedno i dovoljno daleko za vođenje mirnog života izvan gradske vreve. Upravo zbog toga mnogi stanodavci  naglašavaju da je Voždovac savršena opcija za stanovanje u glavnom gradu – a čini se da su zaista u pravu.