Od davnina je nakit jedan od najstarijih oblika ljudskog izražavanja. Oblikovan rukom od raznih materijala, nakit su ljudi nosili hiljadama godina unazad i kroz istoriju on je bio simbol statusa, moći, lepote i bogatstva. Danas, nakit više nije samo simbol ili obeležje, već popularan modni dodatak koji izražava posebnost i individualnost osobe koja ga nosi.

Nakit kroz vreme i današnji trendovi

Na primer, Egipćani su bili poznati po bogato ukrašenom nakitu koji je bio izrađen od različitih materijala, uključujući zlato, srebro, bakar, kamenje i staklo. Ovaj nakit se često nosio u vidu amajlije, ali i  broševa, ogrlica, narukvica i prstenja.

Kod Grka nakit je bio elegantan i jednostavan, sa upečatljivim simbolima kao što su masline i ribe. Zlato je bilo najčešći materijal, a najpopularniji komadi od zlata bile su minđuše, ogrlice i narukvice. Takođe su nosili prstenje sa dragim kamenjem i ikonografijom bogova.

Rimljani su voleli nakit koji je bio veliki i raskošan, često ukrašen dragim kamenjem. U Rimu su se najčešće nosile narukvice, naušnice i ogrlice, a neke od popularnih vrsta dragog kamenja bile su ametist, topaz, safir i smaragd. 

zlatna narukvica

U Srbiji su se kroz vekove nosili komadi nakita koji su pripadali rimskom stilu. Međutim tu je vizantijski stil kojeg karakterišeu izuzetna raskoš i bogati ukrasi. Tipični primeri vizantijskog nakita koji su se nosili u Srbiji uključuju minđuše, narukvice i ogrlice ukrašene biserima i dragim kamenjem. Tu je i takozvani narodni nakit koji se najčešće izrađivao od srebra i drugih plemenitih metala, a uključivao je narukvice, ogrlice, minđuše i prstenje ukrašene različitim motivima, kao što su srca, cvetovi i geometrijski oblici.

Danas, u Srbiji se nakit izrađuje u različitim stilovima, uključujući tradicionalne, modernističke i avangardne dizajne. Plemeniti metali kao što su zlato i srebro i dalje su veoma popularni.  Nakit u Srbiji i dalje igra važnu ulogu u kulturi i tradiciji, i predstavlja određeno kulturno nasleđe koje vrlo često ostaje u krugu porodice.

Nasleđe i bogatstvo oličeno u komadima nakita od zlata i srebra

Možda se i dalje sećate trenutka kada ste od svoje bake nasledili prsten od zlata koji  je generacijama unazad čuvan u krugu porodice. A onda ste i sami odlučili da svoju riznicu obogatite novim nakitom koji ćete jednom i Vi pokloniti dalje svojim pokolenjima. Ovo je zaista jedan od najplemenitijih razloga za kupovinu nakita od zlata. 

Bake najčešće čuvaju prstenje i ogrlice. U jednoj škrinji sa nakitom se tako susretnu različite tradicije i simboli. A zašto baš prstenje? Prstenje se često povezuje sa vereničkim i venčanim prstenjem odnosno burmama, tako da nije ni čudno zašto baš ovaj nakit u porodicama ima neku posebnu važnost i simboliku. Ukoliko Vašoj kutiji za nakit dodate i neki moderan prsten kao oličenje doba u kojem ste živeli, ostavićete svedočanstvo o jednom vremenu kroz modni izraz i pečat Vaše individualnosti. Prstenje je definitivno broj jedan  nakit u porodičnim tradicijama.

Danas je poseban trend da po rođenju devojčice od svojih najbližih ukućana  dobiju komad nakita od zlata, i to u formi minđuša. Tako ovaj nakit dobija vrlo sličnu vrednost za jednu porodicu , kao i prstenje. 

Minđuše simbolizuju želju za srećom, zdravljem i blagostanjem deteta u životu. Osim toga, minđuše od zlata često se nasleđuju iz generacije u generaciju, pa tako predstavljaju i kulturnu baštinu.

U Srbiji se minđuše od zlata najčešće izrađuju u jednostavnom, klasičnom dizajnu, a mogu biti ukrašene različitim kamenjem ili graviranjem. One se obično nose na ušima tokom prvih godina života, dok dete ne poraste i ne počne samo da bira svoj nakit.

Priča je bezbroj, ali priče o nakitu su one koje čuvaju vekovi. Izaberite i Vi svoj poseban komad nakita koji ćete ostaviti u nasleđe.