Ruksak je jedan od nezamenljivih proizvoda koji skoro svaki pojedinac ima. Funkcionalnost ovog porizvoda je zaslužna za njegovu popularnost. Na tržištu se mogu pronaći razni modeli za svaku priliku u još raznovrsnijim dezenima. Od laganih vrećastih modela za sportske aktivnosti ili nošenje sitnica, preko profesionlanih planinarskih ruksaka do elegantnih modela.

Iako je namena šarenolika i koriste ga skoro svi, prva asocijacija na ruksak je školski ruksak. Izdvajanjem ove kategorije kao posebne, tek se neznatno sužava ponuda pa potraga za savršenim školskim rancem može predstavljati patnju za roditelje. Za razliku od izbora ranca za posebne prilike, za školu je potrebno obratiti veću pažnju pri izboru jer je u pitanju svakodnevna upotreba.

Ruksaci za skolu

Budući da je reč o predmetu koji deca koriste svakodnevno, za razliku od ruksaka za odrasle koji se koriste po potrebi za određene prilike, veoma je važno posvetiti dovoljno vremena i razmisliti o mogućim izborima kada je reč o ruksacima za školu. U pitanju je proizvod prema kojem deca neće biti nežna pa je neophodno da bude izdržljiv, odnosno napravljeni od kvalitetnih a laganih materijala. Ujedno, materijal bi trebao da bude nepromočiv kako bi se zaštitio sadržaj ranca. Pored materijala, pažnju bi trebalo posvetiti i kvalitetu postave ali i cibzarima jer će oni trpeti veliki pritisak pa je neophodno da budu izdržljivi. 

Dizajn i veličina

Kada je reč o dizajnu, poželjno je da školski ruksak ima odvojene pregrade kako unutra tako i odvojene džepove sa spoljne strane. Ovo će značajno olakšati detetu organizaciju sadržaja ali i raspodelu težine. Pored toga što ruksak treba da bude dovoljno velikih dimenzija da može da se unutar njega spakuju sve potrebne sveske, knjige, oprema za trening, užina i sl., on ne sme da bude prevelik. U slučaju da ruksak prelazi liniju ramena i vrata ili se ne oslanja na leđa deteta već nešto niže, onda je ruksak prevelik. Neophodno je da se prilagodi veličini deteta kako bi ono moglo da nesmetano iznese njegov teret. Važno je da model ima dve široke trakaste naramenice kako bi se dodatno olakšala raspodela tereta. Dodatnu udobnost predstavlja obloženost naramenica i strane ranca koji ide do detetovih leđa, što omogućava protok vazduha u ovim delovima i smanjuje znojenje. 

Prednosti ruksaka koji imaju anatomsku strukturu

Veliki broj modela je sa kopčama za dodatnu potporu u vidu kopči preko grudi što fiksira naramenice i smanjuje pritisak na dečija ramena, ili kopče oko struka. Zbog mnogobrojnih prednosti ovakvih modela, pažnju treba usmeriti upravo na anatomske rančeve. U slučaju da ruksak ispunjava pomenute kriterijume, izbor dezena je poželjno prepustiti samom detetu. Kada je reč o nižim uzrastima dezenom će dominirati uglavnom popularni likovi iz crtanih filmova, dok nešto starija deca mogu izabrati neutralnije motive. Veoma je važno izabrati kvaliteta ruksak za dete koji će izdržati celu školsku godinu. Neretko se može desiti da nešto povoljniji rančevi budu funkcionalni samo par nedelja u dečijim rukama. Kako bi se osigurao kvalitetan ruksak a da se ne bi izlagalo dodatnom trošku, važno je i iskoristiti periode popusta. Na primer u letnjim periodima su nešto niže cene ruksaka u odnosu na jesenji period kada deca i polaze u školu. U ovom periodu svakako je veća ponuda ruksaka iz nove kolekcije ali i cene su nešto više.