Jesen je godišnje doba sa najviše poslova u vrtu. Većinu biljaka treba spremiti za zimu , ali i posaditi nove sadnice koje će u rano proleće svojim cvetovima ukrasiti vaš vrt. Vreme za sadnju cveća je veoma kratko ali, vaš trud će se isplatiti na proleće, dok budete uživali u raskoši boja i mirisa u vašem vrtu.

Rasadnik cveća- oaza mirisa i boja

Pre početka jesenje sadnje, potrebno je nabaviti željene sadnice cveća . Posetom rasadnika cveća lako ćete odabrati odgovarajuće sadnice. U njima možete naći sve vrste cveća koje se sade u jesen. Pored stručne pomoći oko odabira odgovarajućih vrsta sadnica, možete dobiti i pomoć u vidu saveta, kako uzgajati pojedine biljke. Većina rasadnika danas vrši prodaju online putem, tako da je za nabavku dovoljno posetiti internet stranu i sačekati isporuku. Kada kažemo rasadnik cveća, tu pre svega mislimo na raznovrsne sorte bilja koje ukrašavaju vaš vrt.

Šta sejati od cveća?

Jesen je pravo vreme za sejanje biljaka kojima odgovara jesenje toplo vreme i manja vlažnost zemljišta jao i za setvu lukovica i višegodišnjih biljaka. Lukovice vole sunčana mesta, rastresita zemljišta sa manje vlage. Da bi ih zaštitili mogu se zagrnuti suvim lišćem ili zemljom. Višegodišnje biljke dostižu svoju zrelost u drugoj godini rasta i jesen je pravo vreme za njihovu sadnju. Pravim odabirom sadnica dobićete prelep sklad boja s proleća i leta. Ove biljke krase terase i balkone, a najčešće se sade pored ograda. Lake su za održavanje i otporne na hladnoću. U našim baštama zastupljeni su različite vrste lukovica i ruža.

Lukovice sa najlepšim cvetovima

Lale, simbol Holandije, kod nas se sade u ranu jesen. Njene lukovice vole topla i sunčana mesta u vrtu. Lukovice treba dobro zagrnuti zemljom. Lala spada u najlepše cvetove, može se naći u svim bojama od bele, šarenih do crne. Zumbuli su cvetovi opojnog mirisa bele, roze ili plave boje. Zbog svoje veličine najčešće se sadi u saksije na balkonima i terasama. Šafran je cvet, vesnik proleća, poznat već hiljadama godina. Od njega se dobija najskuplji začin na svetu. Šafran voli sunčana mesta. U nekim kulturama je simbol luksuza. Cvet poznat od davnina po Mitu o Narcisu cveta od ranog proleća do kasnog maja. Narcis je u našem narodu veoma popularno cveće. Ovaj cvet se često ukršta sa drugim vrstama pa njegov cvet možemo naći u različitim oblicima i bojama.

Kraljica ruža među cvetovima

Hrizantema ili zimska ruža je zeljasta biljka i raste do 50 cm u visinu. Njeni cvetovi su beli, bordo, žuti ili narandžasti. Hrizantema potiče iz Azije i simbol je carske dinastije. Kraljica cveća Ruža, svoju vegetaciju završava u jesen. Uslovi za obradu i pripremu zemljišta su mnogo bolji, te je jesen pravo vreme za sadnju novih sadnica.

Plavo bela magija u bašti

Jorgovan je veoma raskošna višegodišnja biljka koja se sadi pored ograda dvorišta. Svojim mirisnim belim i ljubičastim cvetovima krasi ne samo vase dvorište već i celu ulicu. Zbog svog magičnog mirisa i lepote, jasmin je omiljeno cveće među baštovanima. Pored prolećnog cvetanja, neke vrste cvetaju i tokom zime.

Prepustite se svojoj mašti, kombinujte različite vrste sadnica i s proleća uživajte u bogatom spektru boja i mirisa.