Nakon opsežnog istraživanja, razmišljanja, konsultacija sa stručnjacima i sanjarenja, konačno se odlučili da napravite svoj bazen iz snova – čestitamo!

Sigurni smo da ćete u njemu uživati u godinama koje dolaze i da se zbog svoje odluke svakako nećete pokajati. Konstrukcija bazena od vas traži dosta vremena i novca, pa baš iz tog razloga, mnoge stvari morate uzeti u obzir pre nego što se upustite u tu avanturu.

Odlučili smo da vam priskočimo u pomoć i otkrijemo spisak sa 7 stvari koje morate razmotriti pre nego što krenete da konstruišete svoj sopstveni bazen, kako biste u njemu zaista uživali. Jedno od prvih pitanja na koje morate imati odgovor je sledeće: od kog materijala ćete napraviti svoj bazen? Na tržištu su dostupne različite opcije, pri čemu svaka od njih dolazi sa svojim prednostima i manama.

Beton

Beton je jedan od najpopularnijih materijala koji se koriste za konstrukciju bazena, i to sa veoma dobrim razlogom – beton se može lako prilagoditi dimenzijama i obliku vašeg bazena, dok je istovremeno jako izdržljiv. Ipak, zbog svoje porozne prirode, bazeni kreirani od betona zahtevaju dodatno održavanje i tretmane kojima će se sprečiti prodor algi bezonske površine.

Ukoliko želite da imate bazen sa slanom vodom, znajte da će to uticati na stepen i cenu održavanja vašeg bazena. Na kraju, moramo vam reći da konstruisanje bazena od betona može potrajati, a da li će se isplatiti, odlučićete sami.

Fiberglas

Fiberglas je još jedan popularan materijal za konstrukciju bazena, koji je za razliku od poroznog betona daleko manje podložan dodatnom održavanju i upotrebi hemikalija. Bazeni od fiberglasa se takođe mogu konstruisati veoma brzo – za samo nekoliko dana.

Brza instalacija dolazi sa svojim manama – paneli fiberglasa se proizvode u fabrikama, što može dovesti do pravljenja kompromisa kada se radi o oblicima i dimenzijama vašeg bazena.

Devojka pliva u bazenu

Vinil

Bazen sa vinilskim oblogama je takođe popularna opcija. Zapravo, vinil se u ovom slučaju koristi kao dodatni sloj između vode i strukture bazena, koja se obično pravi od čelika. Najveća prednost ovog tipa bazena jeste cena, budući da oni mogu biti dosta pristupačniji u odnosu na bazene od fiberglasa ili betona, dok su takođe prilagodljivi vašim željama.

Mana bazena sa vinilnim oblogama jeste ta što se vinil vrlo lako može oštetiti, posebno ukoliko svojim ljubimcima dozvoljavate da se osvežavaju u vodi zajedno sa vama, te se moraju menjati na svakih nekoliko godina.

Lokacija

Lokacija je veoma važna stavka, ne samo kada se radi o izboru mesta za život, već i o mestu za konkstrukciju bazena. Predlažemo vam da svoj bazen smestite na prostor koji je okupan direktnom sunčevom svetlošću, daleko od potencijalnih vetrova.

Direktna sunčeva svetlost će održavati temperaturu vode u bazenu, dok će nedostatak vetra smanjiti evaporaciju i potrebu za dopnunom nivoa vode. Takođe, važno je da se vaš bazen nalazi podalje od linija kanalizacije ili bilo kojih drugih podzemnih cevi.

Oblik i dimenzija

Sa toliko opcija za prilagođavanje bazena, možete pustiti mašti na volju kada su u pitanju oblici i veličine bazena. Uobičajeni oblici bazena uključuju pravougaonik, ovalni i L-oblik i sa dobrim razlogom: ovi oblici izgledaju sjajno i idealni su za širok spektar aktivnosti. Drugi stilovi su takođe mogući, u zavisnosti od vaše estetike i budžeta.

Ipak, morate imati na umu da što je vaš bazen neobičniji, biće skuplji. Kada razmišljate o dimenzijama bazena, uzmite u obzir ukupnu veličinu vašeg dvorišta i proporcije koje želite za svoj bazen i prostor za uživanje oko njega.

Pristup i bezbednost

Kada planirate svoj bazen, veoma je važno da mislite o ljudima koji će ga koristiti. Ukoliko imate decu, planirajte konstruisanje bazena tako da vam on uvek bude u vidokrugu. Ukoliko je moguće, neka vaš bazen i prostor oko njega budu opremljeni alarmima i bezbednosnim kapijama, kojima možete onemogućiti prostor vodi po potrebi.

Ukoliko će stariji ljudi koristiti vaš bazen, razmislite kreiranju jednostavnog i lagodnog pristupa istom.

Robot za čišćenje bazena

Poslednja stvar koju morate uzeti u obzir kada planirate svoj bazen jeste njegovo održavanje, koje ćete morati da nadgledate kao vlasnik. To uključuje razmišljanje o robotima za bazen koji ga mogu održavati veoma jednostavno, upotrebi najboljeg tipa filtera koji savršeno odgovara vašim potrebama i tipu vode koja će se u bazenu nalaziti – hlorisana, slana.

Robot za čišćenje bazena

Robot za bazen je svakako stavka o kojoj ne treba puno misliti, budući da će vam uštedeti mnogo vremena i muke prilikom održavanja. Vaše je samo da ga aktivirate!

Sa ovom listom, moći ćete lakše da pristupite konstrukciji svog bazena, a potom i uživanju u vrelim danima koji su pred nama!