Ogrlice su neizostavan modni detalj svake žene koja drži do impresivne pojave. Svaka ima svoju namenu, pa je dobro znati ukombinovati te sitnice sa kompletnim autfitom, onda će efekat biti zagarantovan. Pošto postoji veliki broj različitih modela, nebrojeno mnogo različitih prilika i odevnih kombinacija, a svedoci smo činjenice da su miksani stilovi sada u trendu, možemo se lako zbuniti pri odabiru.

 Kako bismo vaše dileme sveli na minimum, nudimo vam nešto neobičnije predloge za dobar izbor adekvatnih ogrlica.

Dužina ogrlica spram prilike i namere

Najkraće su čokeri (35 cm), koji se nose pripijeni uz vrat, a potom neku međudužinu ima obruč (40 cm). One su najpopularnije jer dosežu tačno negde do dna vrata, odnosno tamo gde okovratnik bluze počinje. Potom, takođe popularna dužina ogrlica (45 cm), nazvana je, takođe popularno – princeza, jer podseća na Diznijeve lepotice koje nose ogrlice nešto labavije, do gornjeg dela grudi. Ogrlica koja se nosi svakodnevno, zove se matina – jutro (50 cm) i doseže do sredine grudnog koša. U glavnom je sastavljena od velikih bisera i perli ili je samo lanac sa priveskom. Neka prelazna varijanta ne postoji, već je sledeća popularna dužina ogrlica, nazvana opera (76 cm) i nosi se malo ispod grudi. 

Uklapa se sa formalnijim ženskim haljinama u vidu lanaca ili više niski bisera. Najduže su uže/laso varijante, dugačke do struka. To su u glavnom efektne vintidž ogrlice, koje se mogu dva puta obmotati oko vrata. Najelegantnije nose se bliže vratu. Zatim, kako bi vaše ogrlice blistale u punom sjaju, moraju doći do izražaja, a za to im je potreban prostor. Važno je da vaš nakit diše. Zato povedite računa o tome da se nikada nakit ne preklopi i da njegova lepota na taj način bude ugušena. Dakle, između prvog i drugog sloja nakita mora ostati bar 12 mm, a između drugog i trećeg sloja oko 2,5 cm (misli se na kompletni nakit, ne samo na ogrlice).

Razlikuju se za svako godišnje doba

Možda će zvučati neobično, ali i svaka sezona ima svoja pravila koja ne bi trebalo da zanemarujete. Dominantne boje, odeća, navike koje diktira neki period u godini, sve može uticati i na naš izbor nakita.

Zima – oslobodite se – nosite moćne, glomazne, upadljive, koje će biti primetne i preko rolke i košulje ili vidljive ispod džempera i kaputa. Iz tog razloga ne preterujte sa bojama, neka vaše zimske ogrlice budu sa svedenijim nijansama i mirnijih tonova, diskretno ukrašene.

Proleće – to je vreme kad se boje bude. Iz tog razloga slobodno nosite ogrlice sa simpatičnim cvetnim dezenima ili ukrasima, blago sjajne i šarene. Uz kombinaciju sa belim majicama, košuljama ili ležernim tunikama, ove će idealno pristajati svakome.

Leto – zasijajte kao letnje sunce! Neka vaša ogrlica blješti i neka slobodno bude u nekoj intresantnoj nijansi. Ne preterujte zbog toga sa detaljima. Ako se „pretrpamo“ u svakom smislu, estetika više neće ni postojati, a kamo li biti vidljiva.

Jesen – zahteva pažnju. Zato uklopite masivne ogrlice, sa jednim neobičnim, možda asimetričnim ili autentičnim detaljem u bojama jeseni, sa svojom omiljenom košuljom. Neka iz vašeg sakoa ili mantila diskretno proviri pažljivo odabran detalj u boji zlata, drveta ili cinka.