Kupovina stana je san mnogih. Dobro bi bilo da se o tome ne mašta previše nego da se realno razmisli i napravi plan za kupovinu. Pitamo vas – zašto da ne? Šta možete da izgubite? 

Tačno je da su potrebna velika sredstva čak i kada se uzme kredit za stan, ali malo rizika donosi jednu od najvećih prekretnica u životu – svoj krov nad glavom!

Da li je stambeni kredit najbolji izbor?

U situaciji kada nema dovoljno sredstava, stambeni kredit je odlično rešenje za obezbeđivanje sredstava za kupovinu stana. Sve počinje od plana, koliko imate sredstava, koliko vam je potrebno?

Kupovina stana na kredit nije jeftina jer treba skupiti najminimalnije i 10% vrednosti na ime učešća i to nije jedini trošak. Planom će se razmotriti svi troškovi, ali i koji kredit za stan izabrati, u kojoj valuti i pod kojim uslovima, pa nastaviti sa daljim koracima ka kupovini stana i realizaciji sna.

Razgovor sa bankom

Ako ste shvatili da je kredit za stan najbolji izbor onda vas čeka izbor banke koja ima najpovoljnije uslove, negde su jeftiniji uslovi obrade kredita, negde je tu mesečna rata, negde je to manje papira i dokumenata za podnošenje zahteva.

Svaka banka ima WEB sajt sa najvažnijim podacima o kreditima pa morate odvojiti vreme i pretražiti ponudu banaka. Najlakše je da se sve napiše na papir i onda uporede dobre i loše strane svake ponude.

Kada se izdvoje najinteresantnije ponude treba pozvati banku i zakazati sastanke i razgovore. Trebalo bi spremiti pitanja koja su vam važna i saznati sve što vas interesuje pa onda ponovo razmisliti o tome koji je kredit za stan najbolji.

Ostavite dovoljno sredstava za opremanje

Da li ste se odlučili za kupovinu stana na kredit? Super, čestitamo! Sada sledi onaj najlepši deo, opremanje vaše „kućice“. Za to vam treba sredstava pa i taj trošak treba planirati.

Kuhinja košta oko 1.000 €, a to je samo početak. Na to treba dodati električne uređaje i osnovni nameštaj pa će cifra biti mnogo veća i treba je isplanirati u napred. Ponovo se možete obratiti banci i uzeti neki od povoljnih kredita za opremanje stana pa ukupna rata neće biti velika čak i pored rate kredita za stan.

Neka vas ne brine dug period otplate!

Stambeni krediti postoje odavno, ali se intenzivno promovišu duže od decenije. Ti ljudi, koji su među prvima uzeli svoje kredite, uspešno otplaćuju svoje rate uprkos krizi koja je bila 2008., uprkos pandemiji, uprkos svim problemima.

Ako čekate neko bolje vreme za kredit za stan, znajte da za 30 godina mora biti i dobrih i lošijih perioda, ali to ne znači da treba da odustanete od svog sna. Rata za stambeni kredit se formuliše tako da bude prihvatljivija za otplatu i do maksimalno pola plate zajedno sa ostalim obavezama tako da se u startu ne dozvoljava preveliko kreditno opterećenje.

Kredit za stan je bolji izbor nego podstanarski život, rata je niža nego mesečna kirija, a otplaćuje se kredit i skida hipoteka sa nečeg što je u trajnom vlasništvu i predstavlja vredan kapital, i sada i kasnije!