Plemeniti metal koji danas sa oduševljenjem nosi, jednostavno kombinuje i savršeno „slaže“ uz svaku odevnu kombinaciju, jeste srebro. Veliki broj istraživanja i ispitivanja širom sveta potvrđuju blagotvorno dejstvo koje ova dragocenost ima na stanje kože, odnosno potpuno antialergijska, antibakterijska i svojstva regeneracije. Srebrne minđuše su onda opravdano omiljeni komadi nakita velikog broja dama.

Kako je najlepši nakit osmeh na licu žene, da bi bila srećna i oduševljena, poželjno je izmamiti oduševljenje prikladnim poklonom, sa ili bez povoda. To mogu da budu upravo srebrne minđuše, koje su savršen izbor u svim situacijama i povodima darivanja. Posebno zbog činjenice da za ovaj komad nakita ne treba pogoditi konkretnu veličinu, već samo stilski doživljaj i estetiku koja bi se dragoj osobi svidela na prvi pogled.

Veliki broj raspoloživih modela u atraktivnoj ponudi

Ono što čini srebrne minđuše poklonom koji se vrlo često bira za majke, sestre, devojke, žene i druge drage osobe ženskog pola, jeste velika raspoloživost modela. Istovremeno, to rezultira i sjajnim cenovnim rangovima, pa se na taj način za ovakav komad nakita ne mora nužno izdvojiti značajna suma novca. Naprotiv, mogu se pronaći za svega nekoliko stotina dinara, ali se kreću i do više hiljada dinara po jednom paru, u zavisnosti od kvaliteta i sastava, načina obrade i izrade, zatim težine, elemenata i kompletnog izgleda. 

Danas postoje srebrne minđuše koje imaju „rusku“ kopču, pričvršćuju se šafčićima, alkama ili jednostavno provlače kroz uvo i samostalno stoje. Mogu da budu minijaturne, ali i veoma velike, kao i da namenski stoje „prilepljene“ za uvo, ili da se spuštaju čak do ramena sa atraktivnim detaljima. Dodatno, sve navedene varijante mogu da imaju kristale i cirkone, bisere, druge kamenčniće, kao i različite šare, linije i mnogo toga drugog.

Srebro je savršeno za izradu nakita

Iako danas srebro možemo pronaći u velikom broju kozmetičkih i medicinskih preparata, tradicionalno je poznato kao nezaobilazan plemeniti metal u izradi najlepših komada nakita. Srebrne minđuše su dokaz da se mogu nositi detalji koji su veoma slični sa belim zlatom, iako ima daleko veću vrednost. U zavisnosti od ukusa i stila koji dama preferira, biraju se savršene minđuše izrađene od najkvalitetnijeg srebra. Najčešće se minđuše izrađuju od srebra sa oznakom 925 i identičnim žigom koji mora da stoji na svakom komadu nakita, koji se od ovakvog metala kreira. To znači da je učešće srebra u ukupnom sastavu 92,5%, što je ujedno i stepen finoće izrađenog komada. Kombinacija ovakvog sastava najčešće podrazumeva dodatak bakra, u većoj ili manjoj meri. 

Sa druge strane, ukoliko su u pitanju srebrne minđuše koje su skoro u potpunosti izrađene od plemenitog metala, tada se radi o oznaci 999, odnosno finoći komada nakita od 99,9% učešća srebra. Ipak, prva kombinacija u kojoj postoji dodatak i drugih elemenata je najčešća na našem tržištu. U svakom slučaju, srebrne minđuše u bilo kojem od navedenih sastava treba da imaju trajnu boju, da se ne menjaju sa protokom vremena, ali je poželjno i adekvatno održavanje uz povremeno čišćenje. 

Srebrne minđuše su nakit koji se često kupuje damama, kao odličan poklon za rođendan, godišnjicu, diplomiranje, zaposlenje, Osmi mart i veliki broj drugih prilika, ali nekada i bez povoda. Važno je odabrati model koji će se dami dopasti, u smislu broja detalja, vrste dodataka i načina na koji se minđuše pričvršćuju. Najsigurnija opcija jeste pogledati već neke komade nakita koje draga osoba nosi, kako bi se u potpunosti „pogodio“ ukus.