Tektonske promene na tržištu nekretnina koje su desile u celoj Srbiji, a najviše u Beogradu naterale su nas da izoštrimo naša čula prilikom kupovine stana. U sveopštoj pomami, kao i divljanju cena, uzrokovanih situacijom u svetu, sve je teže odabrati stan i pravilno proceniti stvarnu vrednost nekretnine. 

S obzirom da je reč o jednom od najznačajnijih životnih koraka, oprez kod kupaca je sasvim opravdan. Ako ste i vi planirali da kupite stan u Beogradu, pročitajte tekst do kraja i otkrijte kako da odaberete idealan stan u Beogradu za vas.

Odredite kvadraturu i željenu lokaciju

Prvi zadatak koji imate kao potencijalni kupac stana je da odredite celičinu stana koja vam je potrebna. Ovo se odnosi kako na kvadraturu, tako i na broj soba, odnosno strukturu stana. Prilikom odlučivanja uzmite u obzir brojnost članova vaše porodice, da li planirate decu, da li vam je potrebna terasa, i ako ste neko ko voli i često kuva trebaće vam stan sa nešto prostranijom kuhinjom. Kada ste odgovorili na ova pitanja, imate okvirnu kvadraturu stana.

Nakon toga određujete lokaciju koja odgovara vašim potrebama i životnim navikama. Pored kvadrature, ovo je stavka koja će najviše uticati na cenu stana, pa je potrebno da dobro razmislite. Lokacija bi trebalo da bude prilagođena vašim svakodnevnim aktivnostima.

Tako je idealno da stan bude nedaleko od vašeg radnog mesta, škole ili predškolske ustanove koju pohađaju deca. Naravno, dešava se često da ne možemo da nađemo lokaciju blizu ovih mesta, onda bi trebalo da gledamo da je lokacija dobro povezna gradskim prevozom sa nama bitnim lokacijama.

Sa druge strane ako još uvek niste zasnovali porodicu, onda ćete verovatno želeti stan u delu Beograda gde je život aktivniji. U tom slučaju se kao najpopularnija naselja izdvajaju: Savski venac, Stari grad, Vračar. Od mirnijih lokacija izdvajaju se: Voždovac, Banovo Brdo,  Mirijievo, Zemun.

Definišite budžet

Cena kvadrata u Beogradu u proseku je porasla za 400 € u odnosu na isti mesec prošle godine. Svakako da su cene najviše skočile na najtraženijim lokacijama, kao što je Beograd na vodi, gde je cena kvadrata u proseku oko 4.500 €, dok je skok niži na lokacijama udaljenijim od centra. 

Važno je da imate ovaj orijentir kako biste definisali vaš budžet za kupovinu. Prilikom planiranja budžeta, pravite razliku da li kupujete novogradnju ili staru gradnju. Ako kupujete staru gradnju, nike zgoreg da računate na eventualna ulaganja kojih može biti. Tako bi bilo dobro da pregledate dobro stan i procenite što približnije visinu ulaganja.

Iskoristite prednosti interneta

Tradicionalni način portage za idealnim stanom uglavnom je podrazumevao angažovanje agencije. I dok ovaj način potrage ima neke prednosti, u slučaju da ne poznajete grad ili jednostavno nemate vremena, prednosti koje internet pretraga stanova nudi su brojne. Pre svega štedite novac koji bi išao agenciji, brže pogledate veću količinu stanova i pretragu možete oblavljati kad god vama odgovara.

Pritom, internet oglašivači namenjeni prodaji nekretnina su razvili mehanizme pretrage, pa ćete upotrebom filtera, ostaviti samo one stanove koji vam odgovaraju u pogledu lokacije, kvadrature, cene, itd. Uostalom, na straniciprodaja jednosobnih stanova beograd, koja oglašava nekretnine možete i sami da vidite kako to funkcioniše

Uverite se u stanje stana

Kada ste pretragom stigli do stanova koji vam se dopadaju i odgovaraju, vreme je da se uverite u njihovo stanje. Kada je reč o staroj gradnji, najznačajnije je da proverite stanje stolarije, odnosno prozora i vrata, s obzirom da ako ne dihtuju dobro, to može da utiče na troškove za grejanje, a sama zamena istih, nije tako jeftina.  Proverite stanje podova, kao i detaljno stanje nameštaja ukoliko kupujete namešten stan. I na kraju, uverite se u stanje zidova, da li ima potrebe za popravkama i krečenjem. Istina, ovo nije tako veliki trošak i posao, ali ga je znatno jednostavnije obaviti pre useljavanja.

Kada stan zadovoljava vaše kriterijume, ostaje još da proverite dokumentaciju vezanu za stan. Ako je sa te strane sve u redu, ukoliko želite da osigurate da se vaš stan ne proda, možete da prodavcu date kaparu. Kapara uglavnom iznosi 10% od vrednosti stana, i naš savet je da je definišete predugovorom koji ćete overiti kod notara. 

Dodatni saveti

U nastavku delimo sa vama dodatne savete koji će vam biti od pomoći u potrazi za stanom.

Da li stan ima garažu ili parking mesto 

Garaža je nešto što se sve češće sreće kod novogradnje i ovo je ogromna prednost i idealna opcija koja vas rešava briga o parkiranju. Alternativa, ali podjednako dobra je kada stan ima parking mesto, jedino što vam u ovom slučaju auto ne bi bio zaštićen.

Proverite stanje zgrade

Provera stanja zgrade je obavezna u slučaju stare gradnje. Naime, ova stavka može da bude podjednako uticajna na troškove kao i stanje samog stana. Dešava se i da je potrebno neko ulaganje u zgradu, kako bi se renovirala, pa proverite i to, kako vas ne bi zatekli nepredviđeni troškovi.

Pozicija stana

Pozicija stana je nešto što možemo da biramo u slučaju novogradnje, ako se interesujemo na vreme. Nažalost u slučaju stare gradnje, vrlo čessto tu opciju nemamo. 

 

Spratnost stana nam je povezana tim da li zgrada ima lift. Pa tako ako je stan na višem spratu, a zgrada nema lift, to može da bude prepreka. S druge strane, kada je stan smešten između ostalih stanova, to nam smanjuje troškove grejanja.

 

Sada imate sve najznačajnije savete i tajne u svojim rukama. Preostaje vam samo da se bacite na posao i primenite sve pročitano. I znajte da je kupovina stana više nalik maratonu, nego sprintu, pa se naoružajte strpljenjem. Srećno!