Svaka žena zna da biranje kupaćeg kostima može biti prava noćna mora ukoliko ne znate koji kroj je odgovarajući za vašu građu telavišesatno traganje i iscrpno isprobavanje različitih modela zasigurno nije vaša zamisao savršenog shopping-a!

Ali bez brige, uz naše smernice budite uvereni da ćete pronaći idealan komad koji će naglasiti vašu figuru i istaći vaš stil na plaži ili bazenu. 

U ovom ultimativnom vodiču ćemo vam pružiti sveobuhvatne informacije i praktične savete kako biste se osećali samouvereno i udobno u svom kupaćem kostimu.

Pa da počnemo!

#1 Odabir gornjeg dela kupaćeg kostima za žene

Kada je u pitanju gornji deo kupaćeg kostima, važno je obratiti pažnju na sledeće faktore:

  • Korpe – pravilno odabran oblik i veličina korpi su ključni za pružanje odgovarajuće podrške i oblikovanje grudi. Ako imate manji obim grudi, push-up ili punjene korpe mogu vam pomoći da vizuelno povećate volumen. Za veće grudi, preporučljivo je izabrati modele sa širim kaiševima i dodatnom podrškom.
  • Broj – precizno određivanje veličine grudnjaka je važno kako biste pronašli pravi fit. Preporučujem da se izmerite koristeći traku za merenje i koristite veličinske tabele koje nude proizvođači kupaćih kostima kako biste odabrali odgovarajući broj:
Obim ispod grudi (cm) Broj grudnjaka
63 – 67 65
68 – 72 70
73 – 77 75
78 – 82 80
83 -87 85
88 – 92 90
93 – 97 95
98 – 102 100

 

U prvoj tabeli se nalaze mere koji ukazuju koji broj grudnjaka nosite – stanite ispred ogledala, uzmite krojački metar i izmerite vaš obim ispod grudi.

Gornji deo ženski

Ključno je da na sebi imate vrlo tanku majicu ili da ne nosite garderobu, kako bi mera bila što preciznija.

Korpa brusa Razlika između obima grudi i obima ispod grudi
A 12 – 14 cm
B 14 – 16 cm
C 16 – 18 cm
D 18 -20 cm
E 20 – 22 cm
F 22 – 24 cm
G 24 – 26 cm
H 26 – 28 cm

 

U drugoj tabeli se nalaze mere koje pokazuju koja je vaša korpa brusa – uzmite opet metarsku traku i izmerite vaš najveći obim grudi.

Nakon toga, oduzmite meru obima grudi od mere obima ispod grudi, te uporedite rezultat sa ciframa u tabeli.

Koji model gornjeg dela je odgovarajući za vas?

Različiti tipovi gornjeg dela kupaćeg kostima imaju različite karakteristike i odgovaraju različitim tipovima građe tela. Evo nekoliko smernica za odabir gornjeg dela kupaćeg kostima u skladu s različitim tipovima tela:

  • Trikini – model gornjeg dela kupaćeg kostima koji se sastoji od tri dela, često sa povezanim kaiševima ili detaljima. Ovaj stil je vrlo atraktivan i odgovara svim tipovima tela, a posebno onima koji žele da istaknu svoju figuru. Trikini je posebno dobar za građe tela sa izraženim oblinama ili za žene koje žele da stvore iluziju vitkijeg struka.
  • Bandeau – gornji deo kupaćeg kostima je oblikovan kao traka koja prelazi preko grudi. Ovaj stil je odličan za žene s manjim ili srednje velikim grudima, jer pruža minimalnu podršku. Takođe je dobar izbor za one koji žele da izbegnu beljenje od sunca na ramenima. Za žene s većim grudima, preporučuje se da odaberu bandeau stil s ugrađenim korpicama ili dodatnom podrškom kako bi se osigurala udobnost i podrška.
  • Push-up – gornji deo kupaćeg kostima ima punjenje ili dizajniranu podršku koja pomaže u podizanju i oblikovanju grudi. Ovaj stil je pogodan za žene s manjim grudima koje žele da postignu vizuelni efekat većih grudi. Takođe je dobar izbor za one koji žele dodatnu definiciju i oblikovanje.
  • Sportski gornji deo kupaćeg kostima –  ima sportski izgled i često ima široke trake ili kopče za dodatnu podršku. Ovaj stil je idealan za aktivnosti na plaži ili vodi, kao što su surfovanje, odbojka na plaži ili plivanje. Sportski stil je pogodan za žene s većim grudima ili one koje traže više podrške i sigurnosti.

Važno je napomenuti da su ovo samo smernice i da svaka žena ima jedinstvenu građu tela. 

Dvodelni kupaći kostim

Najvažnije je da prilikom odabira gornjeg dela kupaćeg kostima slušate svoje telo i da se osećate samouvereno i udobno u onome što nosite. 

Isprobajte različite stilove i eksperimentišite kako biste pronašli onaj koji vam najbolje odgovara i ističe vašu lepotu.

#2 Odabir donjeg dela kupaćeg kostima za žene

Pri odabiru donjeg dela kupaćeg kostima, treba obratiti pažnju na sledeće aspekte:

  • Veličina – donji deo kupaćeg kostima obično koristi standardnu veličinu, ali svakako proverite veličinske tabele proizvođača kako biste bili sigurni. Takođe, obratite pažnju na elastičnost materijala i udobnost prilikom nošenja.
  • Model – donji deo kupaćeg kostima dolazi u različitim stilovima kao što su klasične gaćice, bikini tanga, visok struk ili šortsi. Izaberite model koji će vam pružiti udobnost i koji ističe vaše atribute.

#3 Kako izabrati ženski jednodelni kupaći kostim?

Jednodelni kupaći kostimi su sve popularniji izbor među ženama. Prilikom kupovine jednodelnog kupaćeg kostima, razmislite o sledećim faktorima:

  • Prianjanje – obratite pažnju na prianjanje kupaćeg kostima duž celog tela. On treba da se prilagođava vašim oblinama i ističe vaše najbolje osobine. Takođe, proverite da li postoje podesivi kaiševi ili kopče kako biste mogli da prilagodite kostim vašim merama.
  • Dekolte – jednodelni kupaći kostimi dolaze u različitim stilovima dekoltea. U zavisnosti od oblika vašeg tela, možete odabrati dublji V-izrez ili okrugli dekolte kako biste naglasili svoju figuru.

Jednodelni kupaći kostim

#4 Saveti za odabir materijala i boje ženskog kupaćeg kostima

Prilikom odabira ženskog kupaćeg kostima, važno je razmotriti materijale od kojih je napravljen. Otporni materijali poput najlona, poliestera i spandeksa omogućavaju dobru elastičnost i udobnost. Takođe, tražite kupaće kostime koji pružaju zaštitu od sunca, posebno ako provodite puno vremena na plaži.

Što se tiče boja, trebali biste uzeti u obzir svoj ten i boju kože

Pastelne boje i svetliji tonovi obično izgledaju dobro na svetloj koži, dok tamnije nijanse i jarki tonovi mogu biti izbor za tamniju kožu. Ipak, ne postoje stroga pravila, već se fokusirajte na boje koje vam se sviđaju i u kojima se osećate samouvereno.

Konačno, odabir savršenog ženskog kupaćeg kostima je individualan izbor. 

Važno je da se osećate samouvereno i udobno u onome što nosite. Prateći smernice i savete u ovom vodiču, možete pronaći kupaći kostim koji će istaći vašu lepotu i odraziti vaš lični stil na letovanju.