Niacinamid, takođe poznat kao nikotinamid ili vitamin B3, je vitamin rastvorljiv u vodi koji je privukao mnogo pažnje u svetu kozmetike i nege kože. Njegove brojne prednosti, od poboljšanja teksture kože do borbe protiv akni, učinile su ga popularnim sastojkom u raznim proizvodima. 

U nastvku pročitajte sve što treba da znate o niacinamidu kada je u pitanju nega kože, kao i koji su njegovi efekti, ali i koji to neželjeni efekti mogu da se pojave.

Šta je niacinamid?

Niacinamid je derivat niacina, esencijalne hranljive materije koja igra ključnu ulogu u proizvodnji ćelijske energije, popravci DNK i opštem zdravlju kože. Nalazi se u različitim izvorima hrane, uključujući meso, ribu, mlečne proizvode i zeleno povrće. Niacinamid u proizvodima za negu kože se sintetiše u laboratoriji i obično se koristi zbog svojih brojnih prednosti.

Prednosti niacinamida u nezi kože

Niacinamid nudi nekoliko prednosti za kožu, uključujući smanjenje upale, poboljšanje funkcije barijere kože, minimiziranje pora i regulisanje proizvodnje sebuma, ublažavanje hiperpigmentacije i povećanje proizvodnje kolagena.

Njegova antiinflamatorna svojstva mogu pomoći u smirivanju iritirane kože, smanjenju crvenila i smirivanju upale uzrokovane aknama, rozaceom i drugim kožnim oboljenjima. 

Podstičući proizvodnju ceramida, niacinamid jača prirodnu barijeru kože, što pomaže u zadržavanju vlage i zaštiti od zagađenja iz okoline. Štaviše, niacinamid pomaže u normalizaciji proizvodnje sebuma, što može dovesti do smanjenja pojave proširenih pora i uravnoteženijeg tena. Niacinamid može pomoći u smanjenju pojave tamnih fleka i ujednačavanju tona kože. Pored toga, niacinamid podstiče sintezu kolagena, što može poboljšati elastičnost kože i smanjiti pojavu finih linija i bora.

Kako koristiti niacinamid u rutini nege kože

Niacinamid se može naći u raznim proizvodima za negu kože, kao što su serumi, kreme i sredstva za čišćenje. Da biste uključili niacinamid u svoju rutinu, trebalo bi da izaberete pravi proizvod sa koncentracijom koja odgovara vašem tipu kože i problemima. Generalno, koncentracija od 2-5% je idealna za većinu tipova kože, dok koncentracija od 10% može biti pogodnija za rešavanje specifičnih problema.

Pipeta serum

Pre nego što uključite niacinamid u svoju rutinu, uradite test tako sto cete namazati malo proizvoda na obraz, da biste bili sigurni da neće doći do neželjene reakcije. Koristite niacinamid nakon čišćenja i tonera, ali pre nanošenja hidratantne kreme. 

Potencijalni neželjeni efekti niacinamida

Dok se niacinamid generalno dobro podnosi, neki pojedinci mogu imati blage neželjene efekte, kao što su iritacija i crvenilo. Neki ljudi sa osetljivom kožom mogu da dožive iritaciju ili crvenilo kada koriste niacinamid, posebno u većim koncentracijama. U retkim slučajevima, niacinamid može izazvati izbijanje ili pogoršati postojeće akne. Ako se to dogodi, prestanite sa upotrebom i konsultujte se sa dermatologom.

Niacinamid u kombinaciji sa drugim sastojcima

Niacinamid je kompatibilan sa većinom drugih sastojaka za negu kože. Na primer, i niacinamid i hijaluronska kiselina rade na poboljšanju hidratacije kože i mogu se koristiti zajedno za optimalne rezultate. 

Dok neki izvori sugerišu da niacinamid i vitamin C ne bi trebalo da se koriste zajedno zbog potencijalnih interakcija, nedavne studije su pokazale da se mogu kombinovati bez problema, i tako biti snažan antioksidans za kožu, ujedno rešavajući probleme hiperpigmentacije.

Niacinamid može pomoći u suzbijanju neke od potencijalnih iritacija uzrokovanih retinolom, što ga čini korisnim dodatkom rutini koja uključuje proizvode sa retinolom. Kada se koristi zajedno sa alfa-hidroksi kiselinama (AHA) i beta-hidroksi kiselinama (BHA), niacinamid može poboljšati ukupnu efikasnost pilinga i poboljšati teksturu kože.

Međutim, neophodno je da budete oprezni kada kombinujete niacinamid sa drugim aktivnim sastojcima, posebno ako imate osetljivu kožu. Uvek testirajte proizvod na maloj površini i konsultujte se sa dermatologom ako niste sigurni koje proizvode možete međusobno kombinovati.

Niacinamid za različite tipove kože

Ako razumete kako niacinamid pomaže različitim tipovima kože to vam može pomoći da donesete odluku da li je ovaj sastojak za vas. Pročitajte kako niacinamid može pomoći različitim tipovima kože:

  • Masna koža: Niacinamid pomaže u regulisanju proizvodnje sebuma, što ga čini odličnim izborom za one sa masnom kožom. Može smanjitii pojavu proširenih pora i akni.
  • Suva koža: Zbog svoje sposobnosti da poboljša funkciju barijere kože i poveća proizvodnju ceramida, niacinamid je koristan za one sa suvom kožom. Pomaže koži da zadrži vlagu, održava je hidriranom i sprečava suvoću.
  • Osetljiva koža: Anti-inflamatorna svojstva niacinamida mogu biti od pomoći osobama sa osetljivom kožom ili stanjima kao što su rozacea i ekcem. Može da umiri iritaciju, smanji crvenilo i unapredi zdravlje i lepotu kože.
  • Zrela koža: Kako niacinamid podstiče proizvodnju kolagena, može pomoći u borbi protiv vidljivih znakova starenja, kao što su fine linije i bore. Takođe može poboljšati elastičnost kože, što dovodi do čvršćeg, mlađeg izgleda.
  • Koža sklona aknama: Sa svojim antiinflamatornim svojstvima i svojstvima koja regulišu sebum, niacinamid može biti koristan za one koji se bore sa aknama. Može pomoći u smirivanju upale, smanjenju crvenila i sprečavanju budućih problema.

Niacinamid ima široku primenu i koristan je sastojak u nezi kože, a nudi niz prednosti za različite tipove kože. Razumevanjem njegovih osobina i prilagođavanjem njegove upotrebe vašim specifičnim potrebama, možete poboljšati zdravlje i izgled vašeg lica. Ne zaboravite da se konsultujete sa dermatologom ako ste zabrinuti zbog potencijalnih neželjenih efekata ili imate pitanja kako kombinovati ovaj sastojak sa drugim preparatima.