Lepa i lepo oblikovana kosa je imperativ većine pripadnica lepšeg pola i u tome imaju brojne saveznike u vidu preparata za negu i oblikovanje. Ništa manje nisu značajni ni aparati koji se koriste za sušenje ili oblikovanje kose poput fenova, presa i uvijača.

Fenovi za kosu su prva potreba i njihovom izboru treba posvetiti posebnu pažnju. Loš izbor fena za kosu može se pokazati kao otežavajuća okolnost kod oblikovanja kose i održavanja njenog zdravog izgleda.

Koji fen izabrati?

U velikoj ponudi fenova za kosu posebno se ističu profesionalni fenovi, koji imaju veliku snagu motora, jaku izduvnu moć i dobre mogućnosti za podešavanje toplote i snage izduvavanja vazduha.

Fenovi nove generacije sadrže jonizatore vazduha koji obezbeđuju smanjenje isušivanja kose tokom upotrebe. Jonizatori u fenovima za kosu izbacuju u vazduh negativne jone koji rasteruju pozitivno naelektrisane kapljice vode sa kose. Jonizatori su posebno važni za osobe koje imaju talasastu ili uvijenu kosu koja je sklonija lomljenju.

Smanjenju isušivanja kose i boljem definisanju doprinosi i sušenje ili oblikovanje kose na nešto nižoj temperaturi, uz snažnije izduvavanje vazduha. U odnosu na obične fenove, fenovi sa jonizatorom omogućavaju da kosa nakon sušenja i oblikovanja ima više svilenkast i sjajan izgled zahvaljujući uklanjanju statičkog elektriciteta u kosi.

Pročitajte još: Saveti za brži rast kose

Zašto su profesionalni fenovi za kosu u prednosti?

Brojne su prednosti profesionalnih fenova u odnosu na komercijalne, obično nešto jeftinije. Napravljeni su od visoko kvalitetnih materijala, sa ojačanjima, imaju dosta veću snagu i izdržljivost motora, budući da su namenjeni intenzivnoj upotrebi u frizerskim salonima. Kod profesionalnih fenova za kosu snaga motora je uvek iznad 1800W. To takođe znači da vam se sa profesionalnim fenom za kosu neće desiti da pregori tokom sušenja kose i ostavi vas na cedilu.

Profesionalni fen za kosu

Profesionalni fenovi su uglavnom vidno teži u odnosu na obične i imaju znatno više mogućnosti za podešavanje temperature izduvavanja vazduha. Kod običnih, komercijalnih fenova za kosu, uglavnom su na raspolaganju samo dve opcije za podešavanje temperature, a često i samo jedna. Profesionalni fenovi za kosu imaju uvek nekoliko opcija za podešavanje temperature, nekada i desetak.

Bolje performanse prilikom sušenja uobičajeno idu uz ove aparate više klase. Testirani su u profesionalnim uslovima rada i dizajnirani su tako da podržavaju najviše kriterijume frizera. Dug život ovih aparata se može zahvaliti i integrisanim filterima koji se mogu vaditi i čistiti.

Difuzer za zavodljive lokne

Moderni fenovi za kosu sadrže nastavak difuzer, koji se koristi za fino oblikovanje prirodnih lokni i talasaste kose. Reč je o širokom, okruglom nastavku sa specifično raspoređenim zupcima. Difuzer služi da se mlaz toplog vazduha raširi na veliku površinu i zahvati što više lokni ili talasa. Ima suprotan efekat od koncentratora vazduha, nastavka sa suženjem, koji se koristi za ispravljanje i gladak izgled kose.

Univerzalni difuzor

Profesionalni fenovi za kosu obično sadrže oba nastavka za oblikovanje kose. Difuzer je veoma efektan, a u zavisnosti od tipa i kvaliteta kose može se koristiti sa ili bez dodatnih preparata za oblikovanje kose.
Neke dame sa prirodno loknastom dugom kosom praktikuju da kosu suše spuštene glave, tj. „naglvačke“. Na ovaj način se postiže ravnomerno formiranje lokni i izbegava slepljivanje i ispavljanje kose pri vrhu glave.

Pomoć pri izboru fena

Ukoliko se dvoumite oko izbora fena za kosu na raspolaganju su vam ljubazni prodavci iz prodavnice profesionalnih preparata za kosu i alata Bellissima iz Novog Sada. Svi profesionalni fenovi za kosu su detaljno predstavljeni na sajtu prodajakozmetike.com i dostupni su za online poručivanje. Na vašoj adresi se mogu naći već kroz dva radna dana.