Kako trudnoća odmiče, buduće mame sve više misle na dan kada će konačno držati bebu u naručju. Ali tu su i brojna pitanja, počev od toga da li će sve proći kako treba, do toga šta možete da očekujete kada dođete u porodilište. 

U nastavku vam dajemo savete kako da se pripremite za odlazak u bolnicu, jer dobra priprema omogućava da celo iskustvo bude lagodnije. 

Spisak za porodilište – šta sve torba za porodilište treba da sadrži

Počnite od toga što ćete napraviti spisak za porodilište i šta vam je sve od stvari potrebno:

  • Dokumenta – pre svega zdravstvenu knjižicu, uput za porodilište i sve nalaze koje imate sa prenatalnih pregleda.

  • Odeću – važno je da pirpremite udobnu odeću za boravak u bolnici. Donji veš, pižama, čarape, papuče su neophodne stvari. Takođe, uzmite u obzir odeću koja je pogodna za dojenje ukoliko planirate dojiti.

  • Sredstva za ličnu higijenu –  spremite četkice za zube, pastu, šampon, sapun, losion za telo, kremu za lice i druge stvari za ličnu higijenu. Takođe, spakujte i sanitarne uloške za period posle porođaja.

  • Toaletni pribor – neophodni su peškiri, maramice, vlažne maramice, toalet papir.

  • Stvari za bebu – pre svega pelene, odelce, kapicu i rukavice kako bi se beba osećala zaštićeno i udobno.

  • Materijal za opuštanje – to mogu biti knjige, časopisi, muzika, igračke ili druge omiljene aktivnosti.

  • Dobro raspoloženje – na kraju, spakujte i dobro raspoloženje, osmeh i pozitivnu energiju, jer će vas to opustiti i učiniti boravak u porodilištu prijatnijim.

Informišite se

Edukujte se o porođaju, fazama porođaja, mogućim komplikacijama i opcijama za olakšavanje bola. Pohađanje školice za trudnice, odnosno prenatalnih časova, može biti od velike pomoći.

Izaberite porodilište 

Ako imate mogućnost izbora, odaberite porodilište koje vam odgovara i gde se osećate udobno. Proverite usluge koje nude, kao i opcije vezane za podršku partnera ili biranje različitih položaja tokom porođaja.

Razgovarajte sa lekarom ili babicom 

Postavljajte pitanja i razjasnite sve nedoumice u vezi s porođajem. Obratite se zdravstvenom timu za savete i smernice.

Planirajte dolazak u porodilište

Dogovorite transport do bolnice ili porodilišta, pogotovo ako živite daleko od njega. Imajte spakovanu torbu za porodilište unapred, kako biste bili spremni da krenete ako osetite kontrakcije ili dođe do pucanja vodenjaka.

Nađite dobru podršku

Uključite vašeg partnera ili blisku osobu u proces pripreme. Dogovorite se kako će vas podržati tokom trudova i porođaja.

Tehnike opuštanja i disanja

Naučite tehnike opuštanja i disanja koje vam mogu pomoći u ublažavanju bola tokom porođaja.

Plan porođaja

Razmislite o vašim željama i planovima za porođaj, ali budite otvoreni za moguće promene ukoliko se ukaže potreba za medicinskim intervencijama.

Osnažite se emocionalno

Porođaj može biti intenzivan i emotivan, pa je važno raditi na osnaživanju vašeg uma kako biste se suočili s tim izazovom.

Napravite plan za vreme posle porođaja

Isplanirajte dane nakon izlaska iz porodilišta i pripremite se za dolazak kući s novorođenčetom. Imajte na umu osnovne potrebe vaše bebe, ali i svoje, kako biste se brže prilagodili novoj situaciji.

Nadamo se da vam ovi saveti mogu biti od pomoći u pripremi za porodilište i porođaj. Svakako se posavetujte s vašim zdravstvenim timom, jer svaka trudnoća može biti različita i zahtevati individualan pristup. 

Srećno s dolaskom vaše male bebe na svet!