Opština Surčin postaje sve atraktivnija lokacija za poslovanje i stanovanje. Sve veća potražnja kada su nekretnine u pitanju i stalan porast izgradnje stambenih i poslovnih objekata ukazuju na to. 

Ne tako davno, seosko predgrađe Beograda sa državnim aerodromom, tri “četvorospratnice” i dve Osnovne škole, danas je savremena opština sa tendencijom da postane jedno od najpoželjnijih mesta za život u Beogradu.

Zašto je to tako pokušaćemo da objasnimo u nastavku.

Ponešto o Surčinu

Za opštinu Surčin kažu da je ime dobila od latinske reči koja znači sklonište, a u novijoj istoriji vezuje se za priču o šancu, prokopanom u vreme kada je kroz ovu oblast prolazila granica između Turske i Austrougarske. Opština Surčin je najmlađa beogradska opština, formirana 2004. od dela Opštine Zemun. Surčin je jedna od opština glavnog grada Srbije – Beograda. Ova opština se nalazi na zapadnom delu Beograda i ima status najmlađe gradske opštine unutar Beograda. Glavno naselje u opštini Surčin je Surčin, a opština se prostire duž reke Save.

 

Obuhvata površinu od 28.485 hektara i čini je sedam sela sa oko 40.000 stanovnika (Surčin, Dobanovci, Jakovo, Boljevci, Progar, Bečmen, Petrovčić)

Opština Surčin obuhvata velike poljoprivredne površine, šume i prirodne resurse. Poznata je i po aerodromu „Nikola Tesla“ koji čini važnu tačku za saobraćajno povezivanje vazdušni saobraćaj u Beogradu i industrijskim zonama koje se nalaze u njenoj blizini.

Opština Surčin je opština koja se brzo razvija i u koju se sve više investira i gradi. Surčin ima dobru saobraćajnu povezanost sa ostatkom Beograda putem glavnih saobraćajnica i autoputeva. 

Jedan od najznačajnijih aspekata razvoja podrazumeva razvoj putne infrastrukture. Pored toga su aktuelno je i otvaranje novih trgovinskih i uslužnih delatnosti i realizacija velikog broja privatnih i državnih projekata, poput Nacionalnog stadiona i kompleksa EXPO 2027. Ova opština postaje sve privlačnija za stanovnike Beograda i šire okoline. 

Aerodrom „Nikola Tesla“

Aerodrom „Nikola Tesla“ je glavni međunarodni aerodrom u Srbiji. Nalazi se u opštini Surčin, na zapadnom delu Beograda. Aerodrom „Nikola Tesla“ je najveći i najprometniji aerodrom u Srbiji i jedan od najvažnijih aerodroma na Balkanu.

Ovaj aerodrom je nazvan po velikom srpskom naučniku i pronalazaču Nikoli Tesli. Aerodrom „Nikola Tesla“ pruža usluge vezane za putnički i teretni saobraćaj, a povezan je sa svim važnijim gradovima sveta. To je ključni čvor za vazdušni saobraćaj u Srbiji i igra važnu ulogu u povezivanju Beograda sa ostalim gradovima i državama.

Nacionalni stadion

Izgradnja Nacionalnog stadiona u Surčinu predstavlja kapitalan infrastrukturni projekat koji bi mogao da ima značajan uticaj na tržište nekretnina u ovoj opštini.

Nacionalni stadion je planiran kao multifunkcionalni objekat sa mnogo pratećih sadržaja. Prostiraće se na površini od 32 hektara, i prema planovima, imaće kapacitet za oko 52.000 posetilaca. 

Početak izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona planiran je za jun 2024. godine, a za taj projekat biće angažovan arhitekta Mark Fenvik. Stadion će biti izgrađen po svim standardima UEFE i imati kapacitet od 52.000 sedišta. 

Na 15 hektara će biti izgrađena sportska akademija, muzej sporta, izložbeni prostor i galerije, kao i zdravstveni centar, a planirani su i komercijalni sadržaji koji obuhvataju poslovni, kancelarijski i kongresni prostor, prodavnice suvenira, sportske opreme, restorani, kafići i tržni centar.

Nacionalni stadion bi mogao da doprinese razvoju turizma u Surčinu, što bi moglo da utiče na cene nekretnina. Ukoliko se poveća broj turista koji dolaze u Surčin, tražnja za smeštajem bi se povećala, što bi moglo da dovede do porasta cena nekretnina.

EXPO 2027

Tokom 2027. godine Beograd će zahvaljujući EXPO 2027 biti svetska prestonica inovacija. Odlučeno je da domaćin ove velike izložbe bude Surčin. Predstavnici mnogih zemalja boraviće u Srbiji kako bi prisustvovali izložbi. Površina od 113 hektara  predviđena je za izgradnju kompleksa specijalizovane izložbe EXPO 2027. On će sadržati veliki izložbeni prostor, bogate komercijalne sadržaje, kao i odgovarajuće smeštajne kapacitete. Više od 32 hektara je namenjeno za saobraćajne površine, za infrastrukturne 13,4 hektara, dok su ostalo zelene i vodene celine.

„Budući EXPO 2027 biće prava revolucija na polju nekretnina, jer će u infrastrukturnom smislu ‘raširiti’ glavni grad i biti jedna veza Beograda sa aerodrom “Nikola Tesla”.

Prednosti Surčina

Kupovina nekretnine u Surčinu, kao delu Beograda, može da ima niz prednosti u odnosu na druge lokacije u Beogradu. Evo nekih od razloga zašto Surčin postaje poželjno mesto za stanovanje:

Blizina Beograda: Surčin se nalazi na zapadnom delu Beograda i ima dobru saobraćajnu povezanost sa centralnim delom grada. To znači da ćete biti blizu svih glavnih atrakcija, komercijalnih centara, poslovnih zona i kulturnih dešavanja u Beogradu.

Prirodne lepote: Surčin ima ruralna područja, šume, reke i prirodne lepote u koijma možete uživati.  Ovo može biti posebno privlačno za one koji vole prirodu i mirniji način života, a opet žele da budu blizu grada.

Raznovrsna ponuda nekretnina: Surčin nudi različite vrste nekretnina, uključujući stanove, kuće, placeve i poljoprivredno zemljište. To znači da možete birati između različitih vrsta ponude pri izboru nekretnine koja najbolje odgovara vašim potrebama.

Investicioni potencijal: S obzirom na brzi razvoj i urbanizaciju ovog područja, nekretnine u Surčinu mogu imati potencijal za rast vrednosti, što ih čini privlačnim za investitore.

Mirno okruženje: Za one koji traže mirno okruženje daleko od gradske vreve, Surčin može da pruži tihi životni stil sa mnogo prostora za rekreativne aktivnosti. 

Pristup aerodromu: Surčin je domaćin Aerodromu „Nikola Tesla,“ što je praktično za putnike i osobe koje često putuju.

Odlična saobraćajna infrastruktura: Odlične saobraćajne veze i blizina auto-puta omogućavaju da se brzo stigne do Novog Beograda ili centra Beograda, a isto tako i do Niša, Valjeva Novog Sada ili Zagreba. 

Parkiranje bez problema: Iako ste u blizini grada, nećete imati problema sa parkiranjem jer ćete imati sopstveni parking prostor ili garažu. 

Komercijalni sadržaji: Surčin raspolaže brojnim trgovinskim i komercijalno poslovnim sadržajima. Kapitol park i Lidl su od skora prisutni u samom centru Surčina.

Cena kvadrata u Surčinu: Cena kvadrata starogradnje je oko 1000 €, ali ona ne predstavlja pravi pokazatelj trenutne situacije, jer se ranije nisu gradile višespratnice. Što se novogradnje tiče, u Surčinu je primetan rast ponude i tražnje, a cene u novogradnji se kreću do 1.800 €. Ove cene su značajno niže i pristupačnije nego u drugim beogradskim opštinama. 

Ove cene su trenutno povoljnije u odnosu na veći deo Beograda, iako je sama opština odlično infrastrukturno rešena i povezana sa centrom Beograda. 

Zato, požurite do pouzdane agencije za promet nekretnina, kupite stan u Surčinu i u bliskoj budućnosti ćete sigurno uživati u saznanju da vam je to bila jedna najboljih investicija.