Promene na automobilu su nekada neophodne. Osim toga što ćete obezbediti moderniji izgled čitavog automobila, redovnim unapređenjima ćete osvežiti enterijer i eksterijer te sasvim izvesno izmamiti objektive svih spotera. Kako to možete potpuno transformisati izgled automobila, saznajte uz pomoć naredne liste preporuka.

Prelepite automobil folijom

Presvlačenje automobila samolepljivom folijom može biti izvrstan način da vaš ljubimac na četiri točka poprimi potpuno drugačiji izgled. Mogućnost parcijalnog preslačenja pružiće vam priliku da osvežite izgled pojedinih delova karoserije, a svakako je dostupno i kompletno transformisanje. Postoji veliki broj dezena i uz dobro apliciranu foliju vaše vozilo može biti unikatno i do pet godina. Takođe je važno istaći da su nalepnice za auto isplativije od farbanja, te da uz sve navedeno, štite originalnu boju vozila.

Ferari

Kupite navlake za sedišta

Sedišta su izuzetno važan deo svakog  vozila, jer pre svega, utiču na udobnost prilikom vožnje. Kako biste osvežili izgled kabine vozila i obezbedili maksimalno komfornu vožnju, preporučujemo da kupite kvalitetne navlake za sedišta ili da eventualno tapacirate stara. Što se tiče samih dezena, u poslednjem periodu su popularne jarke boje (poput narandžaste) ali je finalni izbor svakako na vama.

Nove patosnice za vozilo

Transformisanje sedišta će vas verovatno povući i ka kupovini novih patosnica. Ovaj tandem jednostavno ne smete razdvajati, tako da bi koloriti morali biti sličnih nijansi. Pokušajte da pronađete boju koja razbija monotoniju, ali koja ujedno ne odskače previše od ostatka enterijera. Ukoliko smatrate da stare patosnice završavaju posao, jedino što će biti potrebno jeste da ih dobro operete.

Odvezite automobil na dubinsko pranje

Iako naizgled ne deluje kao ključni detalj prilikom transformisanja enterijera vozila, generalno čišćenje zapravo može značajno uticati na kompletan izgled vozila. Evo šta se najčešće podrazumeva pod dubinskim pranjem:

 • Usisavanje kompletne unutrašnjosti vozila uključujući sve prostirke, sedišta i gepek.
 • Dubinsko pranje celokupnog enterijera – od poda do plafona.
 • Pranje tapacirunga i plastičnih delova.
 • Čišćenje svih površina i pukotina pomoću komprimovanog vazduha, finih četkica, mekih krpa i sredstava za čišćenje.

Potpuno čist automobil će izgledati kao da je tek izvezen iz salona. Za zadržavanje prijatnog mirisa, nabavite popularne jelkice ili inovatnivne difuzere.

Sportska transformacija

Ukoliko težite postizanju sportskog izgleda automobila, evo nekoliko dosetljivih ideja za transformisanje enterijera i eksterijera:

 • Kupite navlaku ili novu glavu za menjački prenosnik vozila.
 • Zamenite stari branik novim i modernijim naslednikom.
 • Spustite branik.
 • Nabavite nov volan ili kupite kožnu presvlaku za isti.
 • Ugradite spojlere, hrom lajsne ili nove nosače za tablice.
 • Montirajte moderne multimedione uređaje za lakšu navigaciju i jednostavnije putovanje.

Sportski izgled vozila možete obezbediti i zatamnjivanjem stakala vozila.

Farovi

Zatamnjivanje stakala

Još jedna korisna metoda za transformisanje četvorotočkaša može biti i zatamnjivanje stakala. Međutim, važno je naglasiti da postoje određena ograničenja kada je u pitanju zatamnjivanje stakala. Naime, prema zakonu je dozvoljeno do 30% potamnjivanja prednjih, odnosno do 70% zatamnjenja zadnjih stakala. U kombinaciji sa poliranjem karoserije, zatamnjena stakla će postati još veće unapređenje.

Poliranje karoserije vozila

Postupak poliranja podrazumeva pažljivo uklanjanje dela laka kako bi se eliminisale sitne nepravilnosti, prljavština te svi drugi nedostaci površine vozila.  Preporuka je da se proces obavlja dva puta godišnje, sa razmakom od dva jednaka intervala – odnosno na šest meseci. Osim same karoserije, često se poliraju i farovi vozila.

Novi izgled farova – nova svetla

Zbog ozbiljnog estetskog potencijala ksenonskih svetala, vlasnici četvorotočkaša se najčešće odlučuju za ugradnju ovog tipa osvetljenja. Međutim, na tržištu se svakako može pronaći još nekoliko interesantnih opcija za farove vozila. Evo liste najpopularnijih:

 • halogene sijalice,
 • laser sijalice,
 • LED ili RGB,
 • projektor svetla.

Pre same ugradnje novih svetala, preporučujemo da se posavetujete sa serviserima ili majstorima. Oni će vam zasigurno olakšati izbor i napomenuti propisane uslove za prolazak tehničkog pregleda. Svaka konsultacija će biti korisna. Fokusirajte se i na osvetljenje enterijera – nabavite RGB trake ili zvezdano nebo za nebo kabine.

Moderan izgled točkova

Automobilske gume su jedna od najznačajnijih komponenti motornog vozila. Pored sigurnosne funkcije, one mogu biti odlična platforma za poboljšanje vizuelnog izgleda vašeg automobila. Na tržištu možete pronaći veliki broj različitih oblika i veličina guma, dok ponuda felni nije ništa manje izdašna. Potrudite se da napravite moderan kompromis. Naša preporuka je da se fokusirate na mat crne felne. Neka gume sa felnama privuku pažnju svakog spotera.

Pored vidljivih elemenata, uvek treba voditi brigu i o onim ispod haube. Potrudite se da obezbedite dug vek trajanja vašem ljubimcu! Na taj način, vozilo će biti spremno za vožnju i za najudaljenije destinacije. Nadamo se da će vam naši saveti biti korisni.