Polazak u školu predstavlja veliki stres kako za dete tako i za mnoge roditelje. Međutim ne mora da bude tako. Možete se na vreme pripremiti, barem što se školskog pribora tiče.

Knjige ostavite za sam početak septembra, jer to predstavlja najveću investiciju za roditelje. Ukoliko u komšiluku imate nekog kome dete već ide u drugi razred, koji je prošle godine prošao kroz iste muke kao i vi, možete se na taj način raspitati šta je sve potrebno nabaviti od školskog pribora.

U svakom slučaju morate da odvojite popriličnu svotu novca ili da podignete neki kredit jer kada se sabere komplet knjiga, školski pribor, nova obuća i odeća predstavljaju pravi izdatak za roditelje.

Ovde nećemo govoriti o kompletu knjiga jer je to nešto što roditelji saznaju neposredno pre sam upis u prvi razred, a pored toga svaka škola koristi različite komplete knjiga raznih izdavača. Skerenućemo vam pažnju koje stvari sa sigurnošću možete da kupite tokom leta i pokušate makar na taj način da uštedite.

Prvo i obavezno krenite u potragu za pravim rancem

Kada je u pitanju kupovina ranca u ponudi imate različite dezene od onih koji su jednobojni  i jednostavnijih dezena do onih sa omiljenim crtanim likovima. Ono na šta morate da obratite pažnju kod izbora ranca za prvaka jeste da ne budu pretežak i prevelik, da ima ojačanje za leđa, mekane pojaseve i tvrdo dno. Ne mora da znači da je skuplji ranac kvalitetniji, zato obiđite nekoliko radnji pre nego što se odlučite za kupovinu.

Pernice, bojice i flomasteri

Kada je kupovina školskog pribora u pitanju među prvima se izdvajaju pernica, flomasteri, bojice, grafitke olovke, gumice, rezači, lenjiri….Postoji veliki izbor pernica sa dve ili tri pregrade, od onih koje su sa omiljenim likovima poput Spajdermena, Betmena, Maše i medveda, Patrolnih šapa. Takođe u ponudi možete da pronađete rančeve sa pernicama. Pre svake kupovine pernica proverite kakvog su kvaliteta bojice i flomasteri koji se prodaju zajedno sa pernicom, da ne biste sebe bacali na dvostruki trošak.

Sveske, uvijači, nalepnice za knjige

Takođe sveske predstavljaju pravu muku za mnoge roditelje. Da li je bolje kupiti jeftiniju i nekvalitetnu svesku ili skuplju a opet kvalitetniju? Kada su u pitanju prvaci, pošto će na početku dosta vremena provoditi u crtanju možda je bolje da pronađete neki srednji kvalitet po pristupačnoj ceni. Uvek možete da kupite sveske sa jednobojnim koricama pa ih ukrasite uvijačima ili nalepnicama za knjige koji na sebi imaju lepe šare ili lik omiljenog junaka vašeg deteta.

Ostali školski pribor

Kada je u pitanju ostala školska oprema takođe računajte na blok za crtanje, kesa za blok, pribor za likovno. Opet naglašavamo da prvaci najviše vremena provode crtajući i bojeći sem ukoliko nemaju fizičko, zato gledajte da im kupite kvalitetniji pribor za likovno. Takođe će vašem mališanu biti potrebna oprema za fizičko, a to podrazumeva nove patike za salu, dva šorca i dve majice. Iako nije obavezno danas svi školarci imaju torbicu za fizičko, tako da u vaš budžet uvrstajte i tu stavku. U svakom slučaju samo opremanje đaka prvaka ne mora da bude toliko stresno samo ukoliko se organizujete na pravi način. Srećno!