Kupatila predstavljaju deo objekta za stanovanje u kojem provodimo izvesno vreme održavajući ličnu higijenu. Stoga se posebna pažnja poklanja održavanju higijene ali i samom uređenju. Svaki novi dan otpočinjemo u kupatilu prilikom čega samo uređenje date prostorije prevashodno mora biti prijatno.

Posle napornog radnog dana opuštanje uz kupanje i toplu kupku pružiće osećaj opuštenosti, pri čemu pojedini detalji prostor mogu učiniti lepšim i privlačnijim. Ono što svakako daje notu jedinstvenosti svakom kupatilu jesu materijali od koga su izrađene sanitarije kao i pojedini detalji i predmeti poput dezena peškira i prostirki. 

Sanitarije za kupatilo zahtevaju poseban odabir

Upravo zbog svoje dugotrajnosti i kvaliteta koji poseduje, odabir sanitarije zahteva posebnu pažnju. Postoje delovi sanitarija koje se češće menjaju dok pojedini elementi poput kada ili tuš kabina, umivaonika i toaletnih šolja zahtevaju češće održavanje. Sve sanitarije unutar prostorije imaju svoj raspored i mesto sa najpogodnijim uslovima. Kade se obično biraju na osnovu najpogodnijeg ugla za njihovo postavljanje i mogu biti različitih oblika i dimenzija što zavisi od prostranosti kupatila. Savetuje se odabir manjih dimenzija jer se time ističe nota elegancije. Za tuš kade je značajan odabir staklenog paravana koji je najbolje odabrati na osnovu lakoće samog održavanja. Umivaonici su značajni jer čine osnovni deo kupatilskog nameštaja u koje se odlično uklapaju ormarići za odlaganje peškira, sredstva za čišćenje i kozmetike. Sve više se preferiraju ugradni vodokotlići sa toaletnim šoljama koje čine jednu celinu jer ne dodiruju podove. 

Sprečite pojavu kamenca na sanitarijama i slavinama za kupatilo

Dugotrajnost samih sanitarija u kupatilu se dodatno pospešuje redovnim čišćenjem i održavanjem. Nagomilavanje kamenca na slavinama za kupatilo je proces koji se odvija na osnovu tvrdoće vode. Samo taloženje kamenca je proces sa jasno vidljivim efektima bez obzira na materijal od koga su slavine izrađene. Najteže je ukloniti kamenac sa ručki i samih rubova slavine. Upotreba brojnih preparati za čišćenje na bazi hemijskih sredstava nije delotvorna pa su saveti usmereni na prirodne elemente. 

Veoma efikasno sredstvo u borbi protiv kamenca čine soda bikarbona sa dodatkom limunske kiseline, navedena reakcija je umereno burna i egzotermna pri čemu se agresivnost upravo ispoljava na uklanjanju naslaga kamenca. Veliku efektivnost takođe ima upotreba belog vinskog sirćeta sa dodatkom krupne morske soli. Blagotvoran savet za održavanje kupatila svakako se svodi na samu preventivu koja uključuje redovno čišćenje blagim sredstvima iz domaćinstva. 

Upečatljiv utisak kupatila odabirom najmodernijih pločica

Prvi vizuelni utisak samih kupatila imaju upravo pločice. One mogu biti različitih dimenzija što svakako zavisi od prilagođenosti same prostorije. Ako su kupatila manjih dimenzija, savetuje se ugradnja pločica većih površina svetlijih boja sa fugnama nešto tamnijih tonaliteta. Za veća kupatila primamljivost čine pločice manjih dimenzija koje prilikom slaganja daju jedinstven mozaik. Keramičke pločice su odličan odabir jer imaju veliku vodonepropusnu moć što je naročito značajno za kupatila bez ugrađenih prozora.

Naročita pažnja se poklanja odabiru slavina za kupatilo koje se svakako moraju uklopiti uz dizajn samih pločica. Keramičke pločice su obično mat nijansi boja sa ravnim površinama koje omogućavaju lakše čišćenje i slivanje vode. Biraju se ravne linije sa blagim bojama koje svakako u celosti odišu praktično i funkcionalno.