Bore oko očiju i usana prve se stvaraju, čak i u mlađem dobu, ako imate naredne navike. Kako biste usporili njihov razvoj i neutralisali ih, razmislite o promenama u svom životnom stilu, koje će se pride odraziti i na čitav Vaš izgled.

Pušenje

Duvanski dim šteti čitavom organizmu, a posebno koži koju isušuje i dovodi do njenog pucanja i stvaranja bora oko očiju i na čitavom licu. Radi kompletnog zdravlja, potrudite se da ovu naviku prevaziđete i ostavite za sobom.

Solarijum

Naučno je dokazano sa solarijum doprinosi starenju čitave kože, a posebno lica i regije oko očiju. Kako je tu koža najtanja i najosetljivija, jer nema žlezde koje luče mast, to se bore oko očiju i najbrže stvaraju. Ako već ne možete bez solarijuma, obavezno zatražite minijaturne naočare kojima ćete bar ovo područje zaštititi.

Izlaganje suncu

Sunčevi zraci sve su pogubniji za Vašu kožu, te je nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom važno i obavezno čak i zimi. Posebno se bore oko očiju veoma lako stvaraju ukoliko se koža ne štiti kremom i naočarima za sunce, jer tada žmirkamo i boramo čitavo lice, što dodatno doprinosi starenju kože.

Ne nosite naočare za vid

Bilo da ne vidite najbolje na blizinu ili na daljinu, ako ne nosite naočare za vid to će takođe uzrokovati nesvesno skupljanje očiju. Na taj način, i bore oko očiju će se lakše stvarati, dok će mrštenje razviti duboke bore u korenu nosa.

Loše se hranite

Ishrana bogata šećerima opušta tonus kože i pospešuje skladištenje štetnih masti u čitavom organizmu, što posledično dovodi i do isušivanja koža zbog slabe prokrvljenosti i njenog pucanja. Najpre se stvaraju bore oko očiju, a zatim i one na vratu i rukama. Zato je važno da obogatite ishranu vitaminom B i C, svežim povrćem i voćem i neprerađenim žitaricama.

Malo spavate

Nedovoljno sna uz konstantan stres idealna je kombinacija za bore oko očiju, koje se mogu javiti veoma rano i kasnije se samo produbljivati. Zato je od izuzetne važnosti da regulišete spavanje i neutrališete podočnjake, koji slabe tonus kože u ovoj regiji i stvaraju duboke bore ispod njihovog nivoa.

Konstantno gledanje u računar

Znamo da se velika većina poslova završava uz kompjuter, kao i da se uz ekran – bilo televizora ili računara – provodi mnogo slobodnog vremena. Međutim, prve bore oko očiju rano će Vam se stvoriti ukoliko ove okolnosti makar malo ne izmenite. Stalno gledanje u ekran suši oči, ređe se trepće i češće nesvesno mršti i sužavaju oči, što za posledicu dakako ima bore oko očiju, na čelu i na korenu nosa.

Ne radite piling

Redovan piling važan je i za područje oko oka (naravno, nikako kapke), kako bi se površinski slojevi kože aktivirali i poboljšala cirkulacija, te koža ređe pucala.

Zanemarujete hidrataciju

Najtanjoj i najosetljivijoj, koži oko oka potrebna je redovna hidratacija, čak i u mlađim godinama, inače se bore oko očiju veoma brzo stvaraju. Ne morate koristiti skupe kreme za tretiranje ove regije. Bore oko očiju efikasno ublažavaju i masne kreme za bebe, kao i ulja od badema i kokosa.