Mnogi od nas su se susreli sa različitim reakcijama koje se javljaju na koži nakon izlaganja sunčevim zracima. Postoje različiti nazivi za ovu vrstu reakcije, kao što je fotosenzitivnost, osip od sunca, kao i alergija na sunce. Ovo stanje može biti nasledno, ali isto tako može se pojaviti i kod onih osoba koje nikada nisu imale problem sa izlaganjem kože sunčevim zracima.

Svaki imunološki sistem je poseban i neće svaka osoba na isti način doživeti alergiju. Reakcije mogu biti veoma blage, ali ima i težih oblika koji zahtevaju hospitalizaciju. Najbolja strategija je svakako pokrivanje kože laganim materijalima, kao i izbegavanje sunca. 

Najčešći tipovi alergija

Osobe koje imaju reakciju na sunce, odnosno izlaganje sunčevim zracima, neće imati isti tip alergije. Uglavnom se razlikuju 4 tipa alergije na sunce:

  1. Polimforna svetlosna erupcija ( PLE ) – ovaj tip alergije prati imunološki odgovor na koži u vidu osipa koji peče i svrbi. Ovaj tip alergije se naziva još i trovanje suncem, a na koži se javljaju crvene mrlje, plikovi i to najčešće nakon dva sata izloženosti sunčevim zracima. Osip se obično pojavljuje na vratu, rukama, gornjim delovima grudnog koša i potkolenici. Ako je u pitanju teži oblik alergije, može se javiti groznica, glavobolja, kao i nizak krvni pritisak.
  2. Solarna urtikarija – javlja se nakon svega nekoliko minuta nakon izlaganja suncu, i uzrokuje pojavu koprivnjače. Može imati blaže i teže simptome. Obično se povlači u roku od pola sata ili u roku od najviše dva sata, ali se isto tako ponovo pojavljuje kada se koža izloži sunčevim zracima. 
  3. Fotoalergijska reakcija – ovaj oblik alergije je izazvan delovanjem sunčeve svetlosti na hemikaliju koja je prethodno naneta na kožu. To mogu biti razne kreme za sunčanje, ali i parfemi. Fotoalergijska erupcija predstavlja zakasnelu reakciju, jer se simptomi mogu pojaviti posle dan ili dva dana od izlaganja sunčevim zracima. Zato se preporučuje upotreba proverenih krema i losiona za sunčanje, kao što je na primer Eucerin SPF 50, koji će vašu kožu efikasno zaštititi od štetnih efekata sunca.
  4. Aktinični prurigo je vrsta alergije koja najčešće pogađa osobe koje imaju tamniji ton kože. Mrlje na koži se čak mogu pojaviti i na onim delovima tela koji nisu bili izloženi delovanju sunca.

 

Simptomi koji se javljaju prilikom alergije

Promene na koži su najčešći simptom koji se javlja prilikom reakcije na sunce, ali postoje i drugi simptomi koji su itekako česti. To su mučnina, poteškoće sa disanjem, osećaj gušenja i nedostatak daha, kao i nizak krvni pritisak i jaka glavobolja. Ako imate bilo koji od navedenih simptoma, i to nakon izlaganja svoje kože suncu, najbolje bi bilo da se odmah javite svom lekaru, koji će vas posavetovati šta treba da činite u takvim situacijama. Prevencija je najvažnija, i pre svakog izlaska na sunce svoju kožu zaštitite samo najboljim proizvodima. Eucerin SPF 50 pruža maksimalnu zaštitu, čak i koži koja je osetljiva. Dečija koža je osetljivija po prirodi i mora se konstantno štititi, a Eucerin SPF 50 u spreju će je štititi od negativnih efekata sunčevog zračenja. 

Postupak lečenja

Ukoliko se kao reakcija pojavi osip, on je uglavnom manje ozbiljan i povlači se u roku od nekoliko sati. Ako ne nestane u kraćem vremenskom periodu, onda se radi o tolplotnom osipu koji može potrajati i nekoliko dana. Svakako se preporučuje da izbegavate sunce dok se osip ne povuče sa kože. Lekar će vam prepisati nekada i jače antihistaminike, kako bi lečenje bilo efikasno. Važno je da kožu održavate hidriranom, jer hidratantne kreme pomažu kod suve kože i kod kože koja je sklona pucanju. Aloe vera je isto efikasna i pomaže da se koža umiri pa će i alergija brže proći.

Prevencija je pola zdravlja

Prvenstveno se savetuje da se ne izlažete sunčevim zracima u periodu od 10 – 16 časova, jer je tada UV zračenje najjače. Pre izlaska napolje obavezno nanesite kremu sa zaštitnim faktorom, i ne preskačite delove lica, kao što su uši i usne. Ponavljajte nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom nekoliko puta u toku dana, a naročito nakon plivanja ili ako se pojačano znojite. Obucite odeću koja je napravljena od laganijih, prirodnih materijala, i obavezno nosite kačket ili šešir. 

Poželjno je da konstantno na otvorenom nosite naočare za sunce. Imajte na umu da pojedini lekovi, koje možda koristite mogu izazvati fotoalergijsku erupciju, pa u tom slučaju budite posebno obazrivi koliko se i kada izlažete sunčevim zracima. U svakom slučaju ako imate probleme sa kožom, najbolje je da posetite dermatologa, a on će vas dalje posavetovati kako bi trebalo da se ponašate i koje preparate da koristite, kada se nalazite u kontaktu sa sunčevim zracima.