Od trenutka kada test za trudnoću pokaže dve crtice počinju i redovne posete kod ginekologa, i tako narednih devet meseci sve dok telo žene ne bude spremno za porođaj. Do samog porođaja, žena u proseku obavi oko petnaestak ginekoloških pregleda, par ultrazvučnih pregleda, dok se laboratorijske analize koje podrazumevaju analize krvi, urina kao i određeni brisevi mogu sprovoditi na svaka dva meseca.


Pravilno vođenje trudnoće odnosi se na obavljanje adekvatnih testova i analiza kako bi trudnoća prošla u najboljem redu. Uz to, treba napomenuti da je svaka trudnoća sama po se sebi različita i da je žene različito doživljavaju. Kod nekih, ona prođe bez ikakvih komplikacija, dok pojedine žene kojima je dijagnostikovana rizična trudnoća moraju da se pridržavaju pojedinih saveta od strane ginekologa.
Ginekolog je tu da objasni svakoj ženi kako se trudnoća prati po nedeljama i koje nedelje su ključne za obavljanje određenih pregleda.

Folna kiselina – obavezna još u prvim trenucima začeća

Od trenutka kada žena ostane u drugom stanju trebalo bi da počne sa svakodnevnim unosom folne kiseline kako bi se plod pravilno razvijao i kako bi buduća mama bila zdrava. Pošto je dovoljnu količinu folne kiseline skoro nemoguće uneti kroz ishranu, koriste se suplementi pojedinih proizvođača koji se kupuju u apotekama. Sa ginekologom se treba posavetovati koliko vremenski se folna kiselina mora koristiti pa trudnice nikako ne bi smele na svoju ruku, bez prethodne konsultacije sa lekarom, da je konzumiraju.

Zbog čega je 11. nedelja trudnoće važna?

Skoro svaki ginekolog će vam reći da je 11. nedelja trudnoće važna iz razloga što su tada svi bebini organi već uveliko formirani i normalno funkcionišu. Iako je još uvek rano određivanje pola bebe putem ultrazvučnog pregleda, treba napomenuti da eksterne genitalije počinju da se razvijaju (testisi kod dečaka, dok se dok devojčica razvijaju jajnici).
Takođe, kod beba se formira dijafragma, a buduće mame u ovoj nedelje mogu osetiti prve bebine pokrete.

Kada se radi Dabl test?

Prvi „ozbiljniji“ test koji trudnica obavlja jeste Dabl test koji se radi između 11 i 12 nedelje trudnoće. Cilj ovog testa je da utvrdi da li beba možda ima određene hromozomske abnormalnosti. On nam ne daje tačnu dijagnozu bolesti ako postoji, već ukazuje kolika je verovatnoća da beba ima neku anomaliju u toku razvoja, što znači da se radi o statističkoj vrsti testa. Dabl test se radi tako što se iz vene uzima krv trudnici.
Detaljnije informacije o potencijalnim deformitetima kod bebe dobijaju se putem određenih prenatalnih testova koji se rade u privatnim laboratorijama i koji nisu obavezni.

Ekspertski ultrazvuk – kada je pravo vreme?

Kada trudnica zađe u 22. nedelju trudnoće dobija uput od strane svog ginekologa za tzv. 3D ili 4D ultrazvuk. Reč je o ekspertskom ultrazvuku na kojem se jasno može ustanoviti pol bebe, kao i kompletna morfologija ploda, dok budući roditelji putem ovog snimka mogu lepo da vide svoju bebicu, njeno ponašanje i pokrete u stomaku.
Nakon ekspertskog ultrazvuka, poseta kod ginekologa postaje sve učestalija, a kada trudnica uđe u deveti mesec trudnoće jednom nedeljno počinje da radi tzv. CTG preglede na kojima se prate kontrakcije.