Nedavno ste imali egzotični odmor u inostranstvu ili se vratili sa poslovnog puta gde ste upoznali ljubav svog života. Ne želite da čekate i planirate brak.

Voleli biste da se vaša verenica doseli u zemlju u kojoj živite? To naizgled može delovati kao pravi zaplet nekakvog Tv show-a jer put do državljanstva mogao bi biti koplikovan usled pravnih koraka. 

Kakav je postupak za dobijanje državljanstva za vašu verenicu

Ukoliko stupate u brak sa osobom koja potiče sa engleskog govornog područja, budite sigurni da će postupak za dobijanje državljanstva zahtevati određeno vreme i mnoštvo dokumentacije. Razni obrasci, dokazi o identitetu, važeća lična karta i pasoš, ali i lekarski pregledi samo su jedan korak u dobijanju vize i zelene karte. Možda ćete morati da dokazujete validnu ljubavnu vezu putem fotografija ili svedočenja prijatelja, no to i nije toliko zastrašujuće. Bitno je da agnažujete dobrog imigracionog advokata koji će vas lagodno provesti kroz sve komplikacije u ambasadi. A ako vaša verenica želi da radi u vašoj državi ili slobodno putuje, biće neophodan i zahtev za radnu i putnu dozvolu. 

Prikupljanje potrebnih obrazaca i dokumentacije možete predati vladi, i započeti svoju bračnu aplikaciju. No ne zaboravite na ono ključno. 

Prevodilac sa engleskog na srpski pomoći će vam da prilagodite status

Svoj bračni status prema zakonu nećete moći da prilagodite bez prevodioca. Angažujte ga na vreme. Prevodilac sa engleskog na srpski pomoćiće vam da postanete spremniji za prijavu i podnošenje zahteva. Ipak, svaki dokumenat koji morate predati treba biti čitljiv, razumljiv i na već poznatom maternjem jeziku. Od vaše verenice mogu biti traženi prevodi boravišne dozvole, izvoda iz matične knjige rođenih, razne prijave, obrasci, lična dokumenta i svedočenja osoba o tome da je vaša veza iskrena. Prevodilac sa engleskog na srpski može olakšati proces prihvatanja aplikacije čak i onda kada su traženi medicinski pregledi ili izdata uverenja od inostrane bolnice. Pružajući pomoć u svakoj poteškoći sa vizom, prevodilac sa engleskog na srpski se može smatrati najvažnijim korakom koji trebate preduzeti ukoliko želite odobrenje državljanstva i potpunu verodostojnost braka. 

Verodostojan brak znači da vaša verenica nije tu samo imigracije radi, već namerava zajedničku budućnost. Da biste dokazali autentičnost vašeg braka možda će biti neophodni i finansijski dokumenti. Dokazi o imovinskom stanju, kopije bankovnih računa, hipoteke, kreditnih kartica, polise osiguranja i slično. Zatim, dokazi o zajedničkom životu. U okviru toga mogu biti zakupi stana, komunalni računi, vozačke dozvole i slično. 

Šta kada postoje deca iz prethodnog braka 

Događa se da pojedini podnosioci prijava imaju dete iz prethodnog braka, pa ne trebate zaboraviti ni na prevode izvoda dece i medicinsku evidenciju. No, brak nisu samo finansije i deca. U okviru pravnih koraka važno je prikazati živu vezu i stvarnu komunikaciju. Prevodilac sa engleskog na sprski može prevoditi za vas i telefonska porodična ćaskanja, račune od dečijih poklona, karte za razne događaje i tako dalje. Ukoliko iskreno i temeljno prođete svoju situaciju sa prevodiocem i imate napismeno dokaze o braku, onda ćete moći da dođete do cilja brže i snažnije. Neće biti mesta za iznenadne greške.