Prirodne lepote i druga blaga, našu zemlju su plasirale među top 20 najboljih destinacija za 2022. godinu . Osim toga, bogata ponuda najraznovrsnijih specijaliteta, među kojima je i zlatiborska komplet lepinja, obezbedile su joj sigurnu poziciju i na gastro mapi sveta.

Ukoliko ste gurman koji planira posetu najlepšoj planini u Srbiji, preporuka za komplet lepinju na Zlatiboru biće vam najdragoceniji savet koji ćete poneti sa sobom.

Kada jednom probate ovaj autohtoni proizvod uvek ćete mu se rado vraćati. Možda će vam postati i prva asocijacija na Zlatibor, jer znate kako kaže stara izreka: „Put do srca vodi preko stomaka“.

Veruje se i da ne postoji osoba koja je posetila Zlatibor, a da nije ostala oduševljena njegovim glavnim brendom. 

Iako su je dovitljivi ugostitelji stavili na menije mnogobrojnih restorana i „fast fudova“ u Srbiji i regionu, pravo zadovoljstvo uživanja u zlatiborskoj komplet lepinji možete iskusiti jedino na Zlatiboru.

Proces pripremanja ovog tradicionalnog jela, koje se obično služi kao planinski doručak, samo je naizgled lak. 

Tokom pripreme postoji nekoliko caka kojih se Zlatiborci pridržavaju da sačuvali autentičan ukus.

Meštani sela na ovoj planini već decenijama koriste isti recept koji domaćice vešto kriju. Zato mnogima ostaje samo da nagađaju tajnu savršene zlatiborske komplet lepinje.

Zlatiborska komplet lepinja- recept

Majstor iz užičkog kraja otkrio je kako se pravi ovaj srpski specijalitet koji baca u trans.

Za pripremu testa potrebno je 500 grama brašna, 2,5 decilitra vode, 1 kašičica soli, 3 kašike ulja, pola kašičice šećera. Nemojte zaboraviti i 1 kocku svežeg kvasca kako bi lepinja lepo nadošla.

Prvo pomešajte so i brašno. U mlaku vodu dodajte šećer i kvasac. Zatim, u brašno dodajte ulje i nadošli kvasac, pa ostavite na toplom. 

Testo raspodelite na četiri dela od kojih treba da napravite lepinju. Ispecite ih u zagrejanoj rerni i na kraju ih prekrijte vlažnog krpom kako bi omekšale.

E, sada dolazi ono glavno -fil. Pripremite 1 jaje, 1 kašiku starog kajmaka i 5 supenih kašika „pretopa“ (saft od prasećeg i jagnjećeg pečenja).

Omekšalu lepinju presecite. Donju polovinu lepinje namažite kajmakom i dodajte jaje, muteći direktno na lepinji. Još malo zapecite, a zatim prelijte saftom, odnosno „pretopom“. Poklopite donjim delom lepinje i voila – to je to! Uživajte u čaroliji!

Koja je tajna zlatiborske komplet lepinje?

Ako i po ovom receptu ne dobijete željeni i očekivani ukus, ne očajavajte. Mnogi koji su pokušali pripremiti ovaj specijalitet van Zlatibora razočarali su se jer „to nije bilo to“.

Čak i sa svim gorenavedenim sastojcima, teško da se može 100% iskopirati pravi šmek.  U čemu je onda tajna?

Tajna se, pre svega, može kriti u namirnicama. Domaća jaja, kajmak, domaće meso i brašno presudni su kada je ukus zlatiborske komplet lepinje u pitanju.

Takođe, domaćice na Zlatiboru same pripremaju „pretop“ bez kojeg lepinja ne bi bila ono što jeste. 

Zato, kada se uželite autentičnog ukusa ovog autohtonog proizvoda pravac Zlatibor

Zlatiborsku komplet lepinju tamo možete probati u svakom restoranu, a preporuka je da u njoj uživate uz domaće kiselo mleko. Kada na sve to dodamo i pogled na zlatiborske vrhove i pucketanje kamina, užitak će biti potpun. I neprevaziđen.

Nije ni čudo što naši ljudi iz dijaspore baš zlatiborsku komplet lepinju stavljaju na prvo mesto specijaliteta iz rodne grude koja im nedostaju u tuđini.

A i stranci njome rado „omrse brke“ kada posete Zlatibor.