Kada parovi pređu u sledeću fazu svoje veze, bilo da je to zajedničko useljenje, venčanje ili rađanje dece, postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir kada zajedno kreirate budućnost sa svojim partnerom. Ove srećne trenutke često prati i određena doza straha i neizvesnosti, što je potpuno normalno.

Svaka dugoročna i uspešna veza počiva na prevazilaženju povremenih teškoća i zajedničkim rešavanjem problema. Na ovaj način, gradi se čvršća veza između partnera, na nekoliko nivoa, što predstavlja osnovu zajedničke budućnosti. Deo onoga što definiše zdrav odnos je deljenje zajedničkih ciljeva, vrednosti i očekivanja.

Razlozi zajedničkog života

Svaki par je svet za sebe i odlučuje se na zajednički život u svom tempu i iz različitih razloga. Recimo, u gradovima sa visokim troškovima života, neki parovi se useljavaju zajedno da uštede na kiriji jer im se to čini kao logičan korak, a onda otkriju da njihova veza nije bila spremna za taj korak.

Iako ne postoji određeno vreme koje treba da provedete u vezi pre nego što počnete da živite zajedno, trebalo bi da razmislite o tome koji su vaši motivi. U momentu kada ste sigurni u svoju odluku, to je dobar trenutak da počnete da pričate o tome sa svojim partnerom. Dobra komunikacija je ključ zdravog odnosa, pa se postarajte da imate slične, ako ne iste, planove, želje i očekivanja od zajedničke budućnosti.

Odgovarajući prostor

Razmišljanje o zajedničkom životu otvara mnoga pitanja, a jedno od najvažnijih jeste odabir prostora u kojem ćete živeti. Sve manji broj mladih ljudi se odlučuje za život u bilo kakvoj vrsti zajednice i nastoje da stvore svoj novi dom samostalno, odvojeno od roditelja.

Jedna od najčešćih opcija jeste povoljno iznajmljivanje stanova, jer osim što imate veoma širok izbor, možete da tražite nekretninu prema svom ukusu i budžetu. Može da se desi i da imate različite potrebe, u smislu kvadrature, dela grada ili osvetljenja, te je ovo idealna prilika da vidite kako funkcionišete kao par kada zajedničkim snagama tražite kompromisno rešenje.

Odgovarajući prostor

Dogovor o obavezama

Verovatno ste pročitali bar nekoliko članaka o takozvanoj drugoj smeni, koja je poznata kao jaz među polovima kada se radi o tome ko je odgovoran za kućne poslove i brigu o deci. Imajte u vidu da svaki pojedinac ima svoje navike i male rituale. Nismo svi isti i to naročito dolazi do izražaja prvih nekoliko nedelja suživota.

Koliko dugo ostavljate posuđe da stoji u sudoperi? Koliko često generalno čistite stan? Da li potrošite ceo bojler tople vode prilikom tuširanja? Ova pitanja možda zvuče smešno, ali mogu da izazovu nepotrebne razmirice ukoliko ih ne iskomunicirate na vreme. Ako planirate decu u budućnosti, briga o njima i stilovi roditeljstva će takođe doći na tapet, te budite spremni.

Otvorena komunikacija

Psiholozi i različiti stručnjaci za partnerske odnose se slažu u tome da se transparentna i iskrena komunikacija nalazi u srži svakog zdravog i uspešnog odnosa. Ne možete očekivati od svog partnera da se ponaša na izvestan način, ukoliko ne verbalizujete svoje želje i potrebe. Dvosmerna komunikacija ne samo da će vam olakšati i ulepšati vezu, nego može i da potpomogne kreiranju srećnije budućnosti.

Razgovarajte o svojoj prošlosti i o budućnosti koju želite zajedno, od vrste hrane koju volite, preko uređenja kuće do toga kako ćete slaviti praznike. Ako oboje slušate jedno drugo, razgovarate o problemima i iskazujete svoje stavove, šansa da ćete naići na nepremostiv problem je minorna.

Dugoročni planovi

Pre nego što počnete da živite zajedno, razgovarajte o svojim dugoročnim planovima za vašu vezu. Ne kaže se bez razloga da je ljubav slepa i neretko se dešava da parovi požure u sledeću fazu veze poneti emocijama. Ipak, može da se desi da naknadno shvate da nemaju slične planove za budućnost.

Vremenski okviri za neke stvari ne bi trebalo da budu veoma udaljeni, recimo kada je u pitanju venčanje ili rađanje dece. Ukoliko vi želite decu, a vaš partner je decidan u odluci da ih ne želi, postavlja se pitanja koliko ima smisla da ulažete u tu vezu. Kako biste izbegli slične probleme, razgovarajte i ocenite situaciju na vreme.

Zajednički život je značajna odluka, ali uz malo planiranja, nema razloga da se ne opustite i uživate u izgradnji svog novog doma.