Ako ste u nekom trenutku odlučili da promenite ishranu i da možda izgubite koji kilogram onda ste sigurno do sada čuli za hrono način ishrane. Ovaj režim ishrane je u poslednjih par godina zaludeo skoro ceo svet. Ali, koliko je to opravdano?

Hrono način ishrane je nastao u Francuskoj pre više od 30 godina. Dr. Alan Delabo je bio pronalazač ovog režima koji je koristio na svojim pacijentima kako bi očuvali snagu i u isto vreme ostali zdravi. Način hrono ishrane je prilagođen takozvanom unutrašnjem satu. Dakle, veoma je bitno da oslušnete svoj organizam i da radite i jedete u skladu s onim što vam poručuje. Najbitnija stvar kada je u pitanju hrono ishrana je satnica. Između obroka mora proći najviše 6 a najmanje 4 sata. Ovo je veoma bitno jer dok jedemo nama se nivo insulina povećava dok u isto vreme enzimi koji sagorevaju masti miruju. Ukoliko želimo da pravilno sagorevamo masti onda je potrebno pustiti neko vreme da prođe između obroka.

Osnovni principi hrono ishrane

Već smo pomenuli važnost satnice i to je ujedno jedan od osnovnih principa hrono ishrane. Dakle, ako želimo da nam se ne stvaraju masne naslage moramo da pustimo najmanje 4 sata da prođe kako bi enzimi za varenje hrane odradili svoj posao kako treba.  Sledeća jako bitna stvar je doručak. Doručak kao najbitniji obrok mora biti obilan. Tada unosimo najviše snage i energije koja nam je potrebna za ostatak dana. Takođe veoma bitan princip hrono ishrane je kombinovanje namirnica. Ugljeni hidrati se ne unose zajedno sa proteinima i mastima. Neke namirnice se potpuno isključuju iz ishrane kao na primer mleko, belo brašno i beli šećer.

Kako bi trebalo da izgleda jelovnik?

Postoje određena pravila i plan kako se hrono ishrana praktikuje. Ovde ćemo navesti primer jelovnika kako bi vam približili šta je to hrono ishrana i kako bi ona trebalo da izgleda.

Doručak

Kao što smo naglasili u osnovnim principima doručak mora da bude obilan i jak. Ovde možete mešati i ugljene hidrate i proteine pa čak i masti su poželjne da se nađu za doručak. Jaja, hleb i meso su neke od osnovnih namirnica koje bi trebalo da se nađu na trpezi u jutarnjim satima.

Ručak

Za ovaj obrok već se porcije smanjuju i bitno je da se unose proteini. Dakle, meso, riba i biljni proteini su obavezni za ručak. Potrudite se da uvek imate i salatu uz obrok od svežeg povrća.

Užina

Kada je hrono ishrana otkrivena originalno nije podrazumevala užinu ali kako se godinama razvijala i kako se na njenom unapređenju radilo pojavila se potreba za užinom. Primetili su da ljudima opada koncentracija i da imaju osećaj gladi nakon ručka zbog toga se preporučuje užina koja sadrži neko voće ili na primer orašaste plodove.

Večera

S obzirom da je uvedena užina večeri je smanjena porcija. Za večeru je najbolje jesti samo proteine uz eventualan dodatak salate

Period restrikcije

Ovaj period se uvodi ukoliko neko želi da izgubi neželjene kilograme. Postoji nekoliko razlika između redovne hrono ishrane i restrikcije. U ovom periodu se uvodi topli napitak tj. čaj ili topla voda sa limunom pre doručka. Poželjno je da se kafa izbaci. Takođe, u ovom periodu je najbitnije da nema užine. Dakle, tri obroka dnevno i doručak ostaje i dalje najbitniji i najobilniji obrok. Doručak je takođe jedini obrok u kome je dozvoljeno jesti hleb. Za hleb se ne koristi pšenično brašno već speltino, heljdino ili ovseno. Još jedna bitna razlika je ta da se jaja i mlečni proizvodi u ovom periodu ne smeju mešati dok se u redovnom konzumiraju zajedno za doručak.

I u ovom periodu mora se voditi računa o satnici i da između obroka prolazi od 4 do 5 sati. Moramo napomenuti da je alkohol u periodu restrikcije takođe zabranjen.

Glavobolja i nadutost stomaka prilikom prelaska na hrono

Izbacivanje šećera i generalna promena ishrane može isprva da da neke neželjene simptome kao što su nadutost stomaka, glavobolja i slično. Ovi simtomi nastaju zbog takozvanog čišćenja organizma i privikavanja tela na nov način ishrane. Međutim, ovi simptomi nisu opasni, ali, veoma je važno da, tokom prelaska na bilo koji režim ishrane trudite da čitav proces ide postepeno i da se ne pridržavate restriktivnih mera ukoliko se niste dobro pripremili i savetovali sa stručnim licima.