Deca tokom razvoja prolaze razne faze. U nekim momentima vam deluju poput najslađih anđela, dok su već u drugim nalik tasmanijskom đavolu iz crtanog filma. Gledate u svoje dete, koje je do pre samo par momenata bilo mirno i zaigrano, kako se baca po podu i vrišti iz sveg glasa. Verovatno se pitate gde ste omanuli i pogrešili u njegovom vaspitanju. Opustite se. To su samo tantrumi. Umesto da paničite, naučite kako da se nosite sa ovom razvojnom fazom.

 

Dečiji mozak se razvija kako deca rastu, a dok se ne razvije u potpunosti, jedini način malog deteta da vam kaže šta ga muči jeste da izrazi svoja osećanja. To može biti frustracija zbog neshvaćenosti ili nemogućnosti da razjasni svoje potrebe. Neki okidači koji mogu da izazovu napade besa malog deteta uključuju stres, glad, umor, frustraciju ili preteranu stimulaciju.

 

Dok su deca još uvek suviše mala da bi regulisala sopstvene emocije i ponašanje, odrasli im mogu pomoći da se izbore sa velikim osećanjima „koregulišući“ svoje raspoloženje – na primer tako što će biti smireni, umirujući, brižni, bliski i racionalni dok veliki osećaj ne prođe. Ovo pomaže maloj deci da povrate svoje dostojanstvo i znaju da su i dalje voljena.

 

Maloj deci je potrebno uveravanje, negovanje i razumevanje odraslih, jer ne razumeju svoja velika osećanja i nisu u stanju da se sama sa njima nose, sugeriše Webfabrika.

Tantrumi i razvoj deteta

Deca su emotivna bića i svojim ponašanjem izražavaju svoja osećanja. Oni nemaju kognitivne sposobnosti da se izraze na racionalan način. Kada korteks nije razvijen, mala deca ne mogu sama da se smire, a kada je dete emotivno, važno je da odrasli reaguju mirno i racionalno.

 

Tantrumi se obično javljaju u uzrastu kada mala deca nemaju sposobnost da se nose sa svojim osećanjima bez pomoći odraslih (koregulacija). Ovo se često dešava u dobi od 18 meseci do četiri godine, ali svako dete je drugačije. Usled nemogućnosti da se adekvatno izrazi, dete će početi da plače, histeriše, vrišti, udara rukama i nogama – to je tantrum.

 

Starija deca uče kako da smanje sopstveno pojačano emocionalno stanje bez pomoći odraslih, kada im je kognitivni deo mozga razvijeniji.

Okidači za tantrume

Važno je da zapamtite da su tantrumi normalan deo razvoja deteta. Međutim, određeni faktori povećavaju mogućnost da će se tantrumi javiti. Oni uključuju sledeća stanja:

 

 • Dete je gladno ili umorno.
 • Dete je preterano stimulisano – na primer, od strane glasnog ili bučnog okruženja gde se mnogo toga dešava i pažnja mu je rasejana.
 • Dete je frustrirano – posebno zbog nerazumevanja ili nedostatka dovoljno jezičkih veština za komuniciranje potreba.
 • Dete je bolesno i onemogućeno da se bavi onim čime želi.
 • Uznemireno – na primer, zato što je roditelj ljutito reagovao ili se dešavaju velike životne promene koje ne shvata i plaši se  – recimo selidba.
 • Zbunjeno – na primer, nedoslednim roditeljstvom ili negovateljima koji različito reaguju na tantrume u različitim okolnostima.

Saveti za razumevanje napada besa kod dece

Ako vaše dete ima napade besa, zapamtite sledeće:

 

 • Ova osećanja su zastrašujuća za vaše dete – ono želi da ih izbegne jednako koliko i vi, ali im nedostaju neophodne veštine da se nose sa svojim emocijama.
 • Deca nemaju napade besa namerno.
 • Potreban im je vaš umirujući uticaj da im pomognete da prođu kroz to.
 • Ne mogu sami da se smire.
 • Kada napadi besa prođu, moraju da znaju da su i dalje voljeni.

Kako sprečiti tantrume?

Tantrumi su normalna faza u razvoju deteta i ako se pojave nema načina da ih “ukinete”, ali možete prilagoditi sopstvenu reakciju na njih.

 

Pošto verovatno možete da nabrojite slučajeve u kojima je vaše dete imalo napade besa, do sada znate šta ih obično uzrokuje. Da biste delovali preventivno, postarajte se da uklonite okidače. Neka dete spava dovoljan broj sati i neka njegove fizičke potrebe budu zadovoljene. Recimo, ako dete ima tantrume kad je gladno, nosite sa sobom zdravu užinu koju mu možete dati u svakom trenutku.

 

Komunicirajte sa detetom. Pomozite mu u razvoju govora tako što ćete mu pričati što više i što češće. Kada dete bude umelo verbalno da se izrazi, napadi besa će početi da iščezavaju.

 

Razmislite da li možete da udovoljite zahtevima deteta. Naravno da mu nećete kupiti preskupu igračku u strahu da ne doživi napad besa, ali ako traži grickalice pre večere, par listića čipsa i nisu smrtni greh, zar ne? Budite dosledni, ali odmerite koje bitke želite da bijete, a koje da preskočite i u skladu s tim donosite odluke.

 

Dajte detetu puno komplimenata i pohvala kad god se ponaša primereno. Kada ima napad besa, ostanite smireni i pribrani, ma koliko da vam je teško. Ako vi dozvolite da se vaše neraspoloženje rasplamsa dete će misliti da ga ne volite jer se neprimereno ponašalo, a to je nedopustivo. Takođe, pohvalite dete svaki put kada koristi reči da izrazi svoje nezadovoljstvo, umesto da se baci na pod i vrišti.

 

I zapamtite – čak i kada dete napravi scenu na javnom mestu, većina roditelja razume kroz šta prolazite. Nema razloga da vas bude sramota. Ostanite staloženi i dosledni, kako biste na pravi način pomogli vašem detetu.