Prilikom izbora idealnog tla za biljku, potrebno je da proučite njene osnovne karakteristike i morfologiju kako biste osigurali pun rast biljke i ravnomeran razvoj tokom cele godine. Sukulenti  i kaktusi se znatno razlikuju od ostalih sobnih biljaka zbog akumulacije vlage u stabljikama i listovima. Ljubitelji gracioznog trnja i nežnih, originalnih procvetalih pupoljaka sa lakoćom mogu uživati u uspešnom uzgajanju. Nezahtevni su u nezi, ali je bitno osigurati dobro osvetljenje i hranljivo zemljište kako bi biljka cvetala ili imala dekorativni izgled. Ove biljke prilagođene su za život u sušnim područjima pa zahtevaju poseban sastav tla.

Zemljane smeše za sukulente 

 Adekvatno odabrano tlo može da utiče na celokupan izgled biljke. Sukulenti sporo rastu, godišnje do centimetar. Zemlja za ovo dekorativno cveće mora biti propusna, brzo sušiva. 

Kod sukulenata lišće može da truli i otpada pa se koristi kao osnova rečni pesak, šljunak ili bilo koji material koji se brzo suši a ne doprinosi isparavanju vlage. Najbolje je da se tlo sastoji iz više slojeva. Za donji sloj upotrebiti rečni šljunak, kamen ili lomljenu ciglu. Neka visina bude jedan centimetar. 

Za srednji sloj pogodno je koristiti zemlju, krupniji pesak i humus u razmeri 1:2:1, visine dva centimetra, a gornji sloj neka bude takav da se sa njega lako može ukloniti material prilikom zalivanja biljke jer bi on trebao ostajati suv. Koristite na primer glinu, perlit, drobljeni granit, kokosovu ljusku ili kamen. Nije preporučeno koristiti treset, kao ni baštansko zemljište za sukulente jer dugo zadržavaju vlagu a to bi usporilo rast biljke ili bi ona satrulila. Sukulenti se ne uzgajaju samo u dekorativne svrhe već su poznati po svojim lekovitim svojstvima, pre svega fantastična aloja, i zato se u zemljišnom sastavu moraju izbegavati patogeni mikrobi. Poželjno je pesak i zemlju, drenažni materijal za sukulente peći u rerni jedan do dva sata kako bi se oni potpuno dezimfikovali. 

Odabir tla za graciozne kaktuse

Kaktusi kao svojstvena podgrupa sukulenata mogu rasti u velikom broju supstrata tla. Zemlja za cveće se meša 1:1 sa drugim materijalom, pa tako možete koristiti grubi, krupnozrnasti pesak, sitni šljunak ili perlit što će pružiti propustljivost za vazduh i vodu. Kao osnovno tlo upotrebite lisnato zemljište ili humus, uz dodatak treseta, a na dno saksije postavite sloj gline. Takođe, u zemljanu smešu može se dodati ugalj koji sprečava razvoj truljenja izuzetno osetljivog korena i pruža antiseptička svojstva čineći vodu čistom.

Kako pravilno negovati sukulente i kaktuse

Da bi kaktusi cvetali tokom vegetativnog perioda u zemlju za cveće je potrebno dodavati dohranu đubrivom i zalivati je. Koncentracija đubriva treba da bude manja nego za ostale sobne biljke i sa što manjom sadržinom azota da kaktus ne bi trulio. Fosforno đubrivo se dodaje u zemlju za cveće od aprila do avgusta u malim razmerama kako bi biljke intenzivnije rasle. Ove hranljive, gotove sastojke možete pronaći u bilo kojoj cvećari. Zalivanje je najlakši deo nege sukulenata. Od proleća do jeseni vršite ga jednom sedmično ili jednom u dve nedelje po zalasku sunca, a zimi sukulente ređe zalivajte – jednom u mesec dana. 

Podarite vašim biljkama dobro osvetljenje i dotok svežeg vazduha, a zimi ih držite na suvom. Ove biljke zasigurno biće sjajan detalj za savršeno uređenu unutrašnjost, pružajući vašem domu moderan i originalan atribut.