Ako imate problema sa visok krvnim pritiskom ili ste na dobrom putu da se to desi, možda bi trebalo da znate kako možete da je lečite bez medikamenata i da li je to uopšte moguće.

Ishrana i hipertenzija

Ako još uvek nemate problema sa povišenim krvnim pritiskom, ali idete ka tome možda bi bilo dobro da razmislite o tome da promenite način ishrane. Kada biste jeli hranu koja nije previše slana i nije masna mogli biste da sprečite da se pojavi problem sa hipertenzijom. Kada biste pored toga jeli dosta voća i povrća smanjili biste mogućnost da lečite bolest kao što je hipertenzija

Integralne žitarice, riba, i živinsko meso su pokazali da mnogo pomažu u smanjenju krvnog pritiska kod ljudi sa hipertenzijom. Najbolje bi bilo da jedete onu hranu koja nema puno ili uopšte natrijuma u sebi, ali je pored toga bogata kalijumom, magnezijumom, kalcijumom i proteinom. 

Pored namirnica koje unosite potrebno je i da napravite satnicu, kada je svaki obrok, a preporučljivo je da tih obroka bude pet, ali da ne budu preveliki. To znači da je dobro da imate doručak, ručak i večeru, a pored toga dve užine u kojima ćete pojesti neko voće ili povrće. Ako se pridržavate ove vrste ishrane, nakon otprilike četiri nedelje možete da očekujete promene u vašem organizmu i krvnom pritisku.

 

Fizičke aktivnosti

Da biste bili sigurni da nećete imati povišen krvni pritisak ili kako biste smanjili već postojeću hipertenziju moguće je da počnete da se bavite nekom fizičkom aktivnošću. Ta fizička aktivnost ne mora da bude ništa preterano, jednostavno brzo hodanje svaki dan oko pola sata do sat će biti sasvim dovoljno da sprečite ili smanjite hipertenziju. 

Pored toga, fizička aktivnost će pomoći da održite normalnu telesnu težinu ili je smanjite na normalnu telesnu težinu, ako ste gojazni. Gojaznost je jedan od razloga pojave hipertenzije tako da je mršavljenje vrlo efikasan način da izlečite hipertenziju. 

 

Da li alkohol utiče na povišen krvni pritisak?

Ako konzumirate alkohol često i dosta možda biste trebali da razmislite o tome da prestanete skroz da unosite alkohol ili taj unos smanjite što više možete. Alkohol je takođe jedan od uzroka pojave hipertenzije tako da njegovo smanjenje mnogo može da pomogne u lečenju od hipertenzije. Ako je to moguće, muškarci ne bi trebali da piju više od 3 jedinice, a žene ne više od 2 jedinice alkohola na dan. To je još jedan od načina kako da zaobiđete visok pritisak ili ga izlečite. 

 

Zaključak

Kombinacija svih ovih načina je naravno najbolja. Ako se pridržavate ovakve ishrane, a ne konzumirate alkohol i na dnevnom nivou obavljate neku vrstu fizičke aktivnosti možete da budete sigurni da se hipertenzija u vašem slučaju neće pojaviti, ali ako je imate i da ćete vrlo pomoći u njenom izlečenju. Ako ovi načini ne pomognu u snižavanju vašeg krvnog pritiska, korišćenjem medikamenata pored promene načina života ćete smanjiti rizik od srčanih, bubrežnih ili sličnih bolesti, pa čak i smrti. Kod hipertenzije je vrlo važno odmah reagovati jer nikada niste sigurni kada ona može da krene ozbiljnije da ugrožava vaš život.