Život u Beogradu pruža različite mogućnosti stoga se mladi sve više opredeljuju da karijeru započnu baš u prestonici. Međutim, ova metropola broji oko 2 miliona stanovnika a brojni kvartovi zasečeni ulicama deluju kao da im nema kraja.

Pošto je duh Beograda tako privlačan i za goste i za one koji žele da ostanu, nove stambene zgrade samo niču a pojedine lokacije su se svojom atraktivnošću izdvojile od ostalih. Saznajte koje lokacije važe za najatraktivnije u prestonici.

Voždovac – dobro povezan deo grada

Naselje iz kojeg su potekli Milunka Savić, Vasa Čarapić i vožd Karađore ima bogato istorijsko nasleđe a sam lokalitet je privlačan zbog svoje pozicije u gradu. Voždovac je blizu centralnog trga, dok je sa druge strane mir Avale i Bajfordove šume koju mnogi nazivaju “prirodnim rajem u Beogradu”.

Kada je u pitanju prodaja stanova Vojvode Stepe je omiljena ulica za život mnogih sugrađana i jedna je od dužih u prestonici. Prostire se od Autokomande do Kumodraža sa svojom dužinom od 7,8 kilometara, i dobro je povezana linijama gradskog prevoza sa svim delovima grada.

Voždovac nudi rekreacije iz sportskog centra Banjica, stadiona Rajka Mitića a u ovom delu grada nalaze se brojne obrazovne ustanove, pa na ovom atraktivnom mestu možete pronaći gotovo sve što vam treba.  

Novi Beograd – poslovni centar Beograda

Ovaj deo grada na levoj obali Save izgradio se nakon Drugog svetskog rata i danas se praktično razvio u mali gradić za sebe.

Idealna je lokacija za poslovne i porodične ljude jer je Novi Beograd poslovni centar naše prestonice. Gotovo svaki blok ima park koji svojim zelenilom povezuje ljude sa prirodom, i popularno je mesto za svakodnevno okupljanje sa decom i ljubimcima. 

Osim središta velikih firmi, Novi Beograd ukrašavaju tri šoping centra, veliki broj sportskih centara, škola i vrtića, a predstavlja i jedan od najboljih delova Beograda koja su pogodna za parkiranje – svaki blok zgrada ima svoj parking za stanare.

Zvezdara 

Zvezdara ima četrnaest osnovnih, devet srednjih škola i dva studentska doma, a zasigurno je jedna od najpopularnijih lokacija u Beogradu. 

Zaljubljenici u kulturu će moći da pogledaju veliki broj predstava u Zvezdara teatru, na čijim daskama su svoje tačke izvodili najrenomiraniji domaći glumci.

Zvezdarska šuma je svojevrsni “prečišćivač” vazduha i značajan deo ekosistema glavnog grada, koji je odlično mesto za izlet, sport i rekreaciju.  

Osim Zvezdarske šume i tetra, jedno od obeležnja Zvezdare je čuveni Vukov spomenik koji je u samom središtu mreže prevoza, pored kojeg prolaze mnogobrojne linije autobusa, tramvaja, trolejbusa a pod njim se nalazi stanica Beogradskog Metroa. 

Crkva Svetog Marka

Vračar – prestižni deo grada

Od Turske mehale sa 17 kuća do najnaseljenije opštine u Beogradu – ukratko je to bio burni razvojni put Vračara čiji spisi datiraju još iz 1492. godine. 

Najprestižnije zdanje naše prestonice i jedan od simbola pravoslavlja je hram Svetog Save, koji se nalazi baš u ovom kraju. Iako je još uvek u fazi izrade polako postaje centar srpske duhovnosti, koji prikuplja veliki broj vernika za svaki veći hrišćanski praznik. 

Nedaleko od hrama nalazi se Narodna biblioteka Srbije koja je osnovana 1832. godine, a iste te godine knez Miloš naređuje da se primerak svake knjige ustupi biblioteci. Ta praksa je danas zakonom regulisana, pa u njoj možete pronaći primerak svake publikacije naših domaćih izdavačkih kuća.

Na Vračaru su nadaleko čuvene i kultne kafane poput “Zone Zamfirove” i “Čuburske lipe”, koje su oduvek bile stecište pesnika, književnika, novinara i boema.

Stari grad – središte Beogradskog razvoja

Stari Grad je jedan od najelitnijih krajeva jer obuhvata sam centar Beograda. 

Veliki broj kultoroloških i istorijskih spomenika nalazi se na Vračaru – Beogradska tvrđava iznad ušća Save i Dunava sagrađena u 1. veku, najveći beogradski park Kalemegdan, Narodni muzej i Narodno pozorište, a to je samo mali deo kulturnog bogatstva koje poseduje Stari Grad i koji privlači najviše turista.

Ovaj deo prestonice oduvek je imao veliki značaj jer se Beograd počeo odatle razvijati, menjati i formirati u ono što je danas. 

Knez Mihailova ulica je jedna od najstarijih i najlepših ulica prestonice, niz čiju dužinu se nalaze arhitektonska zdanja koja predstavljaju svedočanstvo o razvoju Beograda. 

Na ovom mestu nalazi se zgrada Srpske akademije nauka i umetnosti, Palata Albanija a u neposrednoj blizini, na gradskom trgu nalazi se spomenik knezu Mihailu koji je nepokretno kulturno dobro od velikog značaja. 

Beograd je grad koji neprestano raste, a u ovim atraktivnim delovima grada susreću se istorija i urbanizam kao posledica modernizacije društva. Ima tendenciju da postane jedan od najvećih evropskih metropola, a svojim bogatim nasleđem nesumnjivo će nastaviti da inspiriše mnoge umetnike i mlade ljude.