Dolazi kraj avgusta, mnogima prva asocijacija na kraj letnjeg raspusta i početak nove školske godine. Spiskovi za kupovinu, sveske, knjige, bojice, torbe… Novi ranac? Ovaj od prošle godine je sasvim u redu, nećemo kupovati novi. O, baš je lep onaj sa zvezdama, možda ipak da kupimo njega? Da, i ova pernica ide uz taj ranac… A ovi rančevi za školu na  točkiće? E, to deluje kao dobro rešenje.

Pretežak ranac – najveći problem

Godinama unazad slušamo priče kako deca imaju krivu kičmu i kako je to problem koji postaje sve veći i veći. Svaki dan vidimo školarce kako na leđima vuku ranac i upiru unapred ne bi li održali ravnotežu. Da, knjige su toliko teške. Ne, ma koliko se priča o tome kako treba olakšati školsku torbu, i dalje je puno knjiga. Po tri ili četiri knjige po predmetu u mlađim razredima. Plus sveske A4 formata gotovo iz svakog predmeta. Školski ormarići – u većini slučajeva propao projekat. Onlajn izdanja udžbenika, tableti – i dalje u prostoru apstrakcije. Zanemarićemo škole u kojima je to zaživelo, ipak su na nivou statističke greške. Dakle, činjenica je da se đaci i dalje zgrčeni bore sa rančevima. Kako da pomognemo našim malim školarcima čija su leđa nedovoljno jaka da izdrže taj teret? Neki bi rekli da decu danas uglavnom vode stariji u školu, mame, tate, bake, deke, starija braća i sestre, i to često automobilima. Međutim, ipak je dosta i onih koji sami idu u školu.

Saveti za kupovinu školskog ranca

Prvo, imamo činjenicu da su knjige teške. Još oprema za fizičko, užina, flašica sa vodom, materijal za likovno. Odmah se nameće zaključak da onda ranac sam po sebi ne sme da bude težak. Ali kako da ranac bude lagan a da pruži dovoljnu potporu za kičmu, odnosno da ima ojačanje na leđima? I da bude od materijala koji će izdržati ne samo jednu godinu? Pre svega da govorimo o rancu za leđa. Prva stvar, iako ne tako lako izvodljiva, jeste da se ranac ne bira po dezenu. Ranac treba da bude prilagođen uzrastu i da bude od kvalitetnog materijala. Zatim, treba proveriti koliko lako se otvaraju pregrade. Dalje, preporučuje se da naramenice budu dovoljno široke jer to doprinosi da se teret raspodeli na najbolji način. Dobro je da ranac ima i pojas preko grudi, koji će pružiti dodatnu stabilnost. Malo je drugačija situacija kada su u pitanju rančevi za školu na točkiće. 

Zašto su rančevi za školu na točkiće dobar izbor

Deci su zanimljiviji nego obični rančevi, svakako. Pa, setimo se koliko deca još od najmlađeg uzrasta vole one igračke koje kanapom vuku za sobom, ili one guralice… Time što ste težinu sa leđa spustili na točkiće, detetu je kičma oslobođena i ne trpi teret, te i ne dolazi do negativnog uticaja na kičmu. I dalje, ti rančevi za školu na točkiće treba da budu što laganiji i od što kvalitetnijeg materijala, o kvalitetu samih točkića da ne govorimo. Na njima je najveći deo posla, te oni treba da budu glatki i da budu visokog kvaliteta. Naravno, ni oni kao i obični rančevi za leđa ne treba da budu previše glomazni.