Polazak u školu svim predškolcima ali i njihovim roditeljima može biti stresan. S obzirom da se radi o novoj prekretnici u životu, jer dete tada dobija svoje prve obaveze kada će se od njega zahtevati da redovno pohađa nastavu, bude aktivno na času i svakodnevno završava domaće zadatke, važno je na vreme pripremiti ga. Većina psihologa smatra da je razgovor sa detetom od presudne važnosti. Jedino tako, dete će znati šta ga čeka nakon polaska u prvi razred. 

To znači da bi roditelji ali i vaspitači još u predškolskom uzrastu trebalo da barem okvirno predoče deci kako uopšte izgleda jedan školski čas, kako bi na njemu trebalo da se ponašaju, da je veoma važno da slušaju na času, redovno rade domaće zadatke i sl. 

Online knjižara – idealna opcija za roditelje koji nemaju puno vremena

Neki roditelji zbog opisa svog posla prosto nemaju toliko vremena za celodnevno razgledanje i posećivanje knjižari prilikom nabavljanja školskog pribora kao i ostalih potrepština za školu. Da li znate da danas imate na raspolaganju i kupovinu svih predmeta kao i kompletne školske opreme i online putem, tj. putem interneta? Online knjižara nudi mogućnost da iz fotelje zajedno sa svojim detetom bez traćenja vremena „ubacite u korpu“ sve što smatrate da će vašem školarcu biti neophodno za početak školske godine. Plaćanje se u ovom slučaju može vršiti pouzećem ili unapred – platnim karticama u zavisnosti od samog vlasnika online knjižare. 

Važno je da deca na vreme steknu radne navike

Kada dete već u startu ima radne navike u smislu da samostalno sređuju svoju sobu, radni sto mu je uvek besprekoran i zna gde mu se šta nalazi, tada roditelji nemaju razloga za brigu. Tako naučena deca bez velikih poteškoća veoma lako se naviknu na školu i školske obaveze jer su dobro organizovana. Još u predškolskom uzrastu vaspitači „usađuju“ deci radne obaveze jer im već tada daju neke zadatke koje kući samostalno treba da reše. Deca polako zamenjuju igračke sa radnim sveskama i knjigama i lagano ulaze u svet odraslih.

Sa decom treba otvoreno razgovarati

Iako vam se mogu činiti kao da su još uvek mali, deca u najranijem uzrastu počinju da razumeju mnoge stvari. Najbolje je da se roditelji stave u ulogu „drugara“ i otvoreno pričaju sa svojim mališanima. Pa tako sa predškolskom decom treba otvoreno razgovarati o predstojećem školskom periodu. Nikako ih ne treba plašiti da je reč o nečemu strašnom kao i da više neće moći da se igraju sa svojim omiljenim igračkama. Naprotiv. Lepim rečima im treba objasniti da polako ulaze u svet odraslih ali da će isto tako imati vremena i da se druže, šetaju po parku i rade sve one aktivnosti koje inače vole. Deca treba da osete da se mogu osloniti na roditelja u bilo kakvim poteškoćama da se nađu, pa tako i onim školskim. 

Na kraju ne zaboravite da se deca veoma brzo naviknu na polazak u školu jer već u vrtiću, a zatim i prilikom pohađanja predškolske nastave imaju predstavu o tome šta ih sve čeka u budućim školskim danima.