Kosi je potrebna kvalitetna nega kako bi dugo ostala zdrava, sjajna  i živahna. Za pravilnu negu kose potrebno je odabrati preparate koji nisu agresivni i koji su formulisani baš za Vaš tip kose. 

Na primer, ukoliko kosu raščešljavate i osetite da se češalj zaustavlja kroz vlasi, to je znak da verovatno imate suvu kosu, ali i oštećenu. Ovo je i logično ukoliko je Vaša kosa bila kozmetički bojena. Takođe, često se dešava da kosa koja je suva bude i naelektrisana.

Šamponi bez sulfata

Korišćenje preparata za kosu bez sulfata postaje sve popularnije u svetu kozmetike jer su mnogo blaži. Sulfati su jaki deterdženti koji uklanjaju sve nečistoće i masnoće, ali istovremeno isušuju kosu i vlasište. Preparati bez sulfata su blagi prema kosi i ne isušuju je. 

Sulfati mogu isprati boju kose, dok preparati bez sulfata ne sadrže snažne deterdžente, što znači da će boja kose duže trajati. Zato treba birati šampone i balzame bez ovog sastojka.

Šamponi bez sulfata su nežniji prema vlasištu i ne pogoršavaju perutanje kože glave.Takođe, kosa ostaje hidrrirana i zdrava.Između ostalog, ovi proizvodi su i mnogo manje štetni za okolinu.

Zato se pre odluke o upotrebi preparata informišite o tome da li sadrže sulfate. Jer, sigurni smo da ne želite da Vašu kosu izlažete agresivnim hemikalijama!

Dodatna nega za kosu

Kosi treba obezbediti hidrataciju, zaštiti je od izvora toplote a u telo kroz ishranu unositi dovoljno proteina koji će joj pomoći u regeneraciji. Šampon prema tipu kose možete koristiti svakodnevno. Maska je proizvod za kosu koji ne treba nanositi više od dva puta nedeljno. 

Idealno, kosi obezbedite balzam. Balzam treba razlikovati od regeneratora i maske za kosu. On se nanosi na kosu odmah nakon šamponiranja. Kosi pomaše da omekša i lakše se raščeljava. Regenerator je nešto jači proizvod, sličan balzamu, dok maska dosta otežava kosu pa je ne treba koristiti svakodnevno.

Balzam za kosu pomaže pomaže u održavanju zdrave i sjajne kose. Sadrži sastojke koji pomažu u vraćanju vlage kosi, poput ulja. Može sadržati i proteine koji pomažu u obnovi oštećene kose. Neki balzami sadrže i sastojke koji pomažu u zaštiti kose od štetnih utiaja okoline, poput UV zračenja.

Balzam nanesite  na vlažnu kosu nakon pranja i ostavite ga da deluje nekoliko minuta pre ispiranja za najbolje efekte. Važno je izbegavati nanošenje balzama na koren kose kako kosa ne bi bila teška i masna.

Kosi je neophodna svakodnevna nega i zato treba birati preparate koji nisu agresivni za kožu i vlasište, tako da je sve više proizvođača upravo ovakve kozmetike. Obično su ovakvi šamponi za kosu i balzami za kosu kreirani tako da vode računa o životnoj sredini. Pored lepote, sa ovakvim proizvodima uvek ćete biti na sigurnom jer znate da je proizvođač brinuo i o Vašem zdravlju.