Najveći i glavni grad Beograd je nepresušan izvor kulture, zabave, istorijskih priča i uspomena i mnogo drugog sadržaja u kom svako može da nađe nešto po svom ukusu. Krase ga prelepi trgovi, muzeji, spomenici, parkovi i restorani, pa je pravo uživanje upustiti se u razgledanje.

Ukoliko planirate da posetite Beograd i želite da znate koje su omiljene turističke atrakcije koje svakodnevno privlače kako turiste, tako i domaće stanovnike, u nastavku teksta pročitajte sve neophodne informacije.

Gardoš kula – zemunski dragulj

Gardoš kula se nalazi u Zemunu, na samom vrhu Zemunskog keja. Ukoliko se odlučite da posetite ovaj deo grada, imaćete mnogo sadržaja koji će vam ispuniti vreme.

Čak i ako niste smešteni u blizini Zemuna, potrudite se da ne propustite lepote pogleda sa kule. Turističko razgledanje Beograda sa vozačem je opcija koja će vam uštedeti vreme dok ćete bezbrižno putovati do svih delova grada i razgledati prelepe atrakcije.

Gardoš Zemun

Ova kula je podignuta davne 1896. godine, ali njena istorije seže sve do neolitskog perioda. Možete se i popeti na njen vrh odakle se prostire nestvaran pogled na reku Dunav i Beograd iz jednog posebnog ugla. 

Nakon razgledanja kule Gardoš, možete se spustiti na Zemunski kej i uživati u specijalitetima ribljih restorana tik pored reke. Potom možete prošetati kejom i uživati u ostatku dana.

Kuća cveća – od bašte do mauzoleja

Ova znamenitost je deo Muzeja istorije Jugoslavije na Dedinju i ujedno je jedna od najposećenijih turističkih atrakcija u gradu. Kuća cveća je sagrađena 1975. godine u svojstvu zimske bašte tadašnjeg predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita

Nakon njegove smrti, ova rezidencija je pretvorena u mauzolej gde je on sahranjen, kao i njegova supruga Jovanka Broz. 

Prostire se na 902 m2. Za vreme Titovog života, bila je nazvana “Cvećara” i tu su se nalazile prostorije za odmor, salon, soba za goste, biblioteka i terasa sa pogledom na Beograd. 

Prema evidenciji koju vode nadležni u muzeju, Kuću cveća je do danas posetilo oko 20 miliona ljudi, što samo potvrđuje činjenicu da je jedna od omiljenih turističkih destinacija.

Javni akvarijum i tropikarijum – jedinstveno iskustvo

Pored toga što je jedna od najatraktivnijih lokacija za život, Dedinje ima i bogat sadržaj turističkih atrakcija. Javni akvarijum koji se tu nalazi je otvoren za posetioce od 2016. godine. Njegova postavka se sastoji od velikog broja različitih vrsta riba, vodozemaca i gmizavaca.

Beogradski javni akvarijum i tropikarijum je najveći na ovim prostorima. Ukoliko se odlučite da posetite ovo mesto, pored toga što ćete imati priliku da vidite raznovrsne ribice kako plivaju, videćete i kornjače, bebe ribice, tropske ptice i papagaje i zidove sa biljkama koje su sastavni deo modernog urbanizma u svetu.

Na ovom mestu ćete imati i mogućnost da se družite sa životinjama kao što su gekoni, zmije, ptice i akvarijumske ribice, ali i da hranite grabljivice kojima je svaki obrok atrakcija.

Muzej savremene umetnosti – centar moderne i savremene umetnosti

Muzej savremene umetnosti nalazi se na Novom Beogradu, sa desne strane parka kada se pređe Brankov most. Prelepa i moderna građevina može se jasno videti i sa druge strane reke, sa Kalemegdana.

Ima tipičnu posleratnu jugoslovensku arhitekturu koja mu daje poseban šmek koji mami veliki broj posetilaca svakodnevno. I postava mu je upravo takva – sastoji se od najvrednijih kolekcija savremene umetnosti koju Srbija poseduje.

Prostire se na oko 5 000 m2 u kojima su izloženi crteži, slike, skulpture i grafike, ali neretko ima i gostujuće izložbe svetski poznatih umetnika, kao što je Marina Abramović.

Selfi muzej – mesto dobre zabave i još boljih fotki

Ovaj zanimljivi muzej se nalazi u srcu grada, na Terazijama. Selfi muzej ima novu, spektakularnu i interaktivnu postavku u kojoj se svakodnevno napravi na stotine dobrih fotki.

Prostire se na 500 m2 i ima 27 atrakcija koje će vas sigurno oduševiti. Ovo je mesto gde ćete moći da pustite mašti na volju i ponovo budete dete pored grandiozno velikih sladoleda, bazena sa lopticama ili u zlatnom kupatilu.

Pre dolaska u ovaj muzej, obavezno napunite bateriju na svom mobilnom telefonu, jer će mnoštvo šarenolikih postavki da vas inspiriše da napravite najzabavnije i najoriginalnije fotke.

Tašmajdan – prelep park za opuštenu šetnju

Tašmajdan je jedan od mnogih parkova koji se nalaze u centru grada i jedno je od omiljenih mesta Beograđana. Ovde ćete primetiti veliki broj i starijih i mlađih, porodice sa decom i kućne ljubimce kako veselo trčkaraju.

U ovom parku su se odigrali mnogobrojni istorijski događaji, a sam naziv mu potiče još od Turaka. Izgrađen je 1954. godine. Služio je i za izložbe skulptura nakon čega su se mnoge tu i zadržale – “Penjalica” Mire Sandić, “Grozdasta forma” Milije Glišića, “Zlatna šuma” Mire Jurišić, “Vepar” Nikole Vukosavljevića i mnoge druge.

U blizini Tašmajdana se nalaze i crkva Svetog Marka, Glavna pošta, zgrada Skupštine i druge znamenitosti koje možete obići ukoliko se uputite u ovaj deo grada.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ste pronašli inspirativne ideje šta obići u jednom od najstarijih evropskih gradova. Ipak, spisak je predugačak i toliko toga ima da se vidi i proba, da je ovo samo mali deo atrakcija koje mame hiljade i hiljade turista.