Tehnologija je otišla u odličnom pravcu i osmislila sve, osim jednog, alarm i zaključavanje frižidera koji se zatvara i ne dozvoljava ubrzo otvaranje nakon pojedenog određenog broja kalorija. Ali, sve van toga je već tu, od dimenzija do neverovatnih mogućnosti kao što je alarm kada vrata frižidera ostanu otvorena, ledomata, očuvanja svežine hrane, produžavanja roka trajanja samim tim, posebnim opcijama za skladištenje određenih vrsta namirnica i tako dalje. Sve to jesu i dalje novosti, ali samo jedno se nikako ne menja, a to je popularnost kombinovanih, odnosno frižidera sa zamrzivačem.

Kombinovani frižideri predstavljaju izbor broj jedan kod većine kupaca, a posebno kod onih koji žive u stanovima. Osim što pružaju sve uslove da ispune potrebe jednog domaćinstva, tu su i druge prednosti ovih modela frižidera, što svakako ne znači da ne postoje i određene mane. Tu smo da predstavimo glavne prednosti i mane ovih modela frižidera, ali i da damo određene savete uz to kako bi kupovina narednog bila prava.

Ušteda prostora

Prvi i uvek očigledni razlog prednosti, ali i razlog zašto se biraju kombinovani frižideri, jeste to da štede prostor. Oni su najbolji izbor kada su u pitanju manje kuhinje, jer se jednim uređajem ostvaruju dve potrebe, a to je i ona za frižiderom i ona za zamrzivačem. Pored toga, tu je i opcija biranja, samostojećih ili ugradnih, što daje dodatnu vrednost ovim modelima frižidera. Naravno, njihova širina i visina se mogu birati prema merama prostora gde se postavljaju, što je opet dodatna prednost, jer svako može prema broju članova domaćinstva da odredi koliko komora i prostora im je potrebno za bezbedno odlaganje namirnica i to će kombinovani frižider bez problema ispuniti i zadovoljiti. Ono što je dobra, dodatna stavka, jeste da se mogu birati frižideri ovog tipa sa jednim ili dva kompresora.

Dva kompresora znači da jedan deo, na primer frižider, možete čistiti dok drugi deo, zamrzivač, nesmetano radi. Kako je po jedan kompresor zadužen za svaku komoru posebno, onda se može i visina temperature odvojeno podešavati, a ujedno sistemi sa dva kompresora imaju protok vazduha u više tokova.

Ono zbog čega je bolje imati frižider sa jednim kompresorom jeste činjenica da takvi modeli frižidera stvaraju manju buku u toku rada, skoro su nečujni, a i troše manju količinu električne energije. Majstori ih češće preporučuju i zbog kvarova, jer je lakše zameniti delove, koji su ujedno jeftiniji, a što se tiče temperature, napredna tehnologija je osmislila i modele sa jednim kompresorom a da može posebno da se podešava temperatura za frižider i deo zamrzivača.

Samootapajući i No Frost frižideri

Već na stranu stavljamo modele kombinovanih frižidera koji ne poseduju ove opcije, već ručno otapanje, koje je već pomalo zastarelo. Dva najsonovnija oblika jesu samootapajući i frižideri sa no frost tehnologijom. Prci podrazumevaju posedovanje senzora koji registruje pojavu leda, prekomernu, zbog čega se isključuje termostat i frižider sam otapa led na taj način, a onda se kapljice vode polako slivaju u slivnik koji se nalazi na kraju zida frižidera. No frost tehnologija je već deo naprednije, ali ne toliko nove opcije, koja čini da se led ne stvara, da se hrana u frižideru ne ledi, a da se čak led ne stvara ni u zamrzivaču, pa potreba za samootapanjem više ne postoji. Jedino o čemu je potrebno voditi računa kod no frost tehnologije jeste pravilno i dobro pakovanje namirnica, kako se ne bi događalo da ih frižider brzo isuši. Svakako, ovo stavljamo u velike prednosti savremene tehnologije koja je dostupna i kod kombinovanih frižidera.

Mana kombinovanih frižidera

Ono što bi se moglo podvesti pod manu, odnosno glavni nedostatak ovog modela frižidera, jeste nedostatak prostora. Taj nedostatak prostora se svakako jedino oseća kod mnogobrojnih porodica, gde se kupuje i skladišti veliki broj namirnica, gde se često i u većim količinama zamrzava hrana, pa je potreban veliki prostor za sve to. Jedino u tom pogledu kombinovani frižideri mogu biti pogrešan izbor i jedino to može biti njihov nedostatak.

Liebherr frižideri – ime kojem se sve više veruje

Od 145l do 645l, zapremine koje mogu rešiti problem o kojem smo već govorili, čine da Liebherr frižideri već budu na spisku za proveru i odluku, zar ne? Govorimo o brendu koji najpre krasi dugotrajnost proizvoda koja počinje od kvalitetnih komponenti koje čine njihove uređaje. Liebherr frižideri nude rešenje svih problema, od trajnosti i kvaliteta, pa sve do tehnologija za očuvanje svežine namirnica, drugih naprednih tehnologija, do neviđeno elegantnog dizajna. Sve u jednom. Prodaja Liebherr frižidera u Beogradu se vrši na više lokacija, ali je uvek savet da se dobro informišete o različitim modelima putem interneta, jer ih zaista ima puno i samim tim zadovoljavaju svačije potrebe, a onda pripremljeno otići u razgledanje i kupovinu, jer se ona u ovom  slučaju sigurno dešava.